„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
4o4i

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от 4o4i »

do Pointzero

1. Защо след като настоятелството е имало проблем, енорията не е запозната с него в детайли?-все пак имат нашите емейли, телефони, и тук могат да пишат, че и сайт имат. Защо са мълчали?(прочети коментара на bgmontreal за разходите и приходите-ще ти помогне- проста аритметика е, за под средното ниво на интелигентост е-няма да те затрудни)

2. Ти как стигна до извода, че отчето работи по 3часа и 51 минути на неделя? - нали знаеш- салати в БГ може и да минат, но тук...едва ли.
ozzy

Мнение от ozzy »

Pointzero написа:Преди да продължа, бих искал да заявя ясно и с главни букви:
1. АЗ НЕ СЪМ ЧЛЕН НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО.
2. АЗ НЕ СЪМ ЧЛЕН НА КЛУБА НА ПОДДРЪЖНИЦИТЕ НА СВЕЩЕННИКА
3. АЗ СЪМ ПРАГМАТИК И СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА ЧИСТАТА ДЕМОКРАЦИЯ
4. АЗ СЕ ГОРДЕЯ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН ДОРИ И В СЕВЕРНА АМЕРИкА
5. АЗ СЕ СРАМУВам ОТ ТОВА, КОЕТО СЕ СЪСТОЯ В ЧЕРКВАТА ТАЗИ НЕДЕЛЯ (20.02.2011) В ЦЪРКВАТА!!!

По-долу ще ви дам само малко факти (ако имате малко 'мозък' в главата си, прочетете!!!!!!!!)

ablood Публикувано на: Сря Фев 16, 2011 10:14 am
Ние обаче бихме искали да знаем тези причини, и ако за нас са наистина неоснователни ще се радваме да подкрепим свещенник Димитър.

ablood, очаквай интересни разкрития в следващите 2-3 дни! :) Поздрави!

Странджата Публикувано на: Сря Фев 16, 2011 11:00 am
Абсолютно вярно,ние трябва да знаем какво се случва,за да дадем своите аргументи в подкрепа отеца!

Абсолютно вярно,Странджа! ще повторя гореспоменатото.

myhata II Пубе ликувано на: Сря Фев 16, 2011 2:33 pm
Първо кажи кой иска да го СМЕНЯ ?!?!

Отговор: Църковното настоятелство ПРЕДЛАГА, но само ОБЩОТО събрание ПРИЕМА/ОТХВЪРЛЯ предложението.
Прочети, батка, Устава на църквата!!!

krimon Публикувано на: Сря Фев 16, 2011 10:00 pm
Добре де, църковното настоятелство няма ли да уведоми еноряшите.....

Абсолютно правилен въпрос. И... грешка на настоятелството.

NavinBG Публикувано на: Пет Фев 18, 2011 7:33 pm
Който и да дойде вместо свещеник Димитър,ще трябва да се съобразява със същият ред и канон.

Да, така е. Но свещенник Димитър реши, че може и да не се съобразява!

дргите мнения ще кометирам по-късно (дали има и смисъл??!!!)

...oффф

.....ти за без пари работиш ли ??? на пълно работно време ..имаш сем . деца ???

ти какво си мислиш ,че отеца не спазва правилата съсдадени от " настоятелите " в големи кавички ...задай си простият въпрос ,и кой и как и къде и по какво се избират " настоятелите " ......

пишеш за ФАКТИ ...?????

факт е това драги ми блабла зероо...,че настоятелството ...неможе да се справя и е виновен отеца .,.понеже настоятелите са "безсмъртни"
..само виж имената ....всеки по отделно е о.к ,ама като тим ...немогат да работят ,защото ще се избият ..кой да ....

...а настоятеството немощ го смени ..защото е като митничарите в БГ ...роднина на роднина ,познат на познат ....
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Pointzero написа:
ablood написа:
Pointzero написа:Здравейте форумни шматароци/шматарочки ;) ....
Не, че последните 6 страници бяха изпълнени с достойно съдържание, но единственият съфорумник, който явно изразява така дискутираната и озадачаваща позиция се обръща към сънародниците си с обида, провокативна полуинформация и пренебрежение.

