Как да сбориме тикета.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
miteto
Модератор

Re: Как да сбориме тикета.

Мнение от miteto »

becks написа:Бъркаш термините third-party liability и statutory accident benefits - прочети линка на спиди
Да вярно съм ги объркал, 1 милион е мин. на практика за liability. Но примерно на сегашната ми полица accident benefits са по-голяма част от сумата отколкото liability и гадовете и тях не искат да ги намалят. Дали имат законово основание че това е минимума за АВ или се опитват да ме пързалят?
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

Застрахователната компания има право да поставя собствени условия, стига да са над минималните изисквани по закон.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Намалени са максималните суми, които компаниите изплащат по Accident Benefits, т.е. разходите за тях ще паднат. Не е намален минимума, за който по закон си длъжен да имаш Accident Benefits - $250,000 но на практика няма компания която да иска да ти направи застраховка с по-малко от $1,000,000
Т.е. и без да си овца, нищо не можеш да направиш по въпроса.
При нас това става, цифрите са в същия диапазон. Приказвал съм си със брокера за тоя номер. Но - разликата в премиите се оказа само няколко долара месечно в моя полза и аз сам се отказах. Щото ако наистина се наложи да обезщетяваш някого.. Цифрите за щетите са големи, надуват ги яко. Повече се кяри ако сложиш в пакет няколко коли и къщата примерно в една фирма.

А за тикета - ойто има време, да ходи по съдилища. За дребни суми под 100 кинта не си струва, щото може и нищо да не стане. Е, добре е да се знае, как работи схемата.
Embrace your climate change!
becks

Мнение от becks »

John Smith написа:Застрахователната компания има право да поставя собствени условия, стига да са над минималните изисквани по закон.
Това го прочете някъде или си го измисли?

застахователната компания сключва договор с мен, който аз искам да договоря съобразно законодателството.
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
becks

Мнение от becks »

miteto написа:
becks написа:Бъркаш термините third-party liability и statutory accident benefits - прочети линка на спиди
Да вярно съм ги объркал, 1 милион е мин. на практика за liability. Но примерно на сегашната ми полица accident benefits са по-голяма част от сумата отколкото liability и гадовете и тях не искат да ги намалят. Дали имат законово основание че това е минимума за АВ или се опитват да ме пързалят?
Accidents benefits е най-голямата част от застраховката. Сега по закон в Онтарио може да поискаш двойно по-малко обезщетение и (евентуално и логично) да получиш по-малка премия за плащане. Дали може да стане това може да пробваш с малко (или по-скоро много) звънене по телефоните
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

7George написа:За дребни суми под 100 кинта не си струва...
Размерът на глобата няма никакво значение. Има значение броят наказателни точки. Едно неспазване на знак е само $110, но носи и 2 точки. За 3-те години, през който период се пазят на запис към шофьорската книжка, тези 2 точки могат да донесат над $1000 изплатени в повече премии по застраховка. Т.е., струва си всичко, само трябва да се преценят добре възможностите, защото има и случаи на излезли от залата с по-тежко наказание, отколкото самият тикет е бил.

Има много източници на информация по темата, включително как да се подготви човек и как да се държи в залата. Това не са криминалните съдилища като по филмите, всичко е по-скоро като някакъв официален театър, но трябва да се знае как да се играе. Никой не иска да ви вкара в затвора, въпросът за решаване е кой ще плаща и кой ще взима парите. Дори да има човек перфектна теза и поведение, всичко зависи от настроението на прокурора преди съда и на съдията по време на съда. Някои хора я могат тази игра по природа, други не, така че пак опира въпроса за точната преценка на възможностите. В крайна сметка има и фирми, които да ви представляват или защитават, но обикновено услугата струва около 1/2 от това, което се очаква да е загубата. Т.е., тикет с вероятни последствия $1000 ще ви струва $400-500. И пак няма гаранция, че ще стане.

Моята препоръка за Торонто е всеки тикет с точки да се дава на корт. Причините са няколко:
- отлагане във времето с поне 9 месеца, след 12 месеца тикетът изтича
- 50% е спечелен поради неявяване на обвинителя (полицая), особено лятото
- често прокурорите предлагат глоба без точки още преди съда
Всеки тикет без точки е по-добре да се плати, особено ако разправиите около съда ще струват повече пари. Обикновено тикетите без точки са за дребни нарушения, които много застрахователи не взимат под внимание. Тикет от Red Light Camera е без точки и се плаща. В противен случай е все едно да искате да отидете и да кажете на съдията "Аз карах колата!", при което може да си тръгнете хем с глоба, хем с точки.

Ако случайно театърът не мине в наша полза, тогава добра тактика е да не се сменя застрахователя за следващия период. Има голям % вероятност да не повишат премиите. Застрахователните компании не проверяват всяка година записите, защото това им струва пари. Ако тръгнете да се местите обаче, новите ще проверят книжката задължително и ще видят точките. Ако видите увеличение за следващия период, значи нямате късмет. Тогава се търси застраховател с най-добрите условия според записите по книжката. Ако сте при един застраховател вече години и искат да ви вдигнат премиите за леко нарушение, кажете им, че ще останете при тях, ако ви ги оставят каквито са. Ако не, ще се местите. Има вероятност да се съгласят. Искайте да ви издадат документ от колко години сте застраховани при тях и дали има клеймове по полицата. Има си име, забравих как се казва, агентите знаят. Този документ се дава в другата застрахователна компания, където се местите. Не е задължително да се местите, само го искайте. Застрахователите знаят за какво се иска и понякога само този ход работи да не ви пипат премиите.
becks написа:
John Smith написа:Застрахователната компания има право да поставя собствени условия, стига да са над минималните изисквани по закон.
Това го прочете някъде или си го измисли?
Разбирай го както искаш. Да приемем, че имам застрахователна компания и предлагам само застраховки с покритие 2Х. Изискваното по закон покритие е минимум Х, т.е. аз изпълнявам закона. Никой не те задължава да се застраховаш при мен. Ако не можем да се договорим за условията, чувствай се свободен да си търсиш застраховка на друго място. Аз, примерно, имам застраховка за 2mil, защото моята застрахователна компания предлага само такива за типа застраховка, която аз искам. Каквото плащам ми харесва обаче, затова не ги сменям. Чисто информативно проверявам от време на време къде съм и застраховки с 1mil покритие в много други компании по някаква причина струват повече. Освен всичко, същата застрахователна компания не прави застраховки на хора с 3 тикета с точки. Това не е никъде написано по закон, но е факт при тях. Частен бизнес, това е положението. Сделка има само, ако ти искаш И те те искат.
becks написа:Сега по закон в Онтарио може да поискаш двойно по-малко обезщетение и (евентуално и логично) да получиш по-малка премия за плащане. Дали може да стане това може да пробваш...
На практика не става. Не само няма да си намалиш премиите, ами трябва да се радваш, ако не са ти ги увеличили дори при новите условия. Ситуацията е точно както беше описана по-горе - плащаш същото за по-малко покритие с опция да плащаш повече, ако искаш да бъде както е било. Пробвай да звъниш по телефони и ще се убедиш сам. Ще ти бъде любезно обяснено как застраховките са поскъпнали и ти всъщност ще плащаш същата премия точно защото са ти я намалили според новите условия за минимално покритие.
becks

Мнение от becks »

John Smith написа:
becks написа:Сега по закон в Онтарио може да поискаш двойно по-малко обезщетение и (евентуално и логично) да получиш по-малка премия за плащане. Дали може да стане това може да пробваш...
На практика не става. Не само няма да си намалиш премиите, ами трябва да се радваш, ако не са ти ги увеличили дори при новите условия.
пак да те питам тва от опит ли го знаеш или пак си говориш наизуст?
защото закона го промениха преди месец.
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

Това е пълният текст на закона http://www.e-laws.gov.on.ca/html/source ... 0034_e.htm" и можеш да видиш от кога е влязъл в сила и кола е публикуван, дали е преди месец или повече. Ако имаш предвид някаква още по-нова актуализация, то дай да я видим каква е. Дали говоря наизуст можеш да провериш с вдигане на телефона и опит да си намалиш премиите на база новите промени. Съвсем скоро имаше предаване по CTV точно за автомобилните застраховки след промените и общият извод на база квоти от над 20 застрахователни компании беше такъв, че всъщност се плаща същото или повече за по-малко покритие, т.е. и те си говореха наизуст. И никой не коментира какво ще се случи точно с твоята полица в конкретните за теб условия, защото никой тук не знае какво имаш застраховано, с какви опции и от колко години си клиент на една и съща застрахователна компания. Коментираме общите положения, а те за съжаление са такива. Ще се радвам да видя повече примери за обратното.
becks

Мнение от becks »

STATUTORY ACCIDENT BENEFITS SCHEDULE — EFFECTIVE SEPTEMBER 1, 2010
Написано е с големи букви под заглавието.

