Monteral/Quebec ?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

anito написа:Molson: w desiatkata!

A i To6ko go be6e pisal naskoro niakade: tuk nie sme ciganite i 4ar6afite, ako srawniawame s Mtl. Razbirate kakwo imam predwid, nali?

Tuk naistina niama tolkowa proizwidstwo, kolkoto w Mtl. Tuk e fonkcionerski i turisti4eski grad, ima i proizw. predpriatia, no mislia, 4e sa mnogo po-malko ot w Mtl. Prawia uto4nenieto, 4e ne sam jiwiala tam, samo info, koeto trupam po strani4ni pati6ta. Ako ne si na ti s frenskia, si po4ti obre4en. No ako go znae6 na edno dobro niwo, daje i s BG akcent, moje6 da nameri6 rabota, ne znam dali po-trudno ili po-lesno otkolkoto w Mtl.
Pisah go niakade i pak 6te pi6a: ako niakoi e w Mtl i moje da zapo4ne rabota tuk, da idwa, zaslugawa si. Krasiwo e, ima kade da se hodi, a za golemite koncerti niama problem da presko4i do Mtl, niama prestapnost, rokerite sa nai-krotkite sa6testwa, koito sam wijdala, ne se tarkaliat po ulicite nadrusani. Niama ciganski, jalti ili dr. kwartali, ima samo po-prestijni i po-bedni. No i w po-bednite prosto e po-bedno, a ne po-prestapno.
Abe recepti niama. I Maria e prawa, i az sam prawa, i drugite, wseki kazwa po niakoia istina...
To4no taka e, 4e ako ve4e ima6 rabota tuk naistina ima smisal da jivee6 tuk, no mislia 4e ne tova e slu4aia s novopristiga6tite imigranti. Mnogo po-dobre e ako niakoi ima namerenie da zapo4ne vednaga rabota da se naso4i kam Montréal. Kato kazvam, 4e tuk e trudno da se nameri rabora se osnovavam na li4nia si opit, a az sam zavar6ila frenska gimnazia i MIO-darjavna pora4ka. Tova 4e znam ezika ne mi pomogna da nameria rabotata, koiato tarsih.
Ina4e gradat e poddarjan i 4ist (v sravnenie s Montréal), no "tova semeiastvo ne hrani"...

Важното е хлябът да е бял. Хайверът може да е черен...
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Hehe, naprawihme s tebe seira w temata, narodat ni gleda... Mi vij sega, to mai zawisi kolko si pridir4iw kam rabotata, koiato tarsi6. Ako niakoi iska nepremenno da mu haresa, moje i w Mtl da ne uspee da ia nameri barzo. Dokolkoto znam, i tam ne razmitat 4ak tolkowa. A i nowopristiga6tite mai dobre se sprawiat tuk, ne misli6 li? Samo 4e te mogat da sa po-polezni na 4aka6tite info za grada ot nas, no 4etat, a ne pi6at. Ni6to, towa mi pozwoliawa da si pi6a kakwito gluposti si iskam, bez da ima korekcii :wink: Dobre, 4e ti i o6te 1-2 se poiawiawat ot wreme na wreme, ina4e az 6te stana kato "Golemia brat" ot edna sasedna tema :lol:
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

anito написа:Hehe, naprawihme s tebe seira w temata, narodat ni gleda...
Ами тогава да приключим сейра в шекспиров стил ...
''Останалото е мълчание...''
Zlati

Мнение от Zlati »

maria29 написа:
anito написа:Hehe, naprawihme s tebe seira w temata, narodat ni gleda...
Ами тогава да приключим сейра в шекспиров стил ...
''Останалото е мълчание...''
Blagodarim vi momiceta , ce spodeliate za razlika ot vsicki ostanali balgari v grada . E , poneze vece niama kakvo da se napishe ot balgari , az reshih da vnesa drugi mnenia za grada , napisani ot trima francuzi :

Ca fait plus qu'une année que je suis à ville de Québec et tout se passe bien pour le moment, je n'ai pas eu des mauvaises expériences, par contre je ne peux pas te dire grand chose sur les démarches de recherche d’emploi. Ma femme est arrivée ça fait 2 semaines et je peux te dire plus d'ici quelques jours concernant les démarches d’un nouveau arrivant à la ville. (Pour ma part j’ai déjà travaillé ailleurs et j’ai déménagé quand j'au eu un nouveau poste). Les immigrants sont moins nombreux qu'a Montréal ou d'autres villes, mais ils sont un peu partout : commerces, PME, fonction publique.... Pas mal de monde dit que c'est un peu long de trouver un travail icitte, mais tout est relatif, ça dépend de la profession et de la personnalité, les petits emplois sont accessibles aussi.............