Това моментлано ме накара да забравя до сега безпристрастната си позиция и да застана зад отец Димитър.
Ако Вас господине/госпожо обръщението ми 'шматароци/шматарочки' Ви е обидило, моля приемете моите искрени извинения!!!

Реших, че един по-освободен и неформален 'тон' на разговор (както си му е редно на форума) би допринесъл за по-свободно изразяване на лични мнения. Явно, Вие, не сте на това мнение. За което поднасям извинения.

Но да се върнем на темата. Защо Господине/Госпожо решихте, че изнасям (цитирам) "полуинформация и пренебрежение." ????
Как и по какъв начин успяхте да проверите това, което съм "изнесъл"?
И за толква кратко време?
Как спяхте Господине/Госпожо да проверите информацията, която съм публиквал, и още повече, да я ОТЕРЧЕТЕ! и въз основа на кои доказателства?
Продължаваш с враждебен тон, замазан зад иронично/учтиво обръщение. Разпалваш кавга в тема за църквата.

Аз съм 99% атеист, но уважавам (дори завиждам) чуждата вяра и не ми се нрави намесата ти. Уви това е свободен форум.

Ня възнамерявам да влизам в спор с теб, че съм бил "отричал" някой от твоите "въпроси-задачки". Сякаш е възможно.

Призовавам към смиреност. Тази тема е важна за някои хора. Дори може да е решителна за нечия крехка вяра.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Pointzero

Мнение от Pointzero »

miko написа:Да рабираме ли че причината за смяната на отец Димитър е високата заплата?
Това факти от отчета за 2010 ли са или са приказки под шипковия храст.
Аз подкрепям бгмонтреал, защото църквата не може да живее от въздух и тука всички , които плюят против настоятелсвото нито са стъпвали в църквата, нито си плащат вноската. На събранието за избор на настоятелството е имало 20 човека. Ами то е като в България, като не ходиш да гласуваш ще те управлява вота на множеството или в случая на малцинството.
Колко хора имало на литургиите, това е смешка. Църквата е за хора в нужда и хората се сещат за нея когато имат нужда - по-добър или лош повод. С годините повече хора ще имат нужда , но тогава ако не сме си постелели нямда да има на какво да легнем.Просто трябва да се знае , че ако всички искат да има Българска Църква тя трябва да има финансовата подкрепа на българите. Какво са 10 долара на месец за едно семейство. Едно меню в Макдоналдс или една луканка по-малко.
Лично не мисля , че е работа на отеца да търси пари за църквата, но не и пречи да напомня. Работат на настоятелствоот е да се свърже с българите в Монтреал и околността и да предложи удобни начини за събиране на парите.
Махнете тази глупава дума членски внос, църквата не е клуб или ОФ организация. Кръстете го нещо като дарение за издръжка на Българската църква.

Я???
Имало и разсъждаващ човек в този форум!!!!!
:!:
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Pointzero

Мнение от Pointzero »

yahoo написа:
Pointzero написа: 2. Колко недели има в една календарна година?
Заплатата, която е поискал свещеника миналата пролет вероятно е била свързана с предложението той да спре да работи каквото е принуден да работи през седмицата за да съществува и църквата да е отворена всекидневно. Естествено е като искаш от някого работа на фул-тайм да не очакваш че ще му плащаш заплата парт-тайм. Така че само неделите нямат нищо общо в тази задачка.
Скъпи Господине/Скъпа Госпожо!
Това, което Вие казвате е абслютно вярно! Всеки иска смейството му да е задоволено!
НО.....ЕДНО ГОЛЯМО НОООООООООО
Вие, Господине/Госпожо,
Вие дали не сте пропсунали елементарните роци по математика, където са Ви преподавали СЪБИРАНЕ (+) и ИЗВАЖДАНЕ(-)????
Знаете ли Скъпи Господине/Скъпа Госпожо, че ако няма събиране (+) няма как да има и изваждане (-)????
Как Българската Общност би могла да ИЗВАДИ 40к$ ако НЯМА приходи от 40к$????
Bil Razumnikov

Мнение от Bil Razumnikov »

