На 47 години съм.
Опитвам се да разбера какви са ми шансовете за
имиграция по Федералната програма,
категория "skilled worker".
Не мога да съм сигурен при самооценката на образованието
тъй като не зная как се приравняват дипломите от нашите средни и
висши училища. Учил съм в езикова гимназия 3 години, след това
продължих в математ. гимназия и дипломата ми е от нея. На
практика съм учил 12 години, но не и според дипломата.
Въпросът е дали тези 12 години ще бъдат признати
според канадските критерии, ако представя допълнителен
документ от езиковото училище?
Ако пък си завършил 11 класно обучение, както е жена ми,
означава ли това, че попадаш в по-ниска категория?
За Софийски Университет, където сме учили 5 години през 1978-1982,
мисля, че дипломите са валидни за магистърска степен.
Вярно ли е това според канадските власти?
Освен това, ако се признае следипломната квалификация
като обучение, на жена ми ще станат 17 години.
Допуска ли се такава възможност?
За мене:
12 години -- средно училище (Англ. Гимназия)
5 години -- Университет
За жена ми:
11 години -- средно училище
5 години -- Университет
1 година -- следдипломна квалификация
Според мене трябва да получим максималния брой точки
защото попадаме в категорията:
Obtained a master's or Ph.D. and completed
at least 17 years of full-time education
or full-time equivalent studies.
Как мога да бъда сигурен в това?
Ще бъда благодарен на всеки, който ми пише и сподели своя
опит или ми даде съвет по тези и всякакви други въпроси
отнасящи се до подготовката на документи, такси,
медицински прегледи и т.н.
How to assess my highest level of Education
Edinstvenia nachin da si siguren che shte vzemesh max tochki po tozi kriterii e da imash Ph.D.
Moia priatelka si pravi Ph.D.-to v momenta (v nachaloto na 3tata godina e) koeto i dava 11+5+2=17), no Kanadtsite (Berlin) i kazaha che ne vzima max broi tochki tai kato niama Ph.D. diploma. Zatova si mislia, che niamate shans da vzemete maximuma s angliiski gimnazii i sleddiplomni kvalifikatsii (dano da ne sam prava). Moia savet e, ako ste na granitsata, vodeshtia Vi kandidat da si dvigne nivoto na vtoria ezik - taka nai-lesno se nabirat tochki...pak ako te vi dadat poveche ot magistar za obrazovanie - dobre doshlo.
Uspeh!
Moia priatelka si pravi Ph.D.-to v momenta (v nachaloto na 3tata godina e) koeto i dava 11+5+2=17), no Kanadtsite (Berlin) i kazaha che ne vzima max broi tochki tai kato niama Ph.D. diploma. Zatova si mislia, che niamate shans da vzemete maximuma s angliiski gimnazii i sleddiplomni kvalifikatsii (dano da ne sam prava). Moia savet e, ako ste na granitsata, vodeshtia Vi kandidat da si dvigne nivoto na vtoria ezik - taka nai-lesno se nabirat tochki...pak ako te vi dadat poveche ot magistar za obrazovanie - dobre doshlo.
Uspeh!
Доста трудно.
По мои впечатления се отнасят много формално към дипломите и годините на образование.
Годините на ученето трябва да са 17!? Никъде не се казва колко години си карал начално, средно или висше. Е не знам какво ще стане ако си повтарял години
Освен това ми се струва че на завършилите всички наши ВУЗове им дават бакалавърска титла по подразбиране.
За твоя конкретен случай мисля че ще ти вземат образованието от МГто защото него си завършил - а това значи 16 г. А за университетското образование може би трябва да се понапънеш да изкараш някоя бележка, та да те вземат за магистър и да ти дадат 22 т (всъщност на дипломата ти не пише ли Магистър?)
Бакалавъра не може да вземе повече от 20 т. Две бакалавърски дипломи = 22т.
За жена ти - може би при нея ще се получи да и дадат 25 т.
Съжалявам че не мога да бъда по-категоричен, но това са мои изводи, направени от наблюденията ми по моя си случай и събрана допълнителна информация
Но действай че като гледам ще започнеш да губиш точки от възраста
Баба Пено, твоята приятелка няма 17 год по магистърската си степен (11+5=16), а докторската още не я е завършила. Естествено че няма да и дадат точки за нея, докато не я завърши
Успех на всички!
По мои впечатления се отнасят много формално към дипломите и годините на образование.
Годините на ученето трябва да са 17!? Никъде не се казва колко години си карал начално, средно или висше. Е не знам какво ще стане ако си повтарял години
Освен това ми се струва че на завършилите всички наши ВУЗове им дават бакалавърска титла по подразбиране.
За твоя конкретен случай мисля че ще ти вземат образованието от МГто защото него си завършил - а това значи 16 г. А за университетското образование може би трябва да се понапънеш да изкараш някоя бележка, та да те вземат за магистър и да ти дадат 22 т (всъщност на дипломата ти не пише ли Магистър?)
Бакалавъра не може да вземе повече от 20 т. Две бакалавърски дипломи = 22т.
За жена ти - може би при нея ще се получи да и дадат 25 т.
Съжалявам че не мога да бъда по-категоричен, но това са мои изводи, направени от наблюденията ми по моя си случай и събрана допълнителна информация
Но действай че като гледам ще започнеш да губиш точки от възраста
Баба Пено, твоята приятелка няма 17 год по магистърската си степен (11+5=16), а докторската още не я е завършила. Естествено че няма да и дадат точки за нея, докато не я завърши
Успех на всички!
- estoyanova
- Обратна връзка: