Legal action required

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
lilian100

Re: Legal action required

Мнение от lilian100 »

krimon написа:въобще е много хубаво, та и приятно да се четат речници, като се обяснява, че думата "хубава" е синоним на "много мила" във всичките й интерпретации в речника :clap:

В интерес на речниците, които ползва лилиан100, във френския език си има съвсем точна дума за "мила" и "много мила" и тя съвсем не е синоним на "хубава" ;)
Е, можех да преведа "Julia K., la très jolie femme de Philippe Sollers", и като "Юлия К., много приятната жена на Philippe Sollers", но на български не ми звучи особено добре. Така или иначе не смятам, че господин журналистът е употребил jolie в смисъл на "хубава". Обаче вместо да се заяждаш за думички, я по-добре си признай, че изобщо не си и разбрала коя е всъщност тази Юлия К., за която става въпрос в писанието на г-н Фолия :D
lilian100

Мнение от lilian100 »

IRA написа:Сред българите има една малка, но за сметка на това много вдигаща шум около себе си група от хора с комплекси, която е крайно време да престане да го прави, че излага всички. Отблъскват дори собствените си сънародници.
За първи път чувам, че някакви българи в Квебек вдигали много шум около себе си. Супер интересно къде ли е тази имагинерна група от хора. По мои наблюдения, българите в Квебек се стараят да са по-ниски от тревата. Ако българите тук вдигат шум около себе си, какво ли да кажем за гърци, италианци, евреи, румънци или арменци? Те сигурно съвсем са се изложили, според твоята логика :$
Аз смята за съвсем нормално това, че група българи са изразили несъгласие с някакъв местен журналист. Изразяването на позиция и несъгласие е съвсем нормална практика във всяка демократична държава - хората имат право да си изкажат позицията без да бъде обвинявани после, че видите ли имали комплекси и излагали целокупната българска общност.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Значи обвиняващите журналиста, че обижда българите, изразяват позиция, което е тяхно демократично право.
А несъгласните с тях и обвиняващи ги, че не са схванали какво е искал да каже журналиста, са просто комунисти, нарушаващи демократичните права на гражданите.
Удобна логика, няма спор.

Та в този ред на мисли за и мен ти, lilian100, си "другарка" нарушаваща демократичното ми право да изразя несъгласие с твоята теза. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
lilian100

Мнение от lilian100 »

Linko написа:Значи обвиняващите журналиста, че обижда българите, изразяват позиция, което е тяхно демократично право.
А несъгласните с тях и обвиняващи ги, че не са схванали какво е искал да каже журналиста, са просто комунисти, нарушаващи демократичните права на гражданите.
Удобна логика, няма спор.

Та в този ред на мисли за и мен ти, lilian100, си "другарка" нарушаваща демократичното ми право да изразя несъгласие с твоята теза. :)
Linko, всеки има право да си изказва позицията, стига да не обижда другите като ги обвинява в комплексарщина и параноя само, защото не мислят като него. Аз да съм те обвинила в такива неща? Обръщението "другар/другарка" пасва много добре на хора, които имат тоталитарно мислене и се опитват да унизят всеки несъгласен с тях.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

krimon написа:
filipne написа:Сбърканото интелектуално жабарче заслужва само презрение.
"буркото" жабарче :rofl: :rofl: може само да си мечтае да достигне твоите висини, филипне ... добре, че е "българската общност", че да му разобличи интелектуалните напъни :x
Ми ние с този крис де макарони сме на едно ниво както е видно от неговите и моите писания :D

