Научи сам френски

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
demococcus

Re: Научи сам френски

Мнение от demococcus »

Ок, аз имам някои сканирани учебници и дисковете към тях. Имам и реално IP, от което мога да ги разрпространявам. Имам и регистрация на няколко келяви сървъра, на които мога да ги кача. Но всичко това е незаконно и подъсдимо, докато действат законите за авторското право. :headbang: Добри или лоши - не се знае. Но са действащи. Как да постъпя!? :?:

Другото нещо, което бих искал да ви попитам е: Дали наистина предпочитате да свалите нещо и да го четете от екран, вместо да дадете 20 лева (долу-горе толко струва една Панорама) и да ползвате истински учебник. Дори и да го разпечатате на хартия, в повечето случаи качеството е ниско и текста се чете трудно.
Аватар
zory_bory

Мнение от zory_bory »

За купуването на оригиналните учебници - приветствам идеята, само дето не мога да си го позволя на този етап. Освен това, имаме къде да ги разпечатаме безплатно сканираните. Аз намерих в замунда само Релакса и Росета Стоне-целия пакет езици 3 версия. Demococcus, срам не срам да те попитаме: може ли по някакъв начин да ни дадеш учебниците, които имаш. Бихме били безкрайно благодарни. Поне ако може да ни подскажеш къде да ги потърсим :geek: . Мисля, че целия форум има да те черпи за какво ли не, та имаш една бира и от нас :rock: .
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Зори-бори, за съжаление ги нямам тези, които ти търсиш, но:

Rosetta Stone версия 3.3.5 я има в Замундата и според коментарите работи стабилно: http://zamunda.net/details.php?id=157995
Фернския езиков пакет за нея е на този адрес: http://thepiratebay.org/torrent/4535311 ... _%28ISO%29 (има сийд, тегля го със 77 Кб в момента)

Френч делукс 9 го има със 66 сийдъра на http://isohunt.com/torrent_details/5430 ... ab=summary

Колкото до Кампус - е, на мен Панорама ми е по-любим. Тезата че бил остарял не я приемам - има само две години разлика между него и Кампус. Просто Жан Рено е по-млад на картинките :)
Имам панорамите до трето ниво и тетрадките до второ. Но ще ги сканирам, само ако някой сериозно мисли да ги ползва, а не да ги има "за всеки сучай". Ако някой иска може да си разделим цената и да купим дисковете.

Логинн, аз забелазвам че по принцип по-високите нива не се намират, не само на Розета Стоун... мож би защото след това хората захвърлят учебниците и започват да усъвършенстват езика ползвайки го в реални ситуации.
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Някой който е ползвал Розета Стоун, би ли изказал мнение колко далеч се стига с тази програма. Примерно по ФЕВАЛ или NCFLC, до колко точки би покрил човек ако е изучил добре и трите нива? На мен ми се струва доста начално всичко дори и в третото ниво. Жена ми се обучава по нея и ми се ще да чуя отзиви.
Аватар
zory_bory

Мнение от zory_bory »

Demococcus, много ти благодарим за отзивчивостта. Не дей да ги сканираш учебниците, това е много труд. Принципно в Shareaza има някои от споменатите помагала, но много трудно се тегли и мноооооого бавно. A за Росета Стоне малко ми е странен фактът, че няма никаква граматика заложена в курса. Поне така пише в описанието на програмата.
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

zory_bory написа:A за Росета Стоне малко ми е странен фактът, че няма никаква граматика заложена в курса. Поне така пише в описанието на програмата.
Няма обяснения за граматиката. Но пък има граматика приложена в действие като се разчита на интуицията на учещия.
zory_bory, виж си в личните съобщения.
toneha

Мнение от toneha »

Някой чувал ли е за Living Language, аз уча по него френски и като че ли съм много доволна, т.е. уча го съвсем сама, всичко разбирам и до тук не съм срещала затруднения, минала съм 15 урока, остават ми още 25. Моят мъж, който чатка френския много добре, но не му се занимава с мен, каза че много съм напреднала :rofl:
Иначе на компа имам свалени Practice&Improve your French (audio and book), Learning French, Antidote RXV4,RXV5, French 9 Deluxe, Rosetta Stone, обаче тези последните две изобщо не мога да схвана как да ги инсталирам и тъй си и седят без да ги ползвам. Ако някой проявява интерес мога да ги метна по скайп, но размера им е по 4-5GB!!!
Също ако имате iPod в iTunes има ужасно много безплатни podcasts за изучаване на френски, най-различни системки за слушане на езика, много са!
Също ако някой се е записвал в Live mocha да сподели какви са му впечатленията. Пише, че за 6 месеца цената е $39.99, което малко съмнително ми звучи, но пък гледам в нета има положителни отзиви.
Първи пакет документи: 14.01.2010 Монреал
Акюзе: 06.02.2010
Писмо чакане на решение: 31.05.2010
CSQ по пощата: 14.07.2010
Втори пакет документи: 11.08.2010 Бъфало
Баркодове и медицински: 15.12.2010
Медицински направени: 21.12.2010
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

toneha, това което казваш за подкастовете ми се струва много интересно. може ли да препоръчаш някой?

iTunes може да качва подкастовете и на обикновени плеъри, не само на iPod. аз лично слушам с едно филипсче, щот няма кинти за айпод :lol:
toneha

