Какво е TCFQ и как протече при нас.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
galya17

Re: Какво е TCFQ и как протече при нас.

Мнение от galya17 »

в писмото пише същото каквото и във вашето-PERM 115b!знаете ли какво означава това!?
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

4.3.2 Exigences à l’étape de la sélection
Pour être sélectionné, le candidat doit satisfaire au seuil de passage à l’étape de la sélection. Les seuils de passage qui s’appliquent à cette étape sont les suivants :
- un minimum de 55 points pour un requérant seul;
- un minimum de 63 points pour un requérant accompagné de son époux ou conjoint de fait.

Remarques :
-Le candidat qui, selon ses déclarations, détient des compétences en français lui permettant d’être sélectionné sur dossier, mais qui n’a pas joint les pièces prouvant ses connaissances linguistiques, sera invité à passer un test standardisé.
- Pour ce faire, une lettre (PERM 115b) est expédiée au candidat, à l’étape de l’examen préliminaire, l’invitant à passer un test de français.
Цитатът е от GPI-3-1 Mise à jour Octobre 2009. Горното обяснява какви са точките, необходими за да бъдат "одобрени" кандидатите. А долу в забележките отбелязват че ако кандидатът е заявил ниво на владеене на френския, което му позволява да бъде "одобрен" по документи, но няма докумет с който да докаже декларираното от него ниво на владеене на езика, то той трябва да бъде поканен да положи стандартизиран тест. За тази цел му се изпраща писмо (PERM 115b) което да го покани да се яви на такъв тест.

:) Готино, нали? Щом ви изпращат такова писмо, значи ви стигат точките за избиране по документи. А това значи че нямате нужда от скапаните 6 точки за адаптивност и скапаното интервю! Остава само да вземете такива нива на изпита, каквито сте декларирали в молбата.
toneha

Мнение от toneha »

Здравей,demococcus! По всичко личи, че си се специализирал по франкофонските въпроси, затова и аз си подготвих да те питам един :D . Моят съпруг (водещ кандидат) се яви на TEFaQ и съответно изкара comprehension orale C1, expression orale C1,максимума от този тест е С2, но и двете нива С1 и С2 попадат в една категория наречена Superieur, според теб достатъчно ли е това, за да се вземат максималния брой точки за език? А и ако някой знае дали за втори език може да се вземе максимума точки при положен IELTS с резултат overall band 7.5 за водещ кандидат? Остават ни броени дни до подаване на документи за имиграция към Канада от САЩ и се опитваме да сме максималко обективни при смятане на точките. Благодаря предварително и успех на всички!
Първи пакет документи: 14.01.2010 Монреал
Акюзе: 06.02.2010
Писмо чакане на решение: 31.05.2010
CSQ по пощата: 14.07.2010
Втори пакет документи: 11.08.2010 Бъфало
Баркодове и медицински: 15.12.2010
Медицински направени: 21.12.2010
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

toneha, има я [тази] таблица, която е отговор на твоя въпрос.

Ама все пак да дам някои пояснения, че има уловки:
Тая ми ти табличка може лесно да заблуди че човек получава максимума от 2 х 8 точки при нива 2 х С 1. Но по-внимателен поглед установява че отбелязаните там А1, А2, В1, В2, С1, С2 са нива на DELF/DALF. Ние с твоя съпруг не сме ходили на ДАЛФ, следователно трябва да си гледаме табличката за нашите си изпити и да видим реултатите от тях какви точки ще ни предложат.
Та незнам как е при вас, ама на моята атестация пишеше че съм се преборил за 460/700 (отговарящи на В2 по CERC) на компреансиона и 15/20 (отговарящи на С1 по CERC) на експресиона. Тъй че лесно можеше да си кажа - аха В2 + С 1 = 6 + 8 = 14 точки. Ама не е тъй, защото това е при ДЕЛФ-овете. А при нас се гледат оценките от нашите си тестове. И така в моя случай за оцека 460 получавам 6 точки и за оценка 15 получавам 6 точки, общо = 12.
Та вие не ги гледайте тези ми ти С1-та, ами вижте кам каква е оценката и какво получавате за нея. ТЕФАКА доколкото виждам е от 0 до 360 компреансион и от 0 до 450 експресион. И за максималния брой трябва да имате поне 280 на едното и поне 349 на другото.

ПС Иначе и аз се надявам имиграционния да се обърка и да ми даде 8 точки за С1-то на експресиона, хихихи!

Успех при подаването!
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

А тази [друга таблица] показва че за английския ще получи макс точки :)
toneha

Мнение от toneha »

Ти направо ме разби с тези изчисления! :rofl:
На компресиона има 281, а на експресиона са му дали 350
Ами тъй или иначе сме събрали всички докс, та ще подадем пък квото стане. Ние ще се подготвяме за интервю, пък дано и то отпадне 8) че като чета повечето хамерикански форуми на много хора отпада това задължение.
Иначе вашият случай го следя с интерес, защото май сте от малцината явили се на разпознат от имиграционните власти изпит. Наслука и дано скоро се похвалите с добри новини :party:
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Еми, toneha, имаш си съпруг-отличник по езиците с максимален брой точки :y:
Мерси за пожеланията и смело напред с документите!
galya17

Мнение от galya17 »

някой има ли инфо къде и как се провежда TEFaQ??Защото в бг има само TCFQ по инфото в нета!!!?????
toneha

Мнение от toneha »

