Собствен бизнес във Ванкувър?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Godis

Re: Собствен бизнес във Ванкувър?

Мнение от Godis »

Аз ли съм в грешка, ама има чувството че се бърка %марж с %печалба?
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Не си в грешка, тука голямо объркване става :)
А това просто тройно првило за 20% ми беше обяснено от българин, емигрант във Франция още 60-70г, впоследствие станал ЦЕО или както му викат там, в баш във въпросната фирма майка. А за изключенията и за тях сподели, навремето поточните линии за компакт дискове, тогава печалбата е била в хиляди проценти, направо златна мина, стига само разбира се да знаеш кога да спреш и да продадеш линиите, и да търсиш следващата златна кокошка :)
А също така спомена че данъчните много, ама много обичат да гледат отчетите на такива фирми, а още повече обичат да правят пълна проверка на въпросната фирма, защо, се запитай сам, и си отговори сам :beer:
aquamagic

Мнение от aquamagic »

Какво сложно има в думата "марж"? Ето ви определението - марж - излишък, разлика. Най - общото му значение във финансите е разликата в цената, по която е купено нещо и цената, по която е продадено. Т.е. в маржа трябва да бъдат включени всички компоненти,който вече из броих в последня си пост. Няма място за никакво объркване.
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Недей забравя че когато се формира цената, ВИНАГИ се отчита и предварително заложен процент печалба. С други думи, за българина марж обикновено значи ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ процент който те се надяват да изтискат над този предварително заложен стандартен процент печалба :beer:
aquamagic

Мнение от aquamagic »

Здравейте,

Надявам се, че изяснихме въпроса с маржа.
Прави ми впечатление, че никой не казва конкретно какво работи. Било то собствен бизнес или е на заплата. Смятам, че срамна работа няма и човек не бива да се срамува от това какво работи. Аз лично преди години се грижех за чистотата в тоалетните на една фирма.
Та въпроса ми е, от тук пишещите никой ли няма собствен бизнес? Познава ли някого с такъв?Или тези, които имат собствен бизнес са прекалено заети, за да споделят опита си. Колко и как са успели? Да не би да се страхуват някой да не ги обере? Кой знае?
Направо не ми се вярва нито един българин да не е успял със собствено бизнес начинание.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Аз лично съм на годишна заплата в момента. Много ми идва да мисля за бизнес и след работно време. Имаше тука едни с бизнеси, ама ги поизгониха от форума. Също е вярно, че такива хора са доста заети да пишат тук.

Що ли обаче си мисля, че професионалистите ще поръчат сериозно пазарно проучване по горния въпрос, а няма да подпитват полукомпетентната аудитория из форумите. Или световната криза оправдава всичко?
Embrace your climate change!
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Има и тук бизнесмени със собствени бизнеси ама са заети да ходят да си харчат парите на 8 седмични ваканции в Европа и после на още 3-4 такива из Карибите в рамките на една година.

А социаладжиите, безработните, незнаещите езици и завистниците кeсят тук във форума и се опитват да изкарат бизнеси с милиони долара оборот на година на дюкяни в мазето ( като тези клекни шопове в БГ ), щандове и сергии като тези на Женския пазар в София :D
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

aquamagic написа:Здавейте,
Пиша Ви от Варна. Със съпругата ми обмисляме да кандидатстваме по федералната процедура. Много ме гложди въпроса с работата в Канада и виждам че ситуацията е доста разноцветна по този въпрос. Направи ми впечатление,че всички тук пишат как са кандидатвали на по няколко места за да започнат работа. Силно ме интересува, толкова ли е трудно да стартира човек собствен бизнес.
Връщайки се към първоначалния въпрос – това че се интересувате с жена ти какви са възможностите за реализация в Канада е наистина много добра идея. От друга страна обаче – проверихте ли дали наистина ще сте в състояние да покриете точките по федералната процедура? Едва ли би имало голям смисъл да се прави проучване какви са възможностите за собствен бизнес в Канада, ако се окаже че не можете да минете процедурата.
aquamagic написа: Надявам се, че изяснихме въпроса с маржа.
Всъщност термина който използват се нарича "Mark-up"

Също можеш да погледнеш какво представляват и как са свързани помежду си следните понятия, с уговорката че те са повече счетоводителски, отколкото търговски термини
http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_margin
http://en.wikipedia.org/wiki/Operating_margin
aquamagic написа: Прави ми впечатление, че никой не казва конкретно какво работи. Било то собствен бизнес или е на заплата. Смятам, че срамна работа няма и човек не бива да се срамува от това какво работи. Аз лично преди години се грижех за чистотата в тоалетните на една фирма.
Конкретно – работя като счетоводител на заплата, работата ми е свързана с различни видове инвестиционни фондове. Преди 4-5 години двама познати колеги живеещи в Торонто ми предлагаха да направим счетоводна фирма, но в крайна сметка нищо не се получи. Сега и двамата работят отделно, всеки като ЕТ и се занимават със счетоводство и данъчни декларации. По косвени признаци съдя че в момента като наемен работник имам по-спокоен начин на живот и по-висок доход отколкото който и да е от тях двамата.
По отношение възможностите за спекулации на финансовите пазари – в Канада в това отношение има много възможности, но разбира се зависи с какво точно искаш да се занимаваш.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Както викат тука тука, има голяма разлика между това да ти пристига чека през седмица, и това да ти пристига.....по някое време, па бил той и 10 пъти по голям, чека де ;)
Все още не мога да бъда експерт по тия дела, но тука като гледам, хората които не могат да се задържат на постоянна работа, по една или друга причина, каквато и да е, или стават консултанти, или си изкарват допълнителна диплома и се издигат по стълбицата, примерно от програмист, да станеш директор, което е нормално де, но мене все още ме кефи да си щракам по клавиатурата :beer:
Phill