Така като гледам, както и вървят нещата, големия разход около църквата няма да е за дълго. Така трудно се гради здрава институция. "Радвам се" че има изложени в опозиция факти в подкрепа на настоятелските възгледи. Мисля, че така по ясно ще се осветли истината за нещата. А по отношение на заплащането и работното време мисля, че не е редно изобщо да се говори за свещеник, който да не е фул тайм. Бих могъл да си представя колко много работа би могло да се намери в една обществена институция. Апелирам към всички сънародници и съфоромници да не изпадаме в крайности. До този момент, само плюене и нищо креативно. Аз се опитвам да погледна от страната на двете лица в спора. Опитайте и вие. А по отношение на избора на настоятелите и изказаните мнения, че е нередовен или таен /дори секретен/ или неговите решения са такива, чудя се...дали има орган или лице /може би владиката/, които да го отвърждават. Иначе всеки може да каже при проблем - това тук е нелигитимно. Но наистина ли е така? Ако настоятелството се избира от някъкво събрание, то последното свиквано ли е? Някой бил ли е там? Ако не е - защо не е? Все пак няма как хората да бъдат накарани на сила да вземат участие - нали??? Сигурно има начин да се разбере официялността на това събрание.
Любезно искам да ви споделя, че се чувствам малко дискриминиран от мненията, с които някои се обръщат към хора с нови регистрации. Страницата и форома, лично аз, намирам много интересна и не я посещавам за първи път. Факт е обаче, че не обичам да говоря /пиша/, а предпочитам да слушам. Това е причината никога да не ми е била необходима регистрация. Тази тема обаче намирам много болна и ми е мъчно за това, че може да загине нещо едва построено, та затова и подраснах малко. Моля, да ме извините ако с откровенноста си съм смутил някого.
Аватар
thesaint

Мнение от thesaint »

Здравейте Драги Сънародници!

Много се радвам, че топката прерастна в лавина и ще се радвам тя да достигне до 27.02.2011 г. в 13:00ч. до българската църква в Монреал и с Божията Помощ да възстържествува правдата, но както и преди писах, трябва да сме активни, да направим нещо.
ЕЛАТЕ, ЕЛАТЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ КОГАТО И ДА Е БИЛО, ЗА ДА ПОКАЖЕМ ВЯРАТА СИ, ДА ПОКАЖЕМ ВОЛЯТА СИ, ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ ИСКАМЕ ДА ОСТАНЕ СВЕЩЕНИК ДИМИТЪР И НИЩО ДРУГО НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА.
КАЗАНО Е : ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС БОЖИЙ.

Всякакви съмнения да оставим назад и да отидем чисти и силни, защото не миряните започнаха това, а кой....????????
Не послушаха и владиката, да няма събрание.
Не си търсете извинение, за да не идвате в българската църква, ами просто си задайте въпроса и си представете, ама наистина все едно е реалност, какво ще стане ако няма българска църква в Монреал?
Не говоря за свещеника, макар, че той ще бъде просто фактора да стане този сценарий, ако го махнат.
Какво олицитворява свещеника - > Иисус Христос е ръкоположил дванадестте си ученика и ги е дарил със сила и власт, да лекуват, помагат на болни и най-вече да разпространяват учението навред(защото жътвата е била голяма, а работниците малко) и така това ръкополагане е до ден днешен до всеки един свещеник.
Той ни носи благодатта, силата, вярата, любовта, всичко онова свято, чисто и съвършенно от преди 2011 години.
Вярата, Църквата и Религията са ни запазили като народ толкова време, на робство и каквото е имало и да изпатим, но всичко е ставало с постоянни действия, а не с бездействия.
Няма да дойдат гърците или укарйнците да ни оправят нашите работи, а трябва ние да си ги оправим.
За това ли се борихме, да се издавиме накрая ли или ще помолим Господ да ни помогне и да запретнем наново ръкави?
Обръщам се и към всички обезверени във времето хора, които са се отдръпнали, спомнете си за първите си идвания в църквата, защо сте дошли?, какво сте търсили?, какво сте намерили?.....може да има и добри и лоши спомени, но 8 години постоянство и да се закупи църквата не мисля, че е от наделяване на лошото, а от любовта и вярата Ви в Господ, който и ни помогна това да стане.
Нека и ние да си помогнем, за да покажем, че обичаме Господ.
Само ни трябва Вяра, колкото "синапово семе" и "ще кажете на тая планина да се премести и това ще стане".
Църквата е основата на една държава и ако искаме духовно да бъдем по-близко до родината си трябва ..... какво...??? нека всеки да си отговори - 27.02.2011 г. в 13:00 ч.
България във времето е люшкана, поробвана, разделяна..., но поне я има "земя, като една човешка длан и по-голяма ти не си ми нужна..." за всички българи благодарение на Църквата.
Чешете си езиците със сметки, обиди, умни и глупави, та нали това цели дявола - разделяй и владей.
Който има Вяра да дерзае, който няма ще продължи да си чеше езика, дори и кръв да текне.
СВЕЩЕНИК-ЦЪРКВА-БЪЛГАРИЯ В МОНРЕАЛ-БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ.
Ще направим ли стъпката, за да проходим и извървим пътя?
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

