архитект - емиграция в канада?

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Аватар
Ivan1007

Re: архитект - емиграция в канада?

Мнение от Ivan1007 »

ivalin написа: Според мен, ако си решил да емигрираш даваш на 100% всичко да го постигнеш, а как ще се реализираш, ще разбереш на място. Там трябва да си готов на всичко, т.е. на всякакъв вид работа стига да можеш да я вършиш, за да оцелееш и за благото на смейството, а не с "голямата кошница" за реализация... Ако си навит да продължиш да учиш, естествено и ще се реализираш в известен смисъл, но иначе шансовете ти клонят към (0)!!!
Aко си решил да емигрираш трябва преди това да си наясно какво искаш да постигнеш, как да го постигнеш и къде точно отиваш. Емиграцията сама по себе си не решава проблеми. Тя дори създава много нови проблеми.
Много рядко, където и да било получаваш нещо повече от това което си поискал.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Само да вметна.
Емиграцията също така зависи кого познаваш и колко пари имаш.
Ако имаш капитал и познаваш определени личности ( присъстват и тук във форума ) избираш си един град различен от Отава изкарваш един курс за една седмица и почваш да работиш, да даваш работа на други хора , да печелиш и да си живееш живота стартинг следващия месец.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Аз да добавя! Първо се научи да уважаваш успелите личности и после ги търси за съвет! :!:
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

illman написа:Благодаря за отговорите ;) искам да питам как стоят нещата със самоосигуряващите се. Управител съм на архитектурна фирма, към коя професия би могло да се приравни това? Художникът се занимава с компютърна графика и пространствен дизайн ..
Виж какво пише в раздел Main duties на тази страница: http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC ... val65=0711

Според мен по-близо от това в слисъка няма. Ако се покрива в много голяма степен с това което ти правиш, то най-вероятно ще ти приемат кандидатурата за разглеждане. Ако ли не - потръси друг вариант (Кебек или провинциална програма).

П.П.: дали не може някой мод или админ да поразчисти малко - доста глупости са се изписали, а човека е задал въпрос и се надява някой да му помогне с отговора.
Аватар
zory_bory

Мнение от zory_bory »

Искам да се включа в разговора, защото преди няколко месеца и аз си задавах същите въпроси, даже ми отне около година за да събера мислите си в определена посока и да избера как точно да постъпя с имиграцията си в Канада и едновременно с това да продължа с архитектурната си професия. При нас и двамата сме архитекти. Избрах си Квебекарската процедура, въпреки че започнахме от 0 с френския, но сега се готвим упорито за интервюто и се надявам да се преборим с тази цел. Изчетох сайта на Ордера на архитектите в Квебек, има една статия много интересна за архитектите и на сайта за имиграция на Квебек -всичко обяснено какво можеш и трябва да направиш за да си приравниш дипломата, прочетох и сайта на изпита за архитекти-откъде да четеш, в какво се състои изпита. Там обаче има едно изречение, което ми даде най-голям кураж - можеш да работиш по специалността в някоя фирма, не е необходимо да си си приравнил дипломата нито да си в ордера - просто няма да се зовеш официално гордо архитект, но ако си достатъчно кадърен и късметлия ше си добре. Това с местния опит-че държат на него страшно много е факт, но както Julian_04 казва: упорито търсене и започваш от най-долу - техник пък дано си амбициозен и имаш късмет. Та моят съвет е: просто си изберете процедура и действайте - там какво ще се приравнява и доучва на място ще се разбере, толкоз мъки във ВИАС -пък още 1-2 годинки няма нищо да ни стане.
Лошото идва след като дай боже ни признаят заветните дипломи - тогава идва задължителния стаж, който е много дълъг и ако си завършил и работил в чужбина ти признават само една година от стажа там, независимо че ти може да имаш 10. И чак след стажа те допускат на изпит.
Ние си избрахме Квебекарската процедура, защото имаме приятели там -това първо и второ, струва ни се малко по социален Квебек. Дано тук не отворя пак вечния спор за или против Квебек, нека той да бъде предмет на обсъждане в друга тема.
Четох, че (мисля) в Алберта - ако имаш опит в чужбина над 7 години-направо те признават и записват в техния си ордер и това се обсъждало да стане и в другите провинции,но.... за сега няма такива работи.
До колко ще си намерите работа - ако сте добри с 3Д и програми за чертане -мисля има шанс (дай боже)...ако пък сте свикнали вие да ръководите екип и вие да сте шеф - малко трябва да осмислите нещата, защото там никой не търси директори....повече търсят бачкатори ( поне с такова впечатление оставам аз)
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

zory_bory написа:... както Julian_04 казва: упорито търсене и започваш от най-долу - техник пък дано си амбициозен и имаш късмет....
Само едно доуточнение: да си техник не е започване от най-долу, а си е чист късмет ;)
smt

Мнение от smt »

ZanzibarHero написа:
zory_bory написа:... както Julian_04 казва: упорито търсене и започваш от най-долу - техник пък дано си амбициозен и имаш късмет....
Само едно доуточнение: да си техник не е започване от най-долу, а си е чист късмет ;)
Да, за техник в Канада се иска стаж като такъв и да се минава изпит за целта. Така, че и това не е най-ниското стъпало. Вярно е, че търсят основно бачкатори, казвали са ми го. Каква е логиката да търсят добре образовани хора от цял свят, а да им преглагат само онова, което те не искат. :?:
Федерална процедура-продължителност 18 месеца!
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Логиката е че тези, които търсят хора и тези, които им предлагат работа не са едни и същи. Правителството търси образовани хора и ги "внася", а трудовия пазар действа на принципа на естесвения подбор и дава възможност на всички, но далеч не всички успяват. Тези, които не успяват, естествено, получават това, което другите не искат.
smt