Мнение от Phill »

По отношение на печлабата - печалбата е онази надценка, която имаш след като си приспаднеш всички разходи. Или с други думи казано, ако един продукт струва 100 $ и добавиш още 50$ за транспорт, застраховки, мита, данъци и т.н., то доставната ти себестойност е 150$ и ако сложиш 20% печлаба, то продажната стойност ще бъде 180$. Така имаме почти 100% оскъпяване от първоначалната стойност, но печлабата в никакъв случай не е 100%.
Някой преди мен беше обърнал много точно внимание на този елемент от ценообразуването.
Аз, като човек с бизнес с по-малка пазарна история (4 години) бих казал, че световната практика е да се работи с печалби в диапазона 7 до 18%. България не влиза в тази статистика!!!
Единствено стоките с висока добавена стойност могат да имат такива драстични надценки от типа на 300 до 500%, но ортопедичните продукти не влизат в тази категория.

Иначе по въпроса дали трябва или не, да се прави собствен бизнес, то това си е лична преценка. Може да се събират мнения, може да се правят проучвания, но накрая след анализ на данните всеки трезвомислещ ще разбере, че риск има и ще трябва да прецени дали може и дали си заслужава да го поеме. Още повече, че човек тръгващ от България няма как реално да прецени ресурсите, с които ще разполага в Канада, а също така няма как друг вместо него да му прецени ресурса. Както знаем ресурса се простира от здравословното състояние на предприемача, до броя на мозъчните гънки на чистача на тоалетните във фирмата му.

Някой преди мен беше казал, че такива импровизирани проучвания във форума едва ли биха имали някаква особена стойност. Със същия успех може да се попита дали е възможно да се направи автосервиз и отговора би бил - възможно е, но не е ясно дали е печелившо.
Първи урок по френски 18.06.2009
Подадени док. към Виена 29.09.2009
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
jovani

Re: Калгари

Мнение от jovani »

aquamagic написа:Здравей Муха,
Продуктите с които смятам евентуално да стартирам своя бизнес са на една американска компания със седалище в Сиатъл, USA. Сертификатите им са съгласно FDA, т.е. съгласно американските стандарти, които май важат и в Канада. Става въпрос за продукти от сорта на колани за дископатии, дискови хернии, имобилизатори на крака, ръце врат, китки и т.н. Засега нямам информация как се продават такива продукти в Канада. Дали се продават свободно в санитарни магазини и аптеки или се изписват от ортопедите както лекарствата. Дали се заплащат от клиентите или здравната каса им ги поема. Това е от изключителна важност за мен за да мога да се ориентирам за евентуалния обем на търсенето на тези продукти. Дали има в Канада служби за социално подпомагане както е в България, откъдето се изписват и се дават безплатно различни помощни средства като например слуховиапарати,глюкомери, гръдни епитези/изкуствени гърди/, ортопедични ортези и др. подобни . Дано някой да има иформация, понеже тук имаме добър пазар на тези продукти.
Нека да си дам и аз моите 2 цента: като (и ако) дойдете в Канада ще можете да стартирате собствен бизнес, ако това ви влече и имате необходимят ресурс. Аз самият работя като ИТ-контрактор, което е едно ниво по-високо от наемен служител (най-вече с това, че компаниите за които работя не ми удържат данъка от надницата) и не е точно това за което питате - търговия, но познавам и други хора, които са селф-емплойед или притежават малки семейни фирми.

Проблемът с който ще се сблъскате, е че тук частният бизнес не е лукс и самоцел (както изглежда от написаното от вас), а средство за оцеляване - много селф-емплойед биха предпочели да работят държавна работа или в големи международни корпорации, но поради една или друга причина (доходност, свобода, липса на алтернатива) предпочитат или са принудени да се издържат със собствени фирми. Според мен ще ви трябва доста време за да се ориентирате в обстановката и да прецените дали това, което сте замислили си струва - пазарът във всяка страна е специфичен, регулациите са уникални, ако например аз се върна в България със сигурност не бих могъл да работя абсолютно по същият начин, както тук, просто защото там няма да се търсят същите продукти и услуги, или начина на работа ще е тотално различен. За разлика от вас аз поне съм наясно, до голяма степен, с обстановката и законодателството в моята област в България, докато вие нямате никаква идея как стоят нещата в Канада... Та в този ред на мисли според вас дали Сиатълската фирма, която се намира на 2 часа път от Ванкувър ви чака вас да дойдете в Канада за да дистрибутирате продуктите и? Може би те не знаят че Канада съществува, или вуйчо ви работи като директор на тази компания - при всички останали случаи според мен е редно да преразгледате бизнес плана си. Ако толкова държите да бъдете техен дистрибутор (и имате сериозни позиции) също бихте могли да ги попитате директно. При всички случаи за да не изглеждате глупаво би следвало първо да дойдете на място, да се свържете със съответните здравни агенции, одобряващи даден продукт, да проучите данъчните и митнически разпоредби, да се свържете с евентуални ритейлъри, да проучите конкуренцията и финансирането и чак тогава можете да прецените дали си струва да се занимавате с търговия, и каква точно търговия би била удачна.