Здравейте хора,
какво повече има да се дискутира.
Прочетохте писмото на Митрополит Йосиф!
Чрез него нашето църковно настоятелство влиза в отношения с Майката Църква. И никой настоятел не е над Църквата.
Казано е ясно - дайте причини от каноническо или личносто морално естество. Ако такива няма, дискусия няма!
Край

А за събирането на хора и пари в храма... Хората в храма си мисля ще е хубаво да ги събере вярата и любовтта към Бог.

(...а не турнира по табла, или някой гуляй... аз така си мисля поне.)

Има ли вяра, аз си мисля, храмът няма да се разтури.

Аз винаги съм мечтаел (когато бях по-млад и по-глупав се опитвах и да се боря) водещите фигури от настоятелството да са хора пропити с вяра и да вършат всичко за слава Божия... много се надявам да се е сбъднало това, не познавам сегашното настоятелство . Та като се оправят фактурите, разписките, деловодствата, касата, покупките на свещи, приходите и разходите и като се отчете това пред народа, да се помисли по-първо с какво сега да помогнем да наситим гладът на българите тук за вяра и по-после ако остане време на кой точно да дадем да готви и продава храната на идната гощавка.

И ако настоятелството трябва тихо и незабележимо, с любов към Бог и Църквата да се грижи за финансово-административните въпроси, така и свещенникът се занимава с единствените дела в храма - духовните.
Чел съм уставът и нямам спомен някъде да пише, че свещенникът трябва да е таксид, та ако това е нечий аргумент - то той е невалиден.

Аз бих се радвал свещенникът да не се занимава никак със финансовите дела (както е по правилник... мисля, че това е една от причините за съществуването на органът настоятелство), а само и единствено със духовните, защото това е основната роля на храма.
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Pointzero

Мнение от Pointzero »

4o4i написа:do Pointzero

1. Защо след като настоятелството е имало проблем, енорията не е запозната с него в детайли?-все пак имат нашите емейли, телефони, и тук могат да пишат, че и сайт имат. Защо са мълчали?(прочети коментара на bgmontreal за разходите и приходите-ще ти помогне- проста аритметика е, за под средното ниво на интелигентост е-няма да те затрудни)

2. Ти как стигна до извода, че отчето работи по 3часа и 51 минути на неделя? - нали знаеш- салати в БГ може и да минат, но тук...едва ли.

ОТГОВОР:
1. Грешка на настоятелството. Макар, че , както се оказва, не са имали ВСИЧКИ или ПОНЕ на ЧЛЕНОВЕТЕ на църковната общност, емейлите......
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Ok
Грешка на попа, че не иска да работи fulltime за малко пари. Човекът си има работа и ангажименти, които няй-вероятно ще трябва да зареже.
Ако наистина има кандидат (достоен!!!!!!), съгласен да служи на вярата в бедност, тогава няма какво да се разисква.

Настоятелството едва ли може да бъде обвинено, че не може да събере парите, или, че е осъзнало със закъснение, че българското общество не може да си посволи собствена фул-тайм църква. Най-много да признаят "сбъркахме, надценихме переспективите". Математиката, показва, че няма как да се изплаща църква и пълна заплата на свещенник.

Българското енориашество явно е многократно надценено, но това не е съдбовна, непоправима грешка. Така, че не разбирам какво толкова се възмущаваме, ако някой е споменал алтернативата за продажба на църквата. Подмятания от рода на "нещо трябва да се направи... измисли.... намери начин...." са безсмислени. Вярващите българи тук са определена цифра и никакви усилия не могат да ги умножат драстично в дългосрочен план.

