За вашата област не мога да давам мнение, но за моята, като професионалист, мога

1.В БГ НЯМА развойна дейност, всичко което се прави е ПОДРЪЖКА. Вервайте ми, това е убийствено за всеки що годе талантлив програмист. От подръжка излизат само майстори по всичко, но не и специалистти.
2.Много чужди фирми отварят офиси в БГ не заради друго, а заради евтина работна ръка за подръжка, колл центрове, или просто да си продадат супер скъпият продукт чрез подкупи и подкупчета. Примери: Информационната система към МТЕЛ е правена от израелска фирма, която отваря офис в БГ само и само заради разтоянието и евтината работна ръка. Когато системата вече не беше нужна повече на МобилТел (или по скоро изтече договора) израелската фирма уволни към 80% от състава, като останилте 20% ги скъса от работа по странни места на света. СИМЕНС, дойдоха, взеха държавни поръчки на суперраздути цени, и си свършиха работата като я дадоха на подизпълнители

Само като пример, аз като дойдох тука, колкото и непознат и неисвестен да бях, веднага ми дадоха шанс да се докажа, или проваля разбира се