Je suis à Québec ville depuis presque 6 ans et trouver une job n'est pas plus difficile qu'ailleurs, cela dépend seulement de tes diplômes, de tes expériences prof., de tes aspirations, de tes prétentions à ce niveau...etc. A mon avis perso, il vaut mieux commencer petit et voir grand que de vouloir tout de suite la grosse job bien payée et tous les avantages qui vont avec.Immigrer est un changement radical de vie, c'est la même chose pour ton boulot.
C'est vrai qu'à Qc, les immigrants sont beaucoup moins nombreux qu'à Mtl mais leur perception est bonne si tu sais rester modeste et faire ta place parmis les québécois. A quelques exceptions près, tous mes chums sont québécois et ils me considèrent comme je suis et pour ce que je suis. Je ne pense pas que la notionalité joue beaucoup, cela dépend plus des affinités et de la personalité de chacun....................

Je suis PVTiste à Québec depuis mi-février...j'avoue que je ne me suis pas trop posée de questions avant de venir...je ne voulais pas traverser l'océan pour me retrouver à Montréal alors que mon copain est à Québec! Je ne sais pas si mon cas est représentatif, car j'ai du mal à trouver du travail, mais il faut dire que j'ai très peu d'expériences professionnelles et pas de contacts dans le milieu des laboratoires.Je ne pense pas que trouver un petit job soit plus difficile qu'à Montréal... et concernant la perception des Français, je pense que tout va bien. Je n'ai pas eu de mauvaises expériences pour le moment en tout cas! En fait, je crois que les gens ici sont plus habitués à voir des Français (ou autres!) en tant que touristes, tout simplement parce que la grande majorité des immigrants vont à Montréal. En tout cas, j'adore cette ville ! Le Québec en général m'a toujours attirée, mais puisque mon ami est à Québec... ça tombe bien, car c'est vraiment une ville qui me plaît! Après de nombreuses recherches sur les stages, programmes d'échanges, permis de travail etc je suis tombée presque par hasard sur le PVT - et sur ce site! - et me voilà donc de retour à Québec! Mais pas en tant que touriste cette fois, et pour 10 mois! Arrivée mi-février, l'hiver était encore là, et j'ai pu découvrir cette fameuse sensation de froid qui s'insinue partout... -10, -20, -30...heu nan, -30 on a pas eu! En tout cas, pas depuis février lol. J'ai pu aussi constater que, paradoxalement, je n'avais jamais eu si chaud en hiver! C'est tellement agréable de sortir bien couvert! A noter aussi: on m'avait prévenue qu'il y avait pas mal de vent à Québec...et ben, c'est bien vrai! Et ça, c'est moins drôle...Côté travail...je dois dire que ça ne donne pas grand chose! Je cherche depuis fin-février, en consultant le sites Workopolis, emploi-Québec, monster (même si là, y'a rien lol), jobboom...je distribue aussi des CV quand je vois des offres dans les magasins. Remarque: certains employeurs potentiels ne sont pas intéressés si on est là que temporairement. Surtout quand on a un permis valide jusque décembre, comme moi, période faste pour les commerces... Et puis, vient un coup de téléphone. Un magasin de jeans. OK, c'est bon, je prends. Sauf que j'ai travaillé 3 jours...la "politique" de la maison ne me plaisait pas vraiment, l'accent était vraiment mis sur les ventes et pas du tout sur le reste...vendre à tout prix, c'est pas mon truc. D'autant plus qu' en 3 jours, mon nombre d'heures a chuté, car d'autres nouvelles (testées aussi) arrivaient! Le plus énervant, c'est que cet "emploi" m'en a fait refuser un autre, plus intéressant, mais non disponible désormais...Tant pis, on continue la recherche de boulot! Côté impressions... la réputation des Québécois concernant leur gentillesse n'est pas qu'une légende! Globalement (car bien sûr, c'est pas le cas de tout le monde non plus! lol), les gens sont très sympas. Ca me met vraiment de bonne humeur quand je discute avec une personne sympathique! Même les automobilistes sont bien plus relax qu'en France. Ici, si un piéton est engagé pour traverser, et que le feu va passer au vert, on ne va pas avoir un concert de klaxons! Les choses qui m'ont surprise ici? Les minuteurs pour les piétons...le "bonjour" quand on s'en va...le tutoiement systématique...les panneaux "arrêts" et non "stop"...les prix hors taxes...les pourboires non inclus...les expressions parfois très drôles!... il y a tellement à dire! C'est ça que j'aime, on découvre plein de choses! Un autre exemple tout bête: l'architecture d'un bon nombre de maisons. Je ne sais pas comment expliquer, mais même ça, ça me dépayse! Côté alimentation...c'est pas mieux, c'est pas moins bien qu'ailleurs...c'est tout simplement différent! Là aussi, une petite visite dans une épicerie est dépaysante mdr! Bon, y'a un truc qui me chagrine: les produits à l'érable sont bien plus nombreux qu'en France (où on trouve juste le sirop) mais pas vraiment moins chers . Il y a aussi le prix des fromages, c'est vraiment cher. Et je ne parle pas que des fromages français, mais de tout les fromages. J'ai été surprise par la variété de certains articles, comme les vinaigrettes, les chips, les sauces pour pâtes, les conserves de tomates, les céréales, les articles pour la pâtisserie, les plats préparés.... Des choses que l'on ne trouve pas en France (enfin, perso, j'en avais pas vu): la poutine, les muffins et autres pâtisseries aux carottes, la sauce relish, les bagels, Oreo, certaines céréales, les boîtes de jus concentrés, le gruau, la tourtière, le mais en crème, la gelée de fruits (Ca, c'est juste pas très courant en France) ... la liste est longue!Et maintenant, le printemps a fait son entrée au Québec! Dans les parcs, j'ai pu observer des écureuils de très près (ils viennent presque manger dans nos mains), des roux, des gris, des bruns, des noirs...c'est vraiment mignon! Et même un raton laveur! Il est venu vers nous, et moi je m'extasiais comme une enfant! looool.
C'est ça le Québec, on est en ville et en pleine nature en même temps.......
Même si le travail n'est pas encore dans mon quotidien, je sais déjà que je me plais vraiment ici !
Krassiiv

