Христос Возкресе на всички

Ох на батяяяяяя.... На Чардафон внука ще му плющят ушичките....anxeli написа:
И жена ми направи такъв извод! Има логика. А на мен ми остава да завиждам за хубавите канадски печки с такъв хубав нискообхватен реглаж на температурата!poumpy написа: На мен не ми е работа да разбирам от козунаци по това време на годината, но си мисля- вие за едни и същи градуси ли си говорите ?
Защото 100-150 F са около 38-65 C, което горе долу се вписва в това, което пишеш за класическа мая....
ако някой е правил козунак по първата рецепта от този линк, моля да коментира..преди да започна да благославям автора й...!!lz2arn написа:Още рецепти: Козунак
Затова, като се пробва нова рецепта за голямо събитие, се прави генерална репетиция (може и повече, ако се наложи) поне седмица преди въпросното събитие. Иначе става майка плаче.mirkaa написа:ако някой е правил козунак по първата рецепта от този линк, моля да коментира..преди да започна да благославям автора й...!!lz2arn написа:Още рецепти: Козунак
След толкова рецепти в този постинг, не знам защо реших да пробвам точно нея, но както и да е.
Въпроса е, че според мен е грешна, защото тестото (ако може да се нарече такова) стана рядко като боза, тоест, далеч от всякакви възможности за изплитане на плитки![]()
Машината бърка ли бърка, тестото се вдигна на два пъти, и въпреки че ми се стори супер рядко, реших че може би аз не разбирам нещо в правенето на козунака...
С две думи, след 4 загубени часа се наложи да добавям брашно и доумесвам на ръка, та поне стане нещо като кекс![]()
![]()
Мда, освен проваления опит за козунак на връх велик ден, след спонтаннат идея да правя такъв след като прочетох този постинг, все пак остана гръцкия боклук от магазина!!Ама хайде, може би следващия път ще е по-успешно...
1 kg брашно
8 яйца
300 ml прясно мляко
300g захар
щипка сол
150g краве масло
настъргана кора на 1 лимон
1 супена лъжица мая
becks написа: 1 час го бърках в хлебопекарната. ПОсле не знам кво му стана но не се получи козунак, а две големи курабии, доста твърди. Черпих едни канадци, те казаха, че приличало на италианския сладкиш Бишкоти.
Ама мисля, че проблема е в мен, не в рецептата
а кекса ми как само го изядоха на работа..anxeli написа: Иска опит, без 1-2 подметки или "курабии" не става, всеки ги е правил...
anxeli написа:becks написа: 1 час го бърках в хлебопекарната. ПОсле не знам кво му стана но не се получи козунак, а две големи курабии, доста твърди. Черпих едни канадци, те казаха, че приличало на италианския сладкиш Бишкоти.
Ама мисля, че проблема е в мен, не в рецептата![]()
Ти си му взел здравето. Да не си забравил маята, или да си я попарил с топло мляко?
Пускам 2 пъти началното месене на програмата за тесто, значи 10+10 мин и оставям втората програма да се довърши - значи още 1.40 само втасва. После вадиш и плетеш. Не го оставям да втасва обаче преди да съм се убедила че е добро на консистенция. Половината от мазнината добавям най-накрая на порции, доакто се меси, за да се намокри брашното от млякото, а с мазнината да се срешне след това, така казват технолозите. На отворен капак и ще гледаш, до 5-6 мин трябва да е на гладка, красива топка, нито много твърда - да се цепи на парцали, нито мека - да се лепи и маже по стените. Слагаш брашно ако трябва, по лъжица, после мляко или масло докато ти хареса. Иска опит, без 1-2 подметки или "курабии" не става, всеки ги е правил
...
Е ,къде точно видя в рецептата на мама мия 7 мерителни чаши брашно?iveta333 написа:Аз си направих козунаци по рецептатана мама миа- сложих 7 мер. чаши брашно и всичко останало точно по рецептата и за първи път станаха истински козунаци и на конци и на вкус. Още веднъж благодаря на мама мия за споделената рецепта !!!
Явно е ,че със 7 чаши ще се получи ,а не както при мене...стана рядко и въпреки ,че добавих брашно, не можах да го докарам до консистенция подходяща за оплитанеmama mia написа:1 kg брашно-5 мерилни чаши
8 яйца
300 ml прясно мляко мисля е ясно
300g захар-чаша и половина мерилна
щипка сол мда малко солчица
150g краве масло това е 1/3 от тези масла по половин либра
настъргана кора на 1 лимон
1 хубава супена лъжица мая