питане за дипломите
-
питане за дипломите
Искам да попитам :Копието от дипломите освен нотариалната заверка ,трябва ли да имат и друга заверка напр.в министерството на образованието ,когато се подават в първоначалния пакет за федералната .Четох ,че нетрябва ,но също чух,че има вероятност да ми върнат документите ако нямали някакъв печат от образователното министерство(поне напоследък се е било случвало).Някой можели да си даде мнение.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Re: питане за дипломите
Когато аз кандидатствах миналата година Февруари, нямаше такова изискване. Сега гледам ЕG7 ръководството на 17 страница пишеpinokio1972 написа:Искам да попитам :Копието от дипломите освен нотариалната заверка ,трябва ли да имат и друга заверка напр.в министерството на образованието ,когато се подават в първоначалния пакет за федералната .Четох ,че нетрябва ,но също чух,че има вероятност да ми върнат документите ако нямали някакъв печат от образователното министерство(поне напоследък се е било случвало).Някой можели да си даде мнение.

а на 18та пише

Така, че аз поне не виждам смисъл да се легализират. Гледай само да са ти в плик на университета.
Аз мойте дипломи ги закарах при нотариус който наби 1000 печата и след това през министерствата.Тука това са за първи път го виждам какво точно трябвало да пише върху копията.
- hadministratora
- Хабсурден
Нотариуса с 1000 печата е ОК. После обаче трябва да се занесат при преводач. Упражнението с министерствата е излишно.tot2311 написа:Аз мойте дипломи ги закарах при нотариус който наби 1000 печата и след това през министерствата.Тука това са за първи път го виждам какво точно трябвало да пише върху копията.
А това, което е показал kill_u така или иначе го има на хилядата печата от нотариуса, тъй че просто не го мисли.
Само превод от легитимен преводач нищо друго не ти трябва - не се занимавай с глупости. И плик от университет не ти трябва. Разбира се ако си завършил преди въвеждане на обазователно-квалификационните степени бакалавър и магистър ще ти трябва академична справка с хорариума и друга от университета, с която удостоверяват, че образованието ти отговаря на степен магистър /понеже всички им признаха тази степен от преди/. От мен толкова и успех1 

- hadministratora
- Хабсурден
Все пак си струва да се отбележи, че преводача трябва да преведе не самата диплома, а нейно нотариално заверено копие!apple написа:Само превод от легитимен преводач нищо друго не ти трябва - не се занимавай с глупости...
Ясно.Благодаря много за разяснението.
Имам и един друг въпрос.Стажат ми който се признава по федералната процедура е 4 години в 3 отделни фирми.3 те фирми са на един и същи собственик,като аз съм изпълнявал едни и същи задължения на една и съща позиция в тези фирми.Той ме е преназначавал от една в друг та в трета.Идеята ми е сега като ми пишат длъжностна характеристика да бъде ли обща с имената и печатите на трите фирми или да бъдат три отделни характеристики?
Имам и един друг въпрос.Стажат ми който се признава по федералната процедура е 4 години в 3 отделни фирми.3 те фирми са на един и същи собственик,като аз съм изпълнявал едни и същи задължения на една и съща позиция в тези фирми.Той ме е преназначавал от една в друг та в трета.Идеята ми е сега като ми пишат длъжностна характеристика да бъде ли обща с имената и печатите на трите фирми или да бъдат три отделни характеристики?
Еми съжалявам, но не съм съгласна. Просто не е вярно това. Не трябва никаква нотариална заверка. Даваш си дипломите с копия от тях /може и преводача да ти ги направи/ и той си бие печата на превода и на БГ копието. Това беше при нас и никакъв проблем не е имало. С тия нотариални заверки много се спекулира тук. Понякога си мисля /майтап де/, че получавате комисионни от нотариусите да лансирате тази версияapple написа:
Само превод от легитимен преводач нищо друго не ти трябва - не се занимавай с глупости...
Все пак си струва да се отбележи, че преводача трябва да преведе не самата диплома, а нейно нотариално заверено копие!Все пак си струва да се отбележи, че преводача трябва да преведе не самата диплома, а нейно нотариално заверено копие!apple написа:Само превод от легитимен преводач нищо друго не ти трябва - не се занимавай с глупости...