Мнение от Krassiiv »

tvardo v montreal az sam w quebec i 6te se mestia. do 1-2 meseca. pitai patilo.
flyfish

Мнение от flyfish »

Krassiiv написа:tvardo v montreal az sam w quebec i 6te se mestia. do 1-2 meseca. pitai patilo.
Ами поне кажи защо ще се местиш............ :oops:
Krasy

Мнение от Krasy »

Krassiiv написа: Tvardo v Montreal , pitai patilo....
Pitame te !!!
Nali za tova e temata , vseki da napishe lichnite si vpecatlenia za grada v koito zivee ! Shte se radvame da spodelish s nas...
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Привет на всички!
Въздържах се до сега да пиша за град Квебек, тъй като сме от месец и половина тук и исках да събера повече информация, но колкото съм събрала - толкова :)

Според мен тук е място за хора, които търсят спокойния начин на живот.
Града е красив, спокоен, уреден, чист, вече зеленина навсякъде......
Но.........
Стават големи промени по институциите и никои нищо не знае и те препращат насам натам.

Тук местните са гостоприемни, създават ти удобства и ти помагат за много неща. Могат да ви обзаведат безплатно апартамента с даже и всевъзможни излишни неща. Това е някаква организация от доброволци и казват че така правели с всички имигранти. Важно било да се чувстваш удобно и лесно да преживееш шока от преместването. Какъв шок /аз тука се родих/.
Има мултиетнически център, където дамата, която отговаря за вас ви помага за всичко /намиране на жилище, телефон, интернет, разните видове карти и куп други неща/.
След пристигането отивате на среща с имиграционен служител, после определяне на нивото на френски, после две седмици има информационни сесии /ходене по институции, разглеждане на града, разучаване пазара на труда, възможности за учене, представяне на някои агенции за помагане в търсене на работа, разни видове курсове и др./

Но...........
САМО 15% ОТ СВОБОДНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА СЕ ОБЯВЯВАТ!
ДРУГИТЕ СИ ГИ ТЪРСИТЕ САМИ
а обявените са все за минимално заплащане

Курсове по френски - чака се неизвестно колко.
пример: 3 май почнаха едните, съответно не ни повикаха, следващия е август- не могат да ни обещаят.
И ни казаха да си потърсим други възможности за курс по френски.
Има безплатни и ако някой се интерисува мога да кажа кога започват и къде.

ЗА РАБОТА още нищо не мога от опит да кажа. Това което се обявява в CLE-то е нискоквалифицирана работна ръка и по фабриките за минималната заплата.
За да имаш назначен агент в CLE или да ползваш услугите на агенция за помагане на търсене на работа трябва да имаш социален номер, ние нямахме сигурен адрес който да дадем за да ни го пратят и си го получихме преди няколко дни, което ни забави в стъпките за работа.

Така че за да не допуснете същата грешка аз съм на среща и мога да помогна на всеки новопристигнал с възможна бърза ориентация.

Това,което разбрах е :
Тук е най-важно дипломите, които имаш. Дори да си работил нещо 10 г. ако нямаш диплома за него - отказват да ти търсят работа.

С хора неговорещи френски не могат да контактуват /не можеш да отидеш в агенция за помощ/ Казват като го научиш да заповядаш.
Всъщност, да , работа ниско квалифицирана могат да ти предложат.
Но всичко зависи от ВАС какви цели си поставяте.
А нискокоплатена работа има навсякъде в Канада.

Града е добър за първоначално установяване и за учене.
Например наемът ни за 3 1/2 е 510$ с всичко включено.

Изпращане на CV по e-mail не действа, трябва личен контакт, звъниш, представяш се и настояваш за среща, те ти казват "супер" и чакаш да ти се обадят неизвестно кога.
Това е скромния ми опит в търсенето на работа. След време повече.

Мисля, че поне единия трябва да може да комуникира на френски иначе сте обречени. Тук английски говорят само в някои от институциите, но не разчитайте на това. Доколкото разбирам само тези които работят в по големи фирми и контактуват извън Квебек говорят английски. В магазините е почти изключено да попитате нещо на английски и да могат да ви отговорят. В най добрия случай ще се сменят няколко служителя на които ще трябва да говорите бавно за да ви разбират.

Ами това е , ако се сетя за оше нещо , ще пиша.

Който има конкретни въпроси - готова съм за помощ, до колкото мога.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Krasy

Мнение от Krasy »

bis написа:Привет на всички!
Tака че за да не допуснете същата грешка аз съм на среща и мога да помогна на всеки новопристигнал с възможна бърза ориентация.
Blagodarim ti Bis , mnogo milo ot tvoia strana !!!
flyfish

Мнение от flyfish »

bis написа:..........
Така че за да не допуснете същата грешка аз съм на среща и мога да помогна на всеки новопристигнал с възможна бърза ориентация. .......
Здравейте !Поздрави от Варна!
Много ми стана драго като прочетох постинга ви за Кебек град.Живот и здраве,ако не се преместите другаде и ние да дойдем един ден,ще се възползваме от помощта ви.Много поздрави на половинката !
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Още нещо за град Квебек.
Можете по интернет от БГ да си наемете оберж - за 1месец - 600$. /Благодаря на Анито и на Добри4ак за тази инф./
www.aubergelaurentide.com
Може и за седмица или две но за седмица е 250$

Ako накой се интерисува как от летището на Монреал да стигне до тук и т.н. питайте ме, просто не искам да задръствам форума с излишна информация.
Ние пристигнахме в 23 х. през нощта и предварително им бяхме казали, а хората ни бяха оставили ключа за стаята в пощенската кутия на рецепциата, и това само с е-маили от БГ.
Абе тука е друга планета.

Още на втория ден си намерихме квартира и на третия я наехме.
Хубаво е да съобразите пристигането си - колко време на хотел тъй като жилищата се наемат от 1 число.

На първия ден си купувате карта за транспорта, вземате карта на града и се разхождате и си харесвате място, например засичате на колко мин. е от университет или там каквото искате. Навсякъде има табели - дава се под наем/ За няколко блокчета например си има човек който склучва дог, показва ви жилището и т,н.
Обаче искат банкова сметка за да се сключи дог.
Мога да ви насоча.
Малей аз направо ще иззема функциите на мултиетническия център.

Информацията която получавам за сега е :
Хубаво било да се изкара някакъв курс в Колеж /тук му викат сежеп/
Сега ще търся инф. и друг път ще кажа кои са СЕЖЕПИТЕ и т.н.
Също къде какви курсове се провеждат. Защото като дойдете да не се лутате като нас.

Ами общо взето аз си представях по-друга картинка тук едвали не щом сме селектирани и ни избират по квалификации че ще имаме шанс да почнем сносна работа, но без учене тук няма да стане а и навсякъде в Канада.
Това не го казвам в минус за гр.КВЕБЕК. напротив мисля че това е мястото което трябва да изберете.
В големите градове е лудница, да но ние от лудницата дойдохме.
Може би тези които са живяли в София не им е проблем да свикнат в Монреал или Торонто, но за останалите определено - не се бутайте там, все пак ваша воля, винаги можете да се преместите.
Всъщност защо всички се тъпчат в Монреал? Неквалифицираната работа е една и съща навсякъде.

Адаптациата е бавна и взехме да влизаме в ритъм, бързането се оказа само че пречи, просто всеки трябва да има търпение. Всички казват "нещата ще се наредят" ама като не сме свикнали да чакаме.

Много неща преоткривахме сами, естествено никой не е длъжен да ни помага /още веднъж Ани и Добри4ак благодаря Ви за информацията която ми давахте/ Но каквото знам до тук с радост го споделям.
Който иска може да ми праща лични съобщения или да ми пише.
Знам как се чувствах в началото - мога да ви го спестя.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Salut Bis, radwam se, 4e se wkliu4wa6 tolkowa aktivno!
Ako napi6e6 i kakwi ekstri polzwate za tezi 510$ naem, 6te iztrepe6 naroda :lol:
A za patia ot Mtl do Québec sam obiasniawala i az n broi pati w LS, a go ima napisano ot predi 1 god. w statiata za ville de Québec na portala. I ako ima ne6ta, koito sa se promenili, to towa e wse o6te w sila. I adresat na auberge-a sa6to e tam, no w diskusiata kam statiata.
Gledam da ti spestia niakoi i drug wapros, koito 6te polu4i6 :wink:
Aide do skoro vijdane!
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

anito написа: Ako napi6e6 i kakwi ekstri polzwate za tezi 510$ naem, 6te iztrepe6 naroda :lol:
Да това са 3 почти еднакво големи стаи едната от които е кухня, вана, външен басеин, място на паркинга пред входа за кола, и всичко това на 2 мин. от спирката.
Тук входовете и стълбите на блокчетата са послани с мокет.

А каква красота е в момента не мога да ви опиша, не можеш да видиш пръст, всичко е зелено от край до край, няма прах по улиците, не хвърчат вестници и найлони.
Има платна за велосипеди и хората тичат редом с колите и си виках "тия са луди, как ще дишат това" да ама незнам що за коли са тук но спокойно си тичаш и си вървиш сред колите.

Тишина.......... абе красота и спокойствие.
Pepon

Мнение от Pepon »

bis написа: Тишина.......... абе красота и спокойствие.

Nito krasotata, nito tishinata, nito spokoistvieto shte ti platiat naema i smetkite. Taka e navsiakade v Canada. I tova e golemia problem.
V Mntl moje da e mrasno i ciganiika, ama po se namira rabota. Zatova horata se nasochvat masovo natam.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Priatel

Мнение от Priatel »

Pepon написа:
bis написа: Тишина.......... абе красота и спокойствие.

Nito krasotata, nito tishinata, nito spokoistvieto shte ti platiat naema i smetkite.
E , ima i hora kato men , za koito krasotata i spokoistvieto sa osnovnite faktori , za da doida v Québec , a kogato znaesh i niakolko ezika niama da imash nikakvi problemi s namiraneto na rabota !
C'est la vie.....
Заключено