Да се включа и аз в забавата с първия си козунак! Грозничък стана, ама вкусен. Другият път - в по-подходяща тавичка. Или два успоредни в същата.
Ето и рецептата:
1 кг брашно
4 яйца (половината белтък от едното яйце си оставих за намазване)
200 грама захар (но май носи и повече)
200 мл прясно мляко
100 грама масло (аз сложих 200 по грешка и пак стана добре)
1 лимон - половината сок се изтисква в тестото, коричките се настъргват за аромат
1 щипка сол (слага се по принцип на всяко тесто, дори и сладкото, незнам защо)
7 грама суха мая (равнява се на половин кубче прясна)
Начин на приготвяне:
Бърка се всичко и се омесва. Аз сложих още малко брашно на този етап, но беше гершка - стана с една идея по-сух от идеалното.
Втасва на около 37 градуса целзий до увеличаване на обема около два пъти.
Меси се втори път.
Втасва втори път (фурната на 37 градуса, изключвате, отивате на кафе за около час и като се върнете почти е избягало от съда)
Меси се трети път.
Втасва трети път в загрята до 37 фурна (няма сташно да падне и на 30 температурата).
Меси се четвърти път.
Сплитат се плитките (нареждане една до друга, вдигате лявата и я слагате между другите две. После вдигате дясната и слагате между другите две и т.н.
Хоп в тавичката.
Намазва се със белтък и се поръсва с кристална захар (ама това май е по-добре да стане преди печенето.
Втасва четвърти път, плитките се издуват докато вие си прецените.
Пускате го да се пече... ама внимателно с температурата. Може на 150 целзий.
Ако случайно ви се зачерви отгоре прекалено бързо, покрийте с обикновена хартия и продължете да печете.
Опекло се е ... след поне 30-40 минути. Може да ровнете с виличка за проверка. Миризмата също се променя, когато е готово.
Успех!
ПС: Многото месения и втасвания гарантират образуването на "конци". Но следващият път ще пробвам да намаля с един цикъл.