Така, че не мисля, че има "виновни".
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
4o4i

Мнение от 4o4i »

Pointzero написа:
4o4i написа:do Pointzero

ОТГОВОР:
1. Грешка на настоятелството. Макар, че , както се оказва, не са имали ВСИЧКИ или ПОНЕ на ЧЛЕНОВЕТЕ на църковната общност, емейлите......

do Pointzero

Изброих 4 начина да се свържат със нас,освен емейли има телефони, форум и сайт(до последните два и те и ние имаме достъп 24/7). Оправдания не ми се слушат(или четат), ако нямаш конкретно инфо не утежнявай със излишни словоизлияния и без това обърканата ситуация. Благодаря ти предварително.
ninja

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:53 pm, променено общо 1 път.
4o4i

Мнение от 4o4i »

ablood написа:Ok

Настоятелството едва ли може да бъде обвинено, че не може да събере парите, или, че е осъзнало със закъснение, че българското общество не може да си посволи собствена фул-тайм църква.

Така, че не мисля, че има "виновни".
do ablood

Само за протокола да попитам:
Теб колко пъти те конактуваха за да ти кажат да си платиш годишната вноска?
Това не е непозната практика в северна Америка, нали?
Колко пъти ти видя във писмата които получаваше от настоятелството бутон(link): ''за да направите дарение натиснете: тук'' ?
Това не е непозната практика в северна Америка, нали?
Merci.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Pointzero написа:Здравейте форумни шматароци/шматарочки ;)

На отявлените привърженици на свещенника, дето не се са и вясвали в черквата ще им задам един въпрос с повишена трудност (щото и така ви си личи IQ-to)

Можете ли да попитате свещенника, колко заплата е поискал през пролетта на 2010?
След като чуете отговора (дано само пак не е "забравил" какво е казал, щото го има документирано), ви задавам следната задачка (позналият ВСИЧКИ верни отговори ще бъде награден със снимка със свещенника :rofl: ):
1. Колко прави 40 000 /12 ?
2. Колко недели има в една календарна година?
3. Колко време отнема една литургия (вкл всичките й приготовления)?
4. Колко прави 40 000/200?
5. Колко са хората в Квебек , които получават 200$/час?
6. Вие един от тях ли сте?

Грабвайте калклатора :D

Естествено, че ако искате поп през цялата седмица да служи в църквата, ще трябва да му се даде средна заплата за страната, в която живее. Тук 40 хил. долара не е и средна заплата!

Уведомявам шматорокът, че не може да смята изобщо. На час такава заплата в Квебек е под 20 долара.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Pointzero написа:
yahoo написа:
Pointzero написа: 2. Колко недели има в една календарна година?
Заплатата, която е поискал свещеника миналата пролет вероятно е била свързана с предложението той да спре да работи каквото е принуден да работи през седмицата за да съществува и църквата да е отворена всекидневно. Естествено е като искаш от някого работа на фул-тайм да не очакваш че ще му плащаш заплата парт-тайм. Така че само неделите нямат нищо общо в тази задачка.
Скъпи Господине/Скъпа Госпожо!
Това, което Вие казвате е абслютно вярно! Всеки иска смейството му да е задоволено!
НО.....ЕДНО ГОЛЯМО НОООООООООО
Вие, Господине/Госпожо,
Вие дали не сте пропсунали елементарните роци по математика, където са Ви преподавали СЪБИРАНЕ (+) и ИЗВАЖДАНЕ(-)????
Знаете ли Скъпи Господине/Скъпа Госпожо, че ако няма събиране (+) няма как да има и изваждане (-)????
Как Българската Общност би могла да ИЗВАДИ 40к$ ако НЯМА приходи от 40к$????
Аз не знам изобщо за каква българска общност изобщо се говори тук, обаче като няма пари, няма да има и изисквания - общността от 56 човека плащащи членски внос. Да не би свещеникът да е задължен да започне постоянни служби без да може да се самоиздържа ? И да не би църковното настоятелство да може да го задължи чрез насилствени мерки - уволнения, писма до владиката, всенародни събирания :P Аре усъзнайте се какво можете и какво не можете да искате, изисквате и налагате на хората!

Кучето скача според тоягата - като няма пари, ще има само неделна служба. Просто е. Ако това е "грехът" на отец Димитър - просто да му е.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Заключено