КАК ДА ПОКАНЯ РОДИТЕЛ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
bochko

КАК ДА ПОКАНЯ РОДИТЕЛ?

Мнение от bochko »

Здравейте на всички,
следя форума на bgcanada от доста време, и през цялото време на процедурата, и сега след като сме на Канадска земя. Надявам се, че ще можете да ми помогнете.
Ситуацията е следната тук сме само от два месеца имаме малко дете, и за да работим и двамата се сменяме, за да се грижим за него. Не искаме да ходи все още на детска градина за това Ви питам можем ли след като сме толкова малко време в Канада да поканим родител.
И двамата ми родители са над 60 год, имат имот и някакви заделени средства в банка, които могат да покажат.
Ще бъде ли твърде рано да поканя поне единият за Коледа?
Достатъчно ли е да представим само служебна бележка, че работим и покана от наша страна?
Трябва ли тази покана да се завери и къде мога да го направя?
army

Re: КАК ДА ПОКАНЯ РОДИТЕЛ?

Мнение от army »

Можеш да ги поканиш.
Изпрати им покана, 'Летър оф имплоимънт' и копия на 'ПР-картата на канещия.
Аз предварително им бях попълнил и двете форми/от интернет/ и им ги изпратих- за да не се мотат роднините :D
Те трябва да си преведат на Английски нотариалните актове, пенсионното решение/или удостоверение от рабобтодатет-ако са работещи/, хубаво е да си извадят и банкова референция.
Всички тези документи + квитанцията за платени визи ги носят в Консулствоти/София/
До 2 седмици ще получат визи..
а до три седмици ще трябва да почерпиш :D :beer:
Майтап!
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
Жени

Мнение от Жени »

bochko написа:...Ще бъде ли твърде рано да поканя поне единият за Коледа?
Достатъчно ли е да представим само служебна бележка, че работим и покана от наша страна?
Трябва ли тази покана да се завери и къде мога да го направя?
1. Не е твърде рано според мен, стига да докажеш, че имаш финансовата възможност да посрещнеш гостите си за периода, който посочваш. Или пък те да покажат такава финансова нъзможност.

2. След като сте от скоро няма какво друго да представиш освен letter of employment, защото вие такси до сега не сте си правили и нямаш Т4. Аз лично мисля, че е достатъчно, но е важно letter of employment да споменава каква заплата получаваш.

3. Поканата не е нужно да се заверява никъде, а само да е подписана от канещия. Също е задължително да съдържа определена информация като трите имена на канения, адрес и телефон и дата и година на раждане.
За канещия също има информация, която е нужна в поканата - име и фамилия, адрес и телефон, дата и година на раждане.

Аз бих те посъветвала, ако работите и двамата, да каните гостите си от името на двама ви, за да се посочи, че в семейството има по-големи приходи и също така да не казвате истинската причина, че родителите ви ще са в Канада, за да ви гледат детето. Също може да посочите, че те ще останат примерно месец, а не 6 месеца, а пък колко в действителност ще останат си е ваша работа!

Късмет! :wink:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Жени написа: След като сте от скоро няма какво друго да представиш освен letter of employment, защото вие такси до сега не сте си правили и нямаш Т4. Аз лично мисля, че е достатъчно, но е важно letter of employment да споменава каква заплата получаваш.
навремето чаках сума ти време да ми го изпратят от централния офис. Най накрая написах едно в свободен текст, дадох го напрекия началник да го подпише и то свърши работа.
Не знам обаче дали винаги е така.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Жени написа:...Също може да посочите, че те ще останат примерно месец, а не 6 месеца, а пък колко в действителност ще останат си е ваша работа...
А визите им за колко време ще бъдат?! Няма ли опасност да се издъни нещо ако се пише месец, а те останат за повече?
Жени

Мнение от Жени »

hadministratora написа:
Жени написа:...Също може да посочите, че те ще останат примерно месец, а не 6 месеца, а пък колко в действителност ще останат си е ваша работа...
А визите им за колко време ще бъдат?! Няма ли опасност да се издъни нещо ако се пише месец, а те останат за повече?
Няма такава опасност. Еднократните визи са за