Въпрос за Федералната процедура

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
plamenn

Въпрос за Федералната процедура

Мнение от plamenn »

Здравейте,

Завърших Магистърска програма в САЩ със специалност финанси, но след това останах без статут доста време.В момента съм в БГ и възнамерявам да започна Федерална процедура.Првият ми въпрос е свързан с това, дали този нелегален престой в САЩ ще повлия негативно и какво би могло да стане?

Вторият ми въпрос кадае следното: Трудовият ми стаж е натрупан в САЩ, в ресторант.Там съм работил като сервитьор/менаджер. При Федералната процедура, емиграцинните ще ме попитат ли с какъв статут съм бил като съм работил в САЩ.Тъй като при работата в заведения не се подписва трудов договор, аз какъв документ трябва да преставя за да удостоверя този стаж? Възможно е да успея да получа препоръка от ресторанта, но в нея няма да е описана дейността която съм извършвал,а ще е посочен единствено периода на трудова дейност. Последното би ли отговорило на изискванията за професия и как се извършва проверка, ако трудовият стаж е реализиран в САЩ?

След като се върнах в БГ, кандидатсвах отново за виза за САЩ, но получих отказ и 10-годишна забрана! Това би ли оказало влияние нърху възмжността ми за емиграция в Канада?

Прдварително Ви благодаря за отговорите и съветите!
Аватар
John Smith

Re: Въпрос за Федералната процедура

Мнение от John Smith »

Според мен, ако имиграционните не те питат конкретно, не е желателно да споменаваш никакви периоди на нелегален престой или забрани за влизане в каквато и да било страна, особено в съседната САЩ. Най-добрият вариант на представяне на нещата е, че си учил в САЩ, което да докажеш с документ, а след това си се върнал в България и си работил по специалността, което е пак желателно да докажеш с документ. Вторият може да не е особено истински, канадците не могат да го проверят. Потърси някой познат с фирма да ти направи стаж по специалността.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Тая тема май се мъдри на две места, явно модераторите карат ски или похъркват.
John Smith написа:Според мен, ако имиграционните не те питат конкретно, не е желателно да споменаваш никакви периоди на нелегален престой или забрани за влизане в каквато и да било страна, особено в съседната САЩ.
Това обаче означава, че трябва да излъже в Schedule 1 Background declaration:

"...• been refused refugee status in, or an immigrant
or permanent resident visa or visitor or temporary
resident visa to, Canada or any other country, or
have been refused a Certificat de sélection du
Québec (CSQ) to Quebec?
• been refused admission to, or ordered to leave,
Canada or any other country?..."

Отгоре на това, като живял повече от 6 м в САЩ, трябва да прати до ФБР отпечатъци и да каже кога и къде е живял в САЩ.

Ако Иван Драганов излъже, че е живял от-до в Каспичан на улица Три уши, вероятността канадците да си напрявят труда да проверят тази информация е почти нулева, обаче ако Пламен излъже за престоя си в САЩ, вероятността това да се провери е много по-голяма, с много по-малко усилия и ресурс – все пак става на въпрос за обмен на информация м/у САЩ и Канада.
След като има 10 годишна забрана, червения флаг по компютрите на INS (или там както го прекръстиха) вече е развят.

Престояването на, в случая, американска виза няма да му попречи изобщо – лично познавам няколко човека с по 5-10 години престояни американски визи, които успешно емигрираха в Канада. Престояването на позволения престой, отказването на виза или достъп до дадена ДРУГА държава, стига да не е заради криминално/и престъпление/я, не е повод да се откаже канадска емигрантска виза. Обаче лъженето в апликацията със сигурност е!
Пламен просто трябва да обясни защо му е отказана АМЕРИКАНСКА виза и защо има забрана. Ако CIC не са удовлетворени от отговора, могат да му поискат допълнителни обяснения, което само ще забави процеса с около месец-два и ако не се издъни в обясненията, проблем не би трябвало да има.

От любопитство бих искал да попитам Пламен, не се ли е поинтересувал преди да поиска нова американска виза, че след като е престоял първата си, предполагам F1 виза, ще получи 10 годишен бан? Как в посолството разбраха, че е престоял повече от 1 година – сам ли си е казал или са го засекли по форма I-94?
10-годишната забрана от кога важи – от когато е напуснал САЩ или от датата на отказа за втората виза?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

Павел написа:Това обаче означава, че трябва да излъже в Schedule 1 Background declaration:
Да, лош въпрос. В този случай предложението ти остава единствен разумен вариант.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Наскоро показваха, един алжирец на който му взеха резиденството , защото бил изльгал, че никога не е бил осьждан. Жена му бременна се трьшка и рева пред телевизора, но властите бяха безмилостни.
Аватар
NavinBG

Мнение от NavinBG »

Уважаеми сънародници,ако сте имали престой във USA,внимавайте много как ще отговорите на подобен въпрос!Канадската и Щатската имиграция ,са на "един" компютър.
Публикувай отговор