Linko написа:Дайте ми информация за финансовото състояние на един индивид (кръвта на индивида) и аз ще знам всичко за него. Или поне достатъчно, за да мога да го контролирам
Ще контролираш дръжки. Аз нямам нищо против да ти дам пълен отчет на всичките си кредити до последната стотинка, ако пък можех и да ти ги харижа още по добре. Да видим как ще ме контролираш с тази информация.
А в замяна няма да искам много от твоето "досие". Само 2-3 неща са ми достатъчни за да ти тровя живота и да те карам да ми играеш по свирката като таралеж върху нагорещен тиган. Ако пък си въобразяваш, че нямаш такива неща в досието си, то ние просто ще си ги измислим и ще ги тиражираме та да знаят другите и ще се погрижим да им повярват. Пък ти оди обяснявай после, че нямаш сестра.
Днес ще отделя няколко минути за да разясня на Линко, Коко и другите интересуващи ги какво съм имал в предвид.
Като начало искам да направя един бърз дисклеймър, че в случая не се оплаквам от лични проблеми - моят личен кредит ФИКО скор е малко под 800, което е един много добър скор за Канадец, естествено има и хора с над 800 точки.
Първо да отговоря на Линко: ако в България някой не би имал амбицията да работи нещо повече от общ работник във фабрика, досието му не би имало никакво значение за него, каквото и да пише вътре. Много хора в България, уличени в извършването на множество незаконни дейности са имали цветущи досиета, и са си живеели живота, като не са могли да заемат отговорни позиции (дали този живот е "качествен" е друг въпрос, също толкова сложен, колкото и отговорът на въпроса дали сме се "оправили").
Ако ти имаш амбицията да работиш що-годе отговорна работа в Канада (независимо дали държавна, или в частна фирма) е добре да си пазиш кредитното досие в изрядно състояние. Никога няма да получиш работа като финансов контролер например, ако си дифолтнал заем (да кажем не си си погасил вноските по взетата на файнансинг кола).
Ти, в твоят частен случай не би имал нищо напротив да ми дадеш информация за финансовото си състояние, защото явно нямаш големи амбиции за реализация в Канада и не ти пука. Но ако например водехме бизнес преговори надали би имал желанието аз да ти знам финансовите възможности във всеки момент от време.
А сега да отговоря на Коко: лично мен ми е много неприятен факта, че всеки работодател в Канада може да ти направи проверка на кредитната история, което автоматично му дава допълнителен леверидж при преговорите за заплата например, он топ ъф дъ всичките предимства, които работодателите имат при воденето на преговори за заплата. Работодателите много обичат служители с големи моргиджи, и аз ако бях работодател щях да ги харесвам.
А ето ви и линк от equifax, както и текста, който коментирам:
https://www.econsumer.equifax.ca/ca/mai ... aanngg.jsp
Параграф: Who can access my credit report?
A credit reporting agency may only provide a copy of your report when the request relates to the extension of credit, collection of a debt, housing rental or an
application for employment or insurance purposes. Since your credit report contains only factual information, it is important to remember that each of the companies requesting your credit report will interpret those facts in its own way to arrive at a decision.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...