cocose написа:http://www.payscale.com/research/CA/Job ... Experience
Ето една примерна разбивка на заплатите, според опита за ИТ специалист подръжка....Бруто

Това което аз мога да кажа за моята специалност е че "senior developer" може да стигне дори и над 100к CAD. Бруто

А ако реши да отиде и по на юг, можете да умножите по 2-3...в USD разбира се.
И само да добавя, с 40-50к на година, при само 1 работещ, най-спокойно се отглежда семейство с 1-2 деца, без излишни стресове. А ако вторият родител реши да работи, ако взима по малко от 30к, нема смисъл да работи

Какво да се прави, данъчна политика, защищава бедните.
Абе човек, не се удържаш - изкриви се да пишеш неща, дето те устройват само тебе самият.
Аз например взимах 55К (бруто) преди 4-5 години и си спомням, че ми даваха 3100 чисто - то бяха едни "бенефити", едни чудеса, дето през носа ми излизаха - и ми беше двойно по-кофти щото тогава изкарвахме над 1 милион долара на месец чиста печалба със софтуера ми....
Но да се върна на темата - с 3100 чисто при наем 1000 и два-триста не знам колко "спокойно" се живее (в Торонто), да не говорим ако се хвърлиш на моргидж, щото при такъв доход наема ще ти изглежда като голям разход и ще си сложиш главата в торбата - сега при тази рецесия се намират много изгодни апартаментчета след форкложъри, даже и аз току-виж си аресам нещо (ама без да скачам на големия моргидж). Та 3 илядо канадеца в момента са има-няма 1900 евро - то и в България можеш да си намериш работа (казвам работа) за тези пари ЧИСТО, и ще си гледаш семейството с много по-малко стрес, по-малки разходи, и повече свободно време, особенно ако имаш собствено жилище.
Преди някой ме попита защо стоя тук - отговорът е, че от няколко години съм контрактор и в момента чистият и (както и брутният) ми доход са няколко пъти повече от това, което взимах преди (но дори и в момента цените на имотите ми се виждат раздути). Ако реша да се прибера (което е много възможно, защото смятам, че ще имам много по-добри шансове в България за дългосрочен бизнес) ще го направя след нова година, когато отпада законът за акцизите за лични МПС над 200 коня, което ще ми спести към 15 000 евро акцизи, пък и за момента ми влизат пари и не съм на зор. Ако съм намерил начин да се сработя с местните "олигарси" - смятам, че и в България ще се развивам успешно, апропо когато се обадих на няколко Български спедитора за посрещането на контейнера ми казаха, че в момента масово обработват контейнери на Българи, завръщащи се от САЩ... но така е то - един отива, а друг се връща (тук не става въпрос за това кой може или не може да се устрои в Америка, защото аз не знам много хора, дето да са се "устроили" по-добре от мен, става въпрос, че ако приложа уменията си в България е много възможно дори да остане за следващото поколение - докато тук ще ми отнеме много време и нерви да се преборя с месните "олигарси" за място под слънцето).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...