Трудовата книжка (livret de travail) е изрично спомената в списъка с изискуемите документи докато документ от НОИ се изпраща евентуално само ако поискат допълнителни доказателства за трудов стаж. Ние не сме изпращали удостоверение от НОИ и получихме потвърждение че сме в списъка на чакащите интервю.skwestarz написа:За удостоверяване на трудов стаж - достатъчно ли е да се представи единствено удостоверението за трудов стаж от НОИ или освен него задължително и ксерокопия на трудовата книжка?
въпрос към тези които са удостоверявали congé de maternité
Re: въпрос към тези които са удостоверявали congé de maternité
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Предвижданията ми се сбъдват. Неусетно и сякаш от самосебе си трудовата книжка, която е официалният документ удостоверяващ трудов стаж за работника, се измества от удостоверението от НОИ. Което се издава само при поискване и срещу заплащане при липса на възможности за доказване на трудови стаж с трудова книжка. Докато издаването на трудова книжка е задължение на първият работодател и е безплатно.
Чиновниците от НОИ със сигурност са много доволни от този обрат на нещата.

Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Въпреки че като пусках документи бебето ми беше на 5 месеца, не са ми искали удостоверение от нои. Пратих трудова книжка, поискаха ми оригинала на нотариалната заверка и това. След това ни писаха че сме в списъка на чакащите за интервю.
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
За мен е по-лесно да удостоверя стажа си чрез удостоверение за стаж, издадено от НОИ, тъй като съм с две трудови книжки + една от военните (която е различна от стандартните и стажът ми при тях е нанесен в нея). А така всичко ще е на едно място, на едно удостоверение. Затова предпочитам удостоверението за доказване на стажа си.
Последно промяна от skwestarz на Чет Сеп 09, 2010 3:04 pm, променено общо 1 път.
При липса на възможност за доказване на трудов стаж с трудова, осигурителна книжка или УП-2/УП-3, няма как да се издаде Удостоверение за трудов стаж от НОИ. За да издадат такова, трябва да се приложат горепосочените документи. Периодите, за които не се представи някой от горепосочените документи, не се нанасят в удостоверението.Linko написа:Предвижданията ми се сбъдват. Неусетно и сякаш от самосебе си трудовата книжка, която е официалният документ удостоверяващ трудов стаж за работника, се измества от удостоверението от НОИ. Което се издава само при поискване и срещу заплащане при липса на възможности за доказване на трудови стаж с трудова книжка. Докато издаването на трудова книжка е задължение на първият работодател и е безплатно.
Единствения документ за доказване, че през даден период лицето е било назначено и осигурявано, при липса на трудова книжка или друг документ, доказващ това обстоятелство, е справка от регистъра на НАП. Тя обаче не е официален документ за доказване на трудов стаж, но по мои наблюдения минава във Виена, въпреки че на някой кандидати, изпратили такава им изискват трудова книжка или удостоверение от НОИ.
По повод на заплащането - удостоверението се издава срещу 12 лв и е 2 страници, които с таксата, с нотариалната заверка и превода излизат около 35 лв. Докато ако кандидата има 1, 2 или повече трудови и осигурителни книжки като сума излиза доста повече. Аз например съм с 2 трудови и една осигурителна книжка - общо за стажа от последните 5 г. - от осигурителната са 8 страници и от трудовата са 6, което като сума отива на 162,40 лв.
Отделно ако нещо се усъмнят в трудовата книжка (защото всички знаем че има злоупотреби) и поискат от Виена да им се изпрати удостоверение, сумите се увеличават.
Затова хората предпочитат да вадят удостоверения. По-евтино излиза и със сигурност не се изискват още документи за стажа.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012