Май националният нихилизъм си е реалност както е видно от позицията на защитаващите злобната и високомерна журналистическа издънка.
Последно промяна от filipne на Съб Май 22, 2010 8:12 pm, променено общо 1 път.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ами отново въпрос на гледна точка. Както ти смяташ, че "еди-какво си" пасва идеално на някой друг, така и другият е в правото си да смята, че пък "еди-какво си" пасва идеално на теб. И ти, и другият, всеки от двамата смята, че е обективен а не обвинява и обижда.
Та ако имаш да казваш още нещо по темата или да направиш още някакво доуточнение с превода давай, че темата отива към заключване и захвърляне в кофата. Поводът за дискусията е забравен, а българската общност се зае с любимото си удоволствие - да си доказва кой от кой е по-голямата работа.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

lilian100 написа:
IRA написа:Сред българите има една малка, но за сметка на това много вдигаща шум около себе си група от хора с комплекси, която е крайно време да престане да го прави, че излага всички. Отблъскват дори собствените си сънародници.
За първи път чувам, че някакви българи в Квебек вдигали много шум около себе си. Супер интересно къде ли е тази имагинерна група от хора. По мои наблюдения, българите в Квебек се стараят да са по-ниски от тревата. Ако българите тук вдигат шум около себе си, какво ли да кажем за гърци, италианци, евреи, румънци или арменци? Те сигурно съвсем са се изложили, според твоята логика :$
Аз смята за съвсем нормално това, че група българи са изразили несъгласие с някакъв местен журналист. Изразяването на позиция и несъгласие е съвсем нормална практика във всяка демократична държава - хората имат право да си изкажат позицията без да бъде обвинявани после, че видите ли имали комплекси и излагали целокупната българска общност.
Несъгласие с какво? С критиката му към филма ли? Статията е затова и би било би нормално да не за съгласни с тази критика. А това да се хванеш за една дума и да почнеш да се само навиваш ,че някой говори против теб не е нормално, особено когато очевидно не си разбрал за какво става дума. И тази група не е имагинерна, очевидно е, чак статия са им посветили .
Другите общности не ме интересуват дали се излагат или не, нямам нищо общо с тях.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
IFF

Мнение от IFF »

Всъщност журналиста си е прав,за така наречения "запад",думата българин е синоним на варварин,то и в техните речници си го пише.В Бълария като казваме албански реотан да не мислите че албанците не се обиждат?От друга страна и протестиращите са прави,щото то не може да продължава до безкрайност да ни оприличават на малоумници.На другарките ирка и кримонка искам да кажа, че ние няма да си траем,така че може би е добре да си сменят българските имена с някое по изкилифенчено,че да не ги срамим.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IFF написа:Всъщност журналиста си е прав,за така наречения "запад",думата българин е синоним на варварин,то и в техните речници си го пише.В Бълария като казваме албански реотан да не мислите че албанците не се обиждат?От друга страна и протестиращите са прави,щото то не може да продължава до безкрайност да ни оприличават на малоумници.На другарките ирка и кримонка искам да кажа, че ние няма да си траем,така че може би е добре да си сменят българските имена с някое по изкилифенчено,че да не ги срамим.
Би ли посочил кой е този речник ?
IFF

Мнение от IFF »

Енциклопедии всъщност.И в тълковни речници на гръцки и италиански.Аз съм го виждал в гръцки,а за италиански ми беше казал един приятел.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IFF написа:Енциклопедии всъщност.И в тълковни речници на гръцки и италиански.Аз съм го виждал в гръцки,а за италиански ми беше казал един приятел.
Ами в Encyclopedia Britannica такаво нещо няма. За гърците е ясно - мразят ни още от времената когато сме ги тупали яко.
IFF

Мнение от IFF »

filipne написа:
IFF написа:Енциклопедии всъщност.И в тълковни речници на гръцки и италиански.Аз съм го виждал в гръцки,а за италиански ми беше казал един приятел.
Ами в Encyclopedia Britannica такаво нещо няма. За гърците е ясно - мразят ни още от времената когато сме ги тупали яко.
:rofl: Намери някое хартиено издание,така по-старичко,1960-1980!
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

IFF написа:
filipne написа:
:rofl: Намери някое хартиено издание,така по-старичко,1960-1980!
Е щом го има само в старите издания, явно са разбрали , че не е правилно.

Те западняците са го разбрали ама някои нашенци пак си го твърдят.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

:y: Евала Филипине :rock:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
IFF

Мнение от IFF »

Сега сме у еуропата,вече не го пишат открито(с малки изключения,което е и темата на обсъждане),само си го мислят.
Публикувай отговор