apple, някак си ми е трудно да се съглася с тебе, че с лека ръка може да се отмине нотариалната заверка на копие на някои от документите, при положение, че в ръководството изрично си пише за копията какво е необходимо да се прави
А при подписа на преводача, никъде не се споменава, че той потвърждава верността на копието с оригинала. Преводача потвърждава, че това което е написано на английски съответства с написаното на българския документ. И все пак, всеки има право да пробва както пожелае, но на фона на сумата, която платихме за преводи на необходимите документи, цената за нотариална заверка на копията изглежда доста незначителна и според мен не си заслужава риска. Успех на всички!Certified copies or notarized documents
To have a photocopy of a document certified, an authorized person must compare the original document to the photocopy and must print the following on the photocopy:
‘‘I certify that this is a true copy of the original document’’
the name of the original document
the date of the certification
his or her name
his or her official position or title
his or her signature
- hadministratora
- Хабсурден
Да не си съгласна, да не е вярно и да не трябва са съвсем различни неща. В официалната инструкция пише, че искат заверени копия. Това означава, че независимо дали другите варианти работят, заверката е единствения сигурен начин.apple написа:Еми съжалявам, но не съм съгласна. Просто не е вярно това. Не трябва никаква нотариална заверка...
Напълно съм съгласен с tonakis, че всеки има право да пробва както пожелае

Кой както иска да си го превежда и интерпретира. Пълнете гушките на БГ нотариусите щом имате излишни левчета. При нас два пъти минаха по този начин копията на дипломите, но сигурно сме от "късметлиите", за които се правят специални отстъпки.Certified copies OR notarized documents

нито един документ, който сме изпращали не е бил заверен от нотариус.
само копия с преводи...
само копия с преводи...
apple, незнам дали четеш от старо ръководство или моят английски може да е зле, но в ръководството, което аз чета според мене ясно е дадено да се разбере, че човекът, който отговаря за превода на документа и човекът, който може да докаже дали едно копие на документ съответства с оригинала - са две различни по длъжност лица. Още повече, отново според моя скромен английски - ясно е написано, че всеки документ, чийто оригинал НЕ е на английски, трябва към неговия превод да има закачено копие, което е заверено с оригинала (официално това може да го направи нотариуса) или ако не е проблем, директно може да се закачи оригинала, така няма да се плаща за заверка на копия (така направихме ние с някои документи - академични справки напр.). Отново ще кажа, че на фона на сумата, която платихме за преводи на документи (около 500лв), парите които платихме за нотариална заверка на необходимите копия (около 50лв), според мене е доста незначителна и не си заслужава да се рискува и да се губи време (ако се получи негативен резултат). Примера от ръководството http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/guides/EG7.pdf стр. 17:

Успех на всички.
П.С. В началото на страница 18 от същото ръководство може да се види малка таблица, в която са описани кои длъжностни лица могат официално да заверят дали дадено копие е вярно с оригинала.

Успех на всички.
П.С. В началото на страница 18 от същото ръководство може да се види малка таблица, в която са описани кои длъжностни лица могат официално да заверят дали дадено копие е вярно с оригинала.
tonakis, на никой не натрапвам мнението си, но е подплатено с два опита и двата пъти никой не ни е искал повторно да пращаме копие от какъвто и да било документ понеже нямал нотариална заверка. Виждаш, че и с други е така. Така, че всеки сам да си решава за себе си. Само знам, че ако пратиш заверени от нотариус няма да ти ги върнат, ако пратиш без - пак същото. Въпрос на избор
и презастраховане!

Жена ми е преназначавана по същия начин като тебе, затова написахме една обща характеристика. В горната част написахме имената на фирмите, за които се отнася и допълнителната информация, която изискват да има върху нея и след това работодателя удари по един печат от различните фирмиtot2311 написа:3 те фирми са на един и същи собственик,като аз съм изпълнявал едни и същи задължения на една и съща позиция в тези фирми.Той ме е преназначавал от една в друг та в трета.Идеята ми е сега като ми пишат длъжностна характеристика да бъде ли обща с имената и печатите на трите фирми или да бъдат три отделни характеристики?

Успех!