TEFaQ в България не ми е известно да се провежда, четох някъде, че в Алианз Франсе в Румъния се провежда този изпит.
Иначе схемата му е горе-долу следната:
През първата част се сяда на един компютър и се слушат най-различни ситуационни диалози, където ти трябва да отговориш на коя от посочените ситуации в компа отговаря в рамките на много кратко време.
През втората част комисията ти задава две ситуации, които ти трябва устно да развиеш.
Общо взето моят съпруг каза, че трудността на изпита се състои в краткото време на отговор в първата част, иначе останалото не било никак сложно.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Тонеха, може ли още мъничко подробности? Тази втората част как става - уеб-камерката задържителна ли е? Само с микрофон ли е? Как комисията разбира че зад компютъра седи правилният човек?
toneha

Мнение от toneha »

О, извинявам се, че не уточних тази част. Комисията беше от директора на Алианз Франсе (Денвър) и от един от преподавателите. Две теми на разговор са във втората част, ти събеседваш с тази комисия, разказа ми, че те постоянно задават и други въпроси в темата на разговор. Преди да започнеш да говориш имаш десетина минути да си помислиш или нахвърлиш на лист какво ще говориш по двете теми. Докато говориш тази комисия записва разговора и после се праща в Париж, където се обработват резултатите и от първата част.
Опитвам се да изкопча още каквото си спомни душата, но и IELTS и TEFaQ ги държа в една седмица, та спомените са му много омотани.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Уф, аз пък незнам защо реших че ги е държал по интернет. Сори.
Аватар
mirokami

Мнение от mirokami »

днес проведох много телефонни разговори с аташета и оператори от соф. университет и алианс франсе във връзка с електронния вариант на tcf и tefaq та крайният резултат е че ако искаш този електронен вариянт на защита на владеене на фр.език е че трябва да се поинтересуваш в парижката камара , където става оценявянето на самите тестове.Госпожата , която организира самите тестове ме увери ,че е по-добре да се явиш лично пред комисията, защото на 100% ще ти определят някакво ниво на владеене, докато по интернет може да ти изгърмят парите от раз.
Комисията толерилала изпитващия, като задавала въпросите по няколко пъти , доката влезете в диалог, а при електронния вариянт компютъра не прощавал.Но тези които терзаят много за ел.вар на ТЕФА К МОГА ДА КАЖА ЧЕ ТАЙ СЕ ПРОВЕЖДА ВСЯКА СЕДМИЦА В РУМЪНИЯ.
toneha

Мнение от toneha »

demococcus, грешката е моя, тъй като съвсем недоуточних, че през втората част не е стоял на компютъра, а си е бърборил с директора и един младеж, който скоро започна там като преподавател. Общо взето директора на Алианса бе много мил и добричък французин, който много се зарадва като ни видя, че някой в Америка се интересува от френски. Още като се запознахме с него каза на половинката, че изпита е много лесен и че с този френски определено ще изкара много висока оценка.

mirokami наистина ако няма комисия на втората част, т.е. за изразяване, по-добре да не се рискува! Моя мъж се ядосваше, че в първата част на изпита (на компютъра) времето било ужасно кратко, почти нямаш време да мислиш, докато слушаш ситуацията едновременно трябва да четеш отговорите, че спрат ли да говорят имаш няколко секунди преди следващата ситуация.
Di_82

Мнение от Di_82 »

Привет на всички,

Сега се връщам от TCF-a и веднага сядам да пиша, докато ми е все още пресен този малък кошмар :) Това наистина се оказа нелека задача - по-трудно отколкото си го представях.
Първата част е слушане с рабиране. Тук има 30 въпроса, на които се отговаря за около 20 минути. Както demococcus го е описал в началото на темата, това си е едно истинско галопиране през въпросите. Нямаш време дори да прочетеш съответните отговори, та да си избереш сред тях, защото вече е започнал да тече следващият запис. Диалозите ми се видяха доста трудни. Говореха страшно бързо и думите по-едно време никак не ми се струваха познати, та имах чувството, че за първи път слушам френска реч. :D
Втората и третата част направо ги сляха, в смисъл такъв, че ни дадоха мисля около час, в който така трябваше да си разпределим времето, че да ни стигне за 20-тте граматически въпроса и 30-тте, свързани с четене с разбиране. Граматическите въпроси не ми се видяха особено трудни и по принцип не отмемат много време. Проблемът е при четенето с разбиране където има много текстове, някои от които доста дълги и на практика няма достатъчно време да бъдат прочетени. Последните няколко си ги отбелязах по мое усмотрение без да съм чела текстовете :D
И последната част, на която аз се явих беше устното изразяване /останалите ходиха и на писмения където им дават общо 6 теми, по които се вихрят :) / Та, за устния изпит... На всеки са отредени по 15 мин. Влиза се един по един. Сядаш на едно столче до изпитващата и се настаняваш пред микрофона - техниката в ИЧС е доста остаряла, но все още върши работа :) И се започва нещо като диалог с изпитващата. Ето какво бях попитана:
1. Представете се;
2. Къде сте учили френски;
3. Защо се явявате на този изпит;
4.Какво е образованието ви;
5. Какво обичате да правите през свободното си време;
6. Да си представя,че се обаждам в някой университет и искам информация относно записванията;
7. Дали помага владеенето на повече езици;
8. Какви са плюсовете и минусите на дистанционото обучение;
9. По какъв начин влияят новите технологии. Пак да се изкажат предимствата и недостатъците.

Общо взето това беше. В коридора се засякохме с хората, които се явяваха на TCFQ. Останах с впечатлението, че там изпита минава по-леко т.е частта, която е слушане с разбиране. Не знам дали е така. :)
Публикувай отговор