Кой интернет позволява гледане на онлайн ТВ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Re: Кой интернет позволява гледане на онлайн ТВ?

Мнение от MrGeek »

Мдам, някои хора изглеждат доста надъхани, въпреки че единственият им досег с технологиите идва от разговорите с индийския съпорт на някой от монополистите. Очевидно почти никой не си дава сметка, че има огромна разлика между технологиите за крайния потребител, тези за бизнеса, инфраструктурата, върху която се крепят, както и между цената им и качеството на получаваната услуга. Цената на доставката на интернет за крайния канадски потребител е все още висока (като абсолютна стойност, а не отнесена към стандарта на живот), защото е изключително трудно навлизането на свежа конкуренция в овладяването на т. нар. "последна миля", или казано на прост език комуникационния канал до крайния потребител. В България прецакването на този монопол се случи много бързо и лесно поради две причини. Първо, никой нямаше нищо против безразборното опасване на жилищните сгради с всякакви кабели и кабелчета и второ, дори и за слепите би трябвало да е ясно, че прокарването например на подобни кабелни трасета за 500,000 абоната съсредоточени в гъстонаселените бетонови комплекси на два квартала като Младост и Люлин е далеч по-лесно и евтино от покриването на многократно по-големите територии за същия брой абонати на населените предимно с еднофамилни къщи канадски градове.
В същото време някой дава ли си сметка каква огромна пропаст стои между параметрите на бизнес комуникационните услуги предлагани в България и тези в Канада, преди да правите заключенията къде и с колко години са изостанали въпросните комуникации? Някой да е чувал за национален IP backbone на български доставчик, изграден на базата на ОС-192? Да ви кажа ли кога това се е случило в Канада? Преди 10 години. Давате ли си сметка какви са възможностите на тази база за бизнес услугите?
Ако пак се върнем обаче към тези за крайния домашен потребител и се вникне в конкретните цифри, ще се види, че разликата в абсолютната цена на мегабит доставен интернет изобщо не е толкова голяма, колкото е голямо разликата в качеството на услугата. Отново съвсем конкретен пример: 100 Mbps международен (всъщност този термин съществува само в БГ) интернет на цена от $150 и с ъптайм сигурно 99.9%. Дайте да видим подобна оферта от български доставчик.
Друг изключително важен момент, за който никой не се замисля е процента на проникването на този толкова високоскоростен достъп в БГ. Някой задавал ли си е въпроса какво става с интернет доставките ако излезеш от най-големите градове като София, Пловдив и Варна? Например на какви скорости и цени се радват хората в градове като Кърджали, Смолян, Силистра и Благоевград? Колко процента е проникването на интернет достъпа за цялата страна? Ето колко точно според в. Капитал:
От данните, изнесени от говорителите, стана ясно и че България все още е последна по показател проникване на високоскоростен интернет със скромните 9.5% (по данни за месец юли 2008).
По-пресна информация не можах да открия, но за година и половина този процент едва ли е станал 50.
Дотук това са само една много малка част от фактологичните подробности, които не са ясни на лаиците. Интересно обаче това не им пречи да обясняват високопарно и компетентно къде бил ключа за бараката. :!:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
becks

Мнение от becks »

MrGeek написа: ...
Е не, ти си болен мозък. Мързи ме да пиша и да отговарям сега на всичките написани глупости. ...

Само ми обясни как мога аз като краен потребител да ползвам интернет по-бърз от 10 мб/с (с 60 ГБ трафик :D )? Ето част от кореспонденцията ми с местните доставчици:
http://bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?f=24&t=38270
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Аватар
radkoT

Мнение от radkoT »

MrGeek написа: Друг изключително важен момент, за който никой не се замисля е процента на проникването на този толкова високоскоростен достъп в БГ. Някой задавал ли си е въпроса какво става с интернет доставките ако излезеш от най-големите градове като София, Пловдив и Варна? Например на какви скорости и цени се радват хората в градове като Кърджали, Смолян, Силистра и Благоевград? Колко процента е проникването на интернет достъпа за цялата страна? Ето колко точно според в. Капитал:
и на мен малко ми е трудно да си представя да има Интернет в Северните територии ама не го казвам нали
Пък и предпочитам в големите градове да има супер бърз,качествен и евтин нет както е в бг отколкото да има нет само в по южните градове и то тоя нет да е high speed Interent 5мб !!!!!!!! ,с задължителен договор 1г,без качествен съпорт и в половината случаи ограничен до 30-40 гб/месечно :rofl:
Като почнат някои хора да се мислят че разбират от всичко и видиш ли ни отварят очите на нас незапознатите и трябва да вярваме на тях а не на очите си става леко смешно :lol:
speedy