Мнение от smt »

hadministratora написа: Тези, които не успяват, естествено, получават това, което другите не искат.
Това много ми допадна, като изказване! :) Само да не се излъжеш и отидеш при франкофоните, че там и да си добър и да не си, по-хубавата работа я дават само на Кебекарите.
Федерална процедура-продължителност 18 месеца!
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

smt написа:Това много ми допадна, като изказване! :) Само да не се излъжеш и отидеш при франкофоните, че там и да си добър и да не си, по-хубавата работа я дават само на Кебекарите.
Айде, бе! Ако говорим за архитекти и инженери (нали това е темата), това не е вярно. Не шашкайте хората така! В тази област е пълно с имигранти и има постоянно свободни постове, по простата причина че Кебекарите не са по ученето.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Julian_04 написа:... Айде, бе! Ако говорим за архитекти и инженери (нали това е темата), това не е вярно. Не шашкайте хората така! В тази област е пълно с имигранти и има постоянно свободни постове, по простата причина че Кебекарите не са по ученето.
Във всяка област е пълно с имигранти и има постоянно свободни постове (с много кратък прозорец за наемане)! Това е Канада - една развита страна и икономика (особено в локалното строителство и подръжка на инфраструктурата). Проблемът е, че имигрантите могат да си помислят, че ако учат много могат да намерят работа само поради този факт (което според мен не е вярно), докато местните знаят, че могат да получат работа само като почукат на "правилната" врата след подходящ "networking" :)
prace

Мнение от prace »

Това е вярно за нетуърка на местните. Но според теб какъв е тогава шансът на имигрантите след като нямат изграден нетуърк от познати, който им позволява да работят и без дипломи?
Надяват се поне че дипломите ще им помогнат за намиране на работа.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

smt написа: Да, за техник в Канада се иска стаж като такъв и да се минава изпит за целта. Така, че и това не е най-ниското стъпало. Вярно е, че търсят основно бачкатори, казвали са ми го. Каква е логиката да търсят добре образовани хора от цял свят, а да им преглагат само онова, което те не искат. :?:
За архитектурен техник не се изисква изпит. Техниците си имат нива, ако са добри стават и ръководители проекти.
Вземете си всичко дето сте правили в България да го показвате на интервютата. Навремето като си търсех работа имах website с нещата които съм правила и имах линк към нея в СВ-то си. Помага.
Към Emploi Quebec има програма за подпомагане на новите имигранти които нямат местно образование. Плащат 1/2 от заплатата ти ,но не повече от 8 долар за 6 месеца. Мъжът ми така си намери работа от Emploi Quebec плащаха 7.5 $ ,а румънеца (архитект) при който работеше му плащаше 8 . След 6 месеца му намали заплата,ама това че има вече канадски опит му помогна да си намери бързо нова.
п.с. Работа в началото си търсиш по оказателя. Вадиш имената на всички архитекти и звъниш под ред. Мъжът ми си намери работа на буквата А,ама това беше преди 7 години.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

prace написа:Това е вярно за нетуърка на местните. Но според теб какъв е тогава шансът на имигрантите след като нямат изграден нетуърк от познати, който им позволява да работят и без дипломи?
Надяват се поне че дипломите ще им помогнат за намиране на работа.
prace, сама разбираш, че ако нямаш познати, нещата все още не са безнадеждни. Без да се смятам за "успял" или "преуспял" имигрант или голям "специалист" има три важни фактора, които могат да помогнат за намиране на работа в Канада. В "разбъркан" ред те са:
-- Късмет - не може да се контролира, но може да се използва, ако увеличаваш шансовете си да попаднеш в подходящ момент на "отворена" за наемане позиция. Добър пример за това е стратегия с изпращане на много резюмета или да правиш "слепи" телефонни обаждания по телефонен указател с "надеждата" да се случи нещо ... Често в този форум са разисквани плюсовете и минусите на този подход.
-- Поведение и външен вид - може да се контролира до определена степен, за да се намали конкуренцията, когато вече се е стигнало до избор. Жените имат повече, какво да кажат в тази насока. За пример: Ако си в Англо-сакс провинция лесни за елиминиране са всички, които не изглеждат като идващи от Европа. Ако си в Квебек, обаче ... по-добре някой живеещ там да си даде мнението. Имигрантите от България нямат проблем да "фитнат" в средата ...
-- Учене в Канада - Според мен, повечето преувеличават значението на този фактор, или аз го подценявам ... евентуално :) Преувеличават го, защото повечето пристигащи от България вече имат добро образование и добри трудови навици и умения. Най-полезното, което можеш да "измъкнеш", ако можеш да си позволиш учене в Канада е правенето на networking докато учиш. Когато съм разговарял с хора, учили в Канада и смятащи себе си успели, защото имат добра (според тях) работа, дадена им от "местната" диплома (сертификат, свидетелство, и т.н. ...), такива хора винаги са споделяли, че са спечелвали тази позиция след успешен networking с преподавател, който в много от случаите даже ги е насочвал към необявена още позиция. Няма да коментирам, че само академичната атмосфера и "натиска" да се преминават курсовете, може да доведе до подобрение на езиковите умения, поведението и т.н. ... Познавам и хора, за които "местната" диплома (сертификат, свидетелство, и т.н. ...) не е променило нищо (в краткосрочен план), но потенциалните фактори действат в дългосрочен план.
prace

Мнение от prace »

сигурно си прав. Аз поне се надявам на нетуърка докато уча и на практиката, която е задължителна към колежа.
Иначе откъм късмет и друг нетуърк съм гола вода.
Публикувай отговор