Ако сте се устроили добре в България, и имате солиден бизнес бих ви посъветвал да работите в посока разширяването му, много е възможно никога в Канада да не успеете да достигнете доходността, която имате в момента; переспективите пред България са добри, а решението си го взимате вие. Много големи международни компании отварят офиси в България, въпреки че са наясно, че Канада е по-развита страна - но имат своите бизнес мотиви да го правят, защо ли много хора, с далеч по-малки възможности и информация, сте се хвърлили насам?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Phill

Мнение от Phill »

jovani, една кратка вметка - перспективите пред България са ужасни и в никакъв случай добри!
Ще се концентрирам само върху два аргумента:
1. Олигархията е заела всяка сфера на живота;
2. От училищата излизат неграмотни хора.

По първи аргумент - ако успеха на бизнеса се крепи единствено върху даването на подкупи и ползването на политически протекции, то този бизнес може да съществува само в рамките на дадената държава и то за относително кратък период. За какво развитие и разширяване става въпрос?

По втори аргумент - какъв бизнес се прави с неграмотна работна ръка?
Неграмотността на младите хора е буквална!!! Кой сериозен инвеститор ще дойде за да произвежда високи технологии, с работна ръка, която не владее дори собствения си език, а в Университета е получила знания полезни за първата половина на миналия век?
И последен въпрос - що за икономика ще е тази, която няма високи технологии?
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
jovani

Мнение от jovani »

Phill написа:jovani, една кратка вметка - перспективите пред България са ужасни и в никакъв случай добри!
Ще се концентрирам само върху два аргумента:
1. Олигархията е заела всяка сфера на живота;
2. От училищата излизат неграмотни хора.

По първи аргумент - ако успеха на бизнеса се крепи единствено върху даването на подкупи и ползването на политически протекции, то този бизнес може да съществува само в рамките на дадената държава и то за относително кратък период. За какво развитие и разширяване става въпрос?

По втори аргумент - какъв бизнес се прави с неграмотна работна ръка?
Неграмотността на младите хора е буквална!!! Кой сериозен инвеститор ще дойде за да произвежда високи технологии, с работна ръка, която не владее дори собствения си език, а в Университета е получила знания полезни за първата половина на миналия век?
И последен въпрос - що за икономика ще е тази, която няма високи технологии?
Това, че много западни фирми отварят представителства и прозводства в България трябва да бъде доста странен ход от тяхна страна, ако точките, което си описал са верни.
След като имам известен опит по света и у нас ще ти кажа, че слабо ме интересува какви са "переспективите" пред една страна, дори би ми било много трудно да ги определя в дългосрочен план, поради комплексността на събитията, които трябва да бъдат предвидени. По скоро бих (и съм) се концентрирал върху собственото си благо, дори ако това включва политически игри - във всяка страна между впрочем бизнесът има политически отенък в по-голяма или по-малка степен - ако сте забелязали в последната криза финансовите институции бяха "бейлнати" по не пазарни причини - това никой няма да го направи за вас и за мен, правилата на играта винаги са неравнопоставени и от вас зависи да лавирате и да търсите по-добри възможности за развитие. Всеки бизнес (тук или там) съществува за ограничен период от време, пазарът се променя, политическата картина също и навсякъде трябва да се търсят нови пазарни ниши. Според мен ако забравите за общата картина, а се концентрирате в/у собствените си проблеми, а не тези на другите, нещата биха могли да ви изглеждат много по-добре.

Работната ръка в България е неграмотна, защото могат да си го позволят... неволята е най-добрият учител. "Олигархия" има навякъде, но вратите винаги са отворени за правилните хора.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Phill

Мнение от Phill »

С риск да не бъда правилно разбран, ще коментирам съсредоточаването предимно върху собственот благоденствие по следния начин - един мангал, като си построи палат за милиони на средата на гетото, защото никой няма да го пусне в нормален квартал, си остава все същия мангал и си живее в същата мизерия.
А по отношение на икономиката няма да коментирам, тъй като вашите възгледи доста се различават от общовалидните.
Чудно защо живеете в Канада при така ясно изразен афинитет към корупцията и следващата я олигархия?
В заключение - в България няма сериозни чужди инвеститори, има концесионери!!! Разликата е повече от съществена!!!
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Публикувай отговор