Мнение от speedy »

MrGeek написа: Отново съвсем конкретен пример: 100 Mbps международен (всъщност този термин съществува само в БГ) интернет на цена от $150 и с ъптайм сигурно 99.9%.
Повечето неща, които казваш са верни, но за това тук сугурно не си прочел fine print - я плащаш трафика 95 percentile, я на гигабайти.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

radkoT написа:
MrGeek написа: и на мен малко ми е трудно да си представя да има Интернет в Северните територии ама не го казвам нали
Там не им трябва интернет, стига да има достатъчно марихуана, фърст нейшън се свързват безжично :D
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

speedy написа:Повечето неща, които казваш са верни, но за това тук сугурно не си прочел fine print - я плащаш трафика 95 percentile, я на гигабайти.
Спийди, ограничението на трафика изобщо не е файнпринт ами си е част от офертата и се вижда дори от слепи. Няма как да е иначе - за да няма ограничение на трафика, трябва да има задължително някакъв фактор, който да го ограничава индиректно. Е, точно това е целта на явлението "БГ пиъринг", за появата на което аз бях един от инициаторите още в далечната 96-та година (да взема и аз като Хълц да почна да пускам фишеци :rofl: ), когато все още единствените доставчици на интернет бяха "Цифрови системи" и току-що сформираната издънка на монополиста GOCIS. Развитието на пиъринга естествено дойде доста по-късно, когато китайците сринаха цените на SOHO мрежовата техника и се пръкнаха всички известни днес достачици, които започнаха с предлагане основно на локално съдържание - скрити само за локални потребители сървъри с големи масиви от незаконно съдържание на софтуер, филми, музика и прочее. Това локално съдържание по съвсем естествен начин реално освобождаваше тесните канали към истинския интернет. След това разбира се дойде ерата на торентите, като и в този случай пиъринга си оказа своето незаменимо предимство. За съжаление обаче това бурно развитие е белязано от един сериозен проблем - неадекватната употреба на технологиите изобщо. Използването на SOHO техника и таква втора употреба в изграждането на MAN мрежи, както и незачитането на каквито и да било общоприети стандарти. Светъл пример за това състояние на нещата е информацията от тази тема. Тя е особено подходяща за изявилите се по-горе чукча-писатели, макар и да се съмнявам да успеят да схванат смисъла, защото писането макар и на глупости е далеч по-примамлива дейност. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
becks

Мнение от becks »

MrGeek написа: Спийди, ограничението на трафика изобщо не е файнпринт ами си е част от офертата и се вижда дори от слепи.

Ами органичението на трафика на trird party providers и то ли е част от офертата и се вижда от слепи???
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
speedy

Мнение от speedy »

MrGeek написа: Спийди, ограничението на трафика изобщо не е файнпринт ами си е част от офертата и се вижда дори от слепи.
Това не е ограничение, а заплащане на трафика. В този смисъл - не може да се каже 100 мегабита/с струва 150 долара, а струва 150 долара плюс трафика по незнам каква си тарифа.

Виж за БТК и сървърите в мазето няма какво да се коментира. Идиотизъм, ама на практика не ми дреме, щото не ме засяга.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
davidorentol

Мнение от davidorentol »

MrGeek написа: Нали се сещаш как казват на онези "разбирачи", които си смучат от пръстите фантазии за да ги раздуват пред публика, която много не е в час?
Единственото вярно нещо е, че интернета в БГ е по-евтин. И няма как да не е. Както и ракията впрочем.
Още малко факти.
ето една статия подкрепяща "теорията ти "

http://www.investor.bg/news/article/100289/261.html
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

А по самата тема: от известно време ми умряха всички телевизии. :worried:
Смених всички плеъри, пробвах и на 4-те компа у дома... не става.
Как е при вас?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор