Привет на всички!
Въздържах се до сега да пиша за град Квебек, тъй като сме от месец и половина тук и исках да събера повече информация, но колкото съм събрала - толкова
Според мен тук е място за хора, които търсят спокойния начин на живот.
Града е красив, спокоен, уреден, чист, вече зеленина навсякъде......
Но.........
Стават големи промени по институциите и никои нищо не знае и те препращат насам натам.
Тук местните са гостоприемни, създават ти удобства и ти помагат за много неща. Могат да ви обзаведат безплатно апартамента с даже и всевъзможни излишни неща. Това е някаква организация от доброволци и казват че така правели с всички имигранти. Важно било да се чувстваш удобно и лесно да преживееш шока от преместването. Какъв шок /аз тука се родих/.
Има мултиетнически център, където дамата, която отговаря за вас ви помага за всичко /намиране на жилище, телефон, интернет, разните видове карти и куп други неща/.
След пристигането отивате на среща с имиграционен служител, после определяне на нивото на френски, после две седмици има информационни сесии /ходене по институции, разглеждане на града, разучаване пазара на труда, възможности за учене, представяне на някои агенции за помагане в търсене на работа, разни видове курсове и др./
Но...........
САМО 15% ОТ СВОБОДНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА СЕ ОБЯВЯВАТ!
ДРУГИТЕ СИ ГИ ТЪРСИТЕ САМИ
а обявените са все за минимално заплащане
Курсове по френски - чака се неизвестно колко.
пример: 3 май почнаха едните, съответно не ни повикаха, следващия е август- не могат да ни обещаят.
И ни казаха да си потърсим други възможности за курс по френски.
Има безплатни и ако някой се интерисува мога да кажа кога започват и къде.
ЗА РАБОТА още нищо не мога от опит да кажа. Това което се обявява в CLE-то е нискоквалифицирана работна ръка и по фабриките за минималната заплата.
За да имаш назначен агент в CLE или да ползваш услугите на агенция за помагане на търсене на работа трябва да имаш социален номер, ние нямахме сигурен адрес който да дадем за да ни го пратят и си го получихме преди няколко дни, което ни забави в стъпките за работа.
Така че за да не допуснете същата грешка аз съм на среща и мога да помогна на всеки новопристигнал с възможна бърза ориентация.
Това,което разбрах е :
Тук е най-важно дипломите, които имаш. Дори да си работил нещо 10 г. ако нямаш диплома за него - отказват да ти търсят работа.
С хора неговорещи френски не могат да контактуват /не можеш да отидеш в агенция за помощ/ Казват като го научиш да заповядаш.
Всъщност, да , работа ниско квалифицирана могат да ти предложат.
Но всичко зависи от ВАС какви цели си поставяте.
А нискокоплатена работа има навсякъде в Канада.
Града е добър за първоначално установяване и за учене.
Например наемът ни за 3 1/2 е 510$ с всичко включено.
Изпращане на CV по e-mail не действа, трябва личен контакт, звъниш, представяш се и настояваш за среща, те ти казват "супер" и чакаш да ти се обадят неизвестно кога.
Това е скромния ми опит в търсенето на работа. След време повече.
Мисля, че поне единия трябва да може да комуникира на френски иначе сте обречени. Тук английски говорят само в някои от институциите, но не разчитайте на това. Доколкото разбирам само тези които работят в по големи фирми и контактуват извън Квебек говорят английски. В магазините е почти изключено да попитате нещо на английски и да могат да ви отговорят. В най добрия случай ще се сменят няколко служителя на които ще трябва да говорите бавно за да ви разбират.
Ами това е , ако се сетя за оше нещо , ще пиша.
Който има конкретни въпроси - готова съм за помощ, до колкото мога.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/