Мнение от toneha »

Като отворите iTunes отивате на подкастовете и пишете френч или лърнинг френч, избирате subscribe ако искате постоянно да ги получавате, после за да свалите, които си изберете натискате get или get all, за да свалите всички. Аз точно вчера го направих това и още не съм ги преслушала, но съм свалила някъде около 500!!!
Всъщност ако нямате iPod не е толкова страшно, щото може да си свалите само iTunes на компютъра и пак да си слушате каквото си свалите в подкастс.
Пак вчера се регистрирах в Live Mocha, началният курс по френски там е безплатен, състои се от 3 юнита с по 6 урока всеки, още не съм минала целия начален курс, но методиката е следната:
Пускат ви картинки и ви казват какво има на картинката, също така е написано отдолу. Има много повторения, за да може да свикнете, после идва ред на упражненията - казват ви изречение, вие трябва да познаете коя картинка е, или пък изречението е написано, вие трябва да го свържете с картинката, която му съответства и т.н. След това ви дават задача да напишете няколко изречения, които се изпращат на други записали се в сайта, за да ви ги проверят. Последната задача е четене, записват ви как четете и пак пращат на други хора от сайта да си кажат мнението дали добре сте се справили.
toneha

Мнение от toneha »

Още нещо се сетих! Медота на Майкъл Томас за узучаване на френски тук е много популярен, но пак се учи през английски и е само аудио, обучава само чрез говорене. Ако има мераклии, вчера и него дръпнах от thepiratebay.org
Казва се Learn French with Michael Thomas.
Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

Ученето през английски е перфецтно за мен, защото така или иначе трябва да държа изпит за ниво и по него.Ще го дръпна това. Аз имам Idiot guide french, което също ми се струва доста добре. Мисля, че и Pimslure също мове да свърши доста работа. Но наистина трябва да се знае и английски. Чудно защо ли ми искат сертификат, ама нейсе....Кво да ги правиш... :))
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
evlogi.antonov

Мнение от evlogi.antonov »

@demococcus
ако имаш притеснения да не те сбарат по IP - ползвай някоя програма като IP Hider например. Тя ти крие IP-то и имаш възможност да си избираш с какво IP да излизаш (по-точно от коя точка на света да си)

@loginn
има password breaker програми. Махат паролата на архиви, .pdf и т.н. (Отдавна съм ползвал)

@zory_bory
Ако сте си харесали точно определен учебник, знаете че това е учебника който ви трябва и още никой не пише че го има, пишете ми на ЛС кой е и ще пробвам да го дръпна от някъде.

Колкото до Кампус - аз съм 5то ниво във френския институт. По него учиме. Мога да кажа (лично мнение), че този учебник не струва. Аз немога да си представя как може човек сам да седне и да учи по него без преподавател да му обяснява... Граматиката е само загатната, колкото да фигурира...
Друго нещо, ако сте по-начинаещи за какво ви е Кампус 3? Кампус 2 обхваща до 6-то ниво, където горе долу приключва основната граматика във френския (думи на преподаватели). Според мен тя е пре-достатъчна, за да можеш да се изразиш спокойно на средно ниво. Разбира се, всяко нещо научено над него никога не е излишно, но според мен по-полезно би било вместо да се задълбава още в граматиката, да се затвърди тази до 6то ниво, да се научат повечко думи и да се разчупят разговорните умения. Разбира се всеки сам си преценява стратегията за учене на френски според конкретната си ситуация и нужда от точки :)
3.2.2010 - док. до Виена
19.2.2010 - акюзе изпратено
25.2.2010 - акюзе получено
27.4.2010 - покана за интервю
24.5.2010 - интервю - успешно
1.7.2010 - док. до Букурещ
17.7.2010 - баркодове
20.8.2010 - медицински
27.12.2010 - покана за визи
3.2.2011 - визи
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Леле, подкастът Coffee Break French е супер! Толкова готино обясняват всичко, включително и коректното произношение.. човек едновремено и английския си вкарва в релси покрай ученето на френски! toneha, хиляди благодарности че ме светна за езиковите подкастове!

Хахах, а имат и същото за испански, как ще си припомня този сладък език, който учих в гимназията, мммм.... обожавам езици! Жалко че нямам воля да овладея поне един по-задълбочено!
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

И нещо интересно, извинете че се отплесвам толкова много:

Наскоро се чудих какво точно се използва за "добро утро".. естествено има си го "bon matin", ноооо... не съм забелязал да е особено популярно. Май си се използва bonjour даже и да е осем-девет сутринта. Обясниха ми че "jour" значи не само "ден", ами и "светлина" (оттам и контражур - срещу светлината). И това е причината "bonjour" да бъде подходящо и сутрин и през деня.

А да си призная честно, аз не знаех каква е разликата между bonjour и bonne journee или bon soir и bonne soiree до днес. Което показва колко смешно може да изглежда човек, успял да защити С 1 (в случая - аз).
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

http://www.youtube.com/user/imagiers
Канал с огромно количество материали (над 16000) за учене на френски. Има и за съвсем начинаещи, има и за напреднали. Фонетика, граматика, обогатяване на речника и какво ли още не. Човекът който го поддържа е преподавател по френски в университет и твърди че произхожда от регион където езика се говори най-чисто. Дали е така, установете сами :y: .
Публикувай отговор