а СТВ са ми еталон за журналистика. Интересно ми е кога през изминалите 40 дни от влизането на закона успяха да проучат 300-те застрахователя в Онтарио??

Иначе ти може да си спокоен - по СТВ казаха да не се опитваш да спориш със застрахователя - нямало смисъл :D
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Общо взето JOhn SMith е прав, сиреч споделя и моето мнение и опит в борбата с тикета. Най голямата полза от тази борба всъщност е поне 1г отлагане от времето на нарушение, до времето на отчитането му в полицията. Също така, застрахователният договор обикновено се подновява всяка година, което значи че докато не ти изтече текущият срок, най-вероятно няма да има промени в условията (предполагам че има некои изключения за някои много изключителни случаи.... но все пак това е общото правило), или казано в превод, с малко повече късмет отървате поне 2г промяна на застраховката към по горни висини.
Това което не се казва също е че тикетите се пазят 3г назад в полицията, но се пазят 5г в застрахователните компании, също така тикети които не отнемат точки, може и да не ви увеличат застраховката веднага, но ако натрупате 3 и повече, със сигурност пак ще има промяна в застраховката ви.
И още един съвет, НИКОГА не се обаждайте на вашият застраховател да ги питате дали тикета който в момента сте получили, или в момента оборвате ще ви промени застраховката, НИКОГА. Всяко едно такова обаждане е червена лампичка за тях и бъдете сигурни че този разговор ще бъде отчетен при поредното ви подновяване на договора.....
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

becks написа:
STATUTORY ACCIDENT BENEFITS SCHEDULE — EFFECTIVE SEPTEMBER 1, 2010
Написано е с големи букви под заглавието.

а СТВ са ми еталон за журналистика. Интересно ми е кога през изминалите 40 дни от влизането на закона успяха да проучат 300-те застрахователя в Онтарио??

Иначе ти може да си спокоен - по СТВ казаха да не се опитваш да спориш със застрахователя - нямало смисъл :D
Това че влиза в действие от 1.Сеп както може би се досещаш, нищо не значи :)
Моят договор беше подновен Август месец, и разбира се в него бяха отчетени тези промени, влизащи в сила Септемви месец :)
А че CTV били еталон за журналистика...................................това в отдела за фентъзи ли го прочете????
Я кажи какво са направили? Какво са разследвали? Какво са открили??? Освен да гледам мазната физиономия на дребното човеченце дето се върти само около мацките, и да видя каква е горе долу прогнозата за времетео, друго съществено не знам да казват :)
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Явно не съм схванал иронията, за което се извинявам 8)
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

becks написа:Иначе ти може да си спокоен - по СТВ казаха да не се опитваш да спориш със застрахователя - нямало смисъл :D
Аз съм спокоен по природа. Виж дали ще можеш да си намалиш премиите, особено по телефона, след това ела да се похвалиш. Това ще е нещо конкретно, а не само празни приказки. До тук виждам, че си само "на въпреки" без да показваш никакви резултати. Нали не очакваш да съм застрахован в 10 различни компании, че да имам личен опит с всичките? Информацията ми е от застрахователния агент, който ползвам вече 6-та година. На последното подновяване на полицата мислиш ли, че не съм го разпитал подробно за какво става дума? Или пък си плащам пак толкова, защото ми е кеф да им давам пари? Имам над $5000 задължителни застраховки от всякакъв вид годишно, че по-скоро ми иде да удуша някой застраховател, вместо да седна да си топля ръцете на клавиатурата. За съжаление, не зависят от мен нещата.
speedy

Мнение от speedy »

Не стой само с един агент а позвъни и на други места. Най-изгодната за теб застрахователна компания може да е различна всяка година. И може да не е между тези, с които работи агентът.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

speedy написа:Не стой само с един агент а позвъни и на други места. Най-изгодната за теб застрахователна компания може да е различна всяка година. И може да не е между тези, с които работи агентът.
В моя частен случай не виждам нужда, защото вече съм от години при един агент и при една компания, съответно премиите по застраховката са ми по-скоро ниски. До сега не съм намерил агент, който да ми предложи нещо толкова добро, че да си заслужава да се местя. Дори да има някъде $5-10 по-ниско на месец, това не е достатъчна причина да се местя, защото има практика в много компании да предлагат ниски премии първата година и след това да ги увеличават постепенно. Моята последните 5 години върви надолу. Иначе, принципно съветът е правилен. Недостатъците на този вариант са вложеното време и това, че честата смяна на застраховател не води до добра "застрахователна история".
Публикувай отговор