Здравейте. В процес на обмисляне сме със съпруга ми да кандидатстваме по федералната процедура. Четох доста по форума и като че ли се обърках по някои въпроси и търся помощ от вас за разясняването им.
Съпругът ми е завършил Техникъм по корабостроене и корабоплаване, със специалност Корабни машини и механизми, профил Експлоатация на корабни машини и механизми, квалификация- техник. Работил е по специалността си в Кораборемонтен завод 4г. В 38-те професии не намерих точно това описание, но намерих pipfitter, с което той се е занимавал в завода и също се е занимавал и с repair of diesel engines, compressors, pumps, heat exchangers, boilers, shafts. За последното може да представим характеристика и препоръка от завода. Моля, насочете ме дали професията е подходяща и кой NOC е.
Също така има завършена бакалавърска степен -Икономика на тъговията и също има стаж по професията си като търговски представител. Това образования въобще ще го вземат ли предвид?
Относно езика също имам питане. От форума разбрах, че само основния кандидат полага изпит IELST, а за френския език трябва ли доказателство за нивото на владеене?
Благодаря предварително на всички, които ще ми помогнат да изясним тези неща!
Моля за информация
-
Re: Моля за информация
Трябва да си разясните по коя точно програма искате да кандидатствате- те са коренно различни като точки, набор документи и и т.н. По френската програма има интервю на френски и по-малка част от въпросите са на английски, но само към водещия кандидат. А може и да не се наложи да се явявате на интервю, ако представите документ за владеене ниво на френски. По федералната процедура има изпит по английски. Колегите от федералната ще дадът разяснения. Аз предлагам и по двете да си сметнете точките и да прецените коя е по-изгодна за вас. При всички положения визата която получавате важи за цяла Канада.
Chovek e tolkova golqm kolkoto sa golemi mechtite mu!
Здравей, Даниела!
По въпроса ти за професията на съпруга ти ми е трудно да взема отношение, но за езика си права, че IELTS се изисква само за водещия кандидат.
Относно TEF изпит по френски - резултати от съответния изпит той (разбирам, че съпругът ти е водещият кандидат) ще трябва да предостави в случай, че претендира владеене ниво, за покриване на прага от 67 точки. Т.е. ако заяви, че владее френски на ниво, за което му се присъждат точки по процедурата, после ще трябва да изпрати резултатите си от изпита като доказателство за същото ниво.
Ето линк за подробна информация:
http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... s/EG72.asp
А по питането ти за професиите, нека се включат хора, които могат да помогнат.
Успех!
По въпроса ти за професията на съпруга ти ми е трудно да взема отношение, но за езика си права, че IELTS се изисква само за водещия кандидат.
Относно TEF изпит по френски - резултати от съответния изпит той (разбирам, че съпругът ти е водещият кандидат) ще трябва да предостави в случай, че претендира владеене ниво, за покриване на прага от 67 точки. Т.е. ако заяви, че владее френски на ниво, за което му се присъждат точки по процедурата, после ще трябва да изпрати резултатите си от изпита като доказателство за същото ниво.
Ето линк за подробна информация:
http://www.cic.gc.ca/english/informatio ... s/EG72.asp
А по питането ти за професиите, нека се включат хора, които могат да помогнат.
Успех!

"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
-
Благодаря за отговора,KASTA7372!
Знам, че френската и федералната са две различни процедури. Ние смятаме да кандидатстваме по федералната процедура, тъй като английския ни е по силен език. Явно не съм се изразила добре. Имах предвид, че за федералната искат английския с изпит, но нали дават точки и ако знаеш и френски. За френския трябва ли доказателство или да се полага някакъв изпит? Или може да си пишеш на какво ниво си и с френския и няма да го проверяват.
Смятала съм точките и по двете процедури и по двете вземаме достатъчно точки. Френския ни е адски труден и не искаме да влагаме усилия и средства за ученето му след като накрая така или иначе ще отидем в анг. част.
П.С. Lira, писали сме едновременно. Благодаря за линка и отговора!

Смятала съм точките и по двете процедури и по двете вземаме достатъчно точки. Френския ни е адски труден и не искаме да влагаме усилия и средства за ученето му след като накрая така или иначе ще отидем в анг. част.
П.С. Lira, писали сме едновременно. Благодаря за линка и отговора!
- hadministratora
- Хабсурден
Това няма значение. Имам предвид, че при присъждането на точки за образование, имиграционните се интересуват от достигнатата образователна степен, но не и от изучаваната специалност. Също така при оценяването на трудовия стаж се интересуват дали упражняваната професия попада в определени групи от канадската професионална категоризация (NOC) и няма значение дали има връзка с образованието.Daniela Todorova написа:...Съпругът ми е завършил .... Работил е по специалността си...
Професиите ги проверявайте по следния начин. Отворете списъка с 38-те професии и в друг прозорец сайта на канадската категоризация на професиите (http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC ... lcome.aspx). На сайта на NOC най-долу вляво има малко поле - напишете в него 4 цифрения код на професия от списъка и вижте какво описание ще ви излезе. Сравнявайте описанието в "Main duties" в NOC, с това което съпруга ти е извършвал. Не сравнявайте имената на професиите, защото те по някога могат да са много различни!Daniela Todorova написа:...Корабни машини и механизми, профил Експлоатация на корабни машини и механизми, квалификация- техник .... не намерих точно това описание, но намерих pipfitter, с което той се е занимавал в завода и също се е занимавал и с repair of diesel engines, compressors, pumps, heat exchangers, boilers, shafts. За последното може да представим характеристика...
NOC кода за pipefitters e 7252. Ако може да докаже 1 година стаж на пълно работно време като такъв, ще можете да започнете процедура.
Образованието - да. Стажа, като търг. представител може би също ще може да се брои за точки (проверете дали е Skill Type 0, Skill Level A или B), но не мисля, че с него можете да се квалифицирате за самото започване на процедурата.Daniela Todorova написа:...Също така има завършена бакалавърска степен -Икономика на тъговията и също има стаж по професията си като търговски представител. Това образования въобще ще го вземат ли предвид?...
Обикновено се изисква доказателство само за езика посочен като основен (без значение дали английски или френски) и то само от основния кандидат. Имиграционните, обаче, имат могат да ви поискат всякакви документи ако преценят, че са необходими за по-правилната им преценка на вашия случай. В този смисъл на теория е възможно да поискат сертификат за всеки посочен език и от двама ви (макар, че до сега не съм чувал за подобен случай).Daniela Todorova написа:...От форума разбрах, че само основния кандидат полага изпит IELST, а за френския език трябва ли доказателство за нивото на владеене?...
Предполагам, че ако посочите английски език като основен и не прекалите с нивото на френския няма да ви поискат сертификат и за него.