Кога започнахте ученето на френски?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
borqna78

Re: Кога започнахте ученето на френски?

Мнение от borqna78 »

ти си уникален,винаги на точното място-Благодаря!И късмет на теб и твцоето семейство!
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

В2 отговаря на 7/8.
Имай впредвид, че разликата между А2 и В1 не е кой знае каква - малко повече лексика, но между В1 и В2 е вече доста голяма.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
borqna78

Мнение от borqna78 »

Благодаря! :)
Chockey

Мнение от Chockey »

emili_vn написа:В2 отговаря на 7/8.
Имай впредвид, че разликата между А2 и В1 не е кой знае каква - малко повече лексика, но между В1 и В2 е вече доста голяма.
emili_vn може ли малко повече инфо за разликата между Б1 и Б2 и откъде черпиш инфо за разликата между нивата? Благодаря :handshake:
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Източникът е Европейската езикова рамка, където са определени тези нива. Другия източник е учителката ми по френски, на която и е съвсем ясно за какво става въпрос на всяко едно от тези нива. Ето извадка от европейската езикова рамка за 2-те нива, откъдето се вижда много добре разликата в различните компетенции:

Разбиране
В1-Мога да разбирам същественото, когато се използва ясен стандартен език по познати теми като работа, учение, свободно време и т.н. Мога да схвана основната информация от радио и телевизионни предавания на актуални теми или при въпроси от личен и професионален характер, когато се говори сравнително бавно и ясно.
В2 - Мога да разбирам сравнително дълги устни изложения и лекции и дори да следя сложна аргументация, при условие, че темата ми е позната. Мога да разбирам повечето телевизионни информационни предавания и актуални репортажи. Мога да разбирам и повечето филми, когато се говори на стандартен език.

Четене
В1 - Мога да разбирам текстове, съдържащи предимно често употребявана всекидневна и професионална лексика. Мога да разбирам описания на събития, чувства и желания в лична кореспонденция.
В2 - Мога да разбирам статии и доклади със съвременна проблематика, в които авторите отстояватопределени позиции. Мога да разбирам съвременната литературна проза.

Говорене
В1 - Мога да се справям с повечето ситуации, възникнали при пътуване в страни, където се говори съответният език. Мога да участвам без предварителна подготовка в разговори на позната тематика от личен характер или свързани с ежедневието (напр. семейство, хоби, работа, пътуване, актуални събития).
В2 - Мога да общувам сравнително леко и непринудено, което прави контакта ми с носители на езика напълно възможен. Мога да участвам активно в дискусии на познати теми, да излагам и отстоявам становищата си.

Монологична реч
В1 - Мога да описвам преживявания и събития, своите планове, надежди и цели с прости свързани изречения. Мога кратко да изразявам и аргументирам мнението си. Мога да разказвам случки и събития, сюжета на книги и филми, както и да описвам своите впечатления.
В2 - Мога да давам ясни и подробни описания по широк кръг от теми, които ме интересуват. Мога да изразявам становище по актуален проблем и да изтъквам предимствата и недостатъците на различни възможности.

Писане
В1 - Мога да съставям несложен свързан текст на теми, които са ми познати или ме интересуват. Мога да водя лична кореспонденция, като описвам събития и впечатления.
В2 - Мога да напиша ясен, подробен текст по широк кръг от теми, които ме интересуват.
Мога да напиша есе или доклад, които представят информация или аргументи за или против определено становище. Мога да водя лична кореспонденция като в нея подчертавам значимите за мен събития и преживявания.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Chockey

Мнение от Chockey »

Благодаря много за подробната информация
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

Ако човек не работи и само с това се занимава, съвсем реално е да се научи френски за 6 месеца. Преди много години родителите ми отидоха на работа в Алжир по линия на Техноимпекс. Преди да ги изпратят, ги записаха на 6 месечен курс към ИЧС. След това ти дават билета и документите и се оправяй. Нивото на френския им беше съвсем задоволително, без да са го знаели преди това. На третия ден от пристигането започнаха работа и в техния отдел нямаше българи. Трябваше да съгласуват проекти, да ги защитават и да се разправят с френски архитектчета, без грам стаж, отишли там да си изкарат военната служба :) Не зная дали тези курсове съществуват още, но ако някой може да си го позволи, в смисъл да не работи а да ги посещава всеки ден, няма да съжалява.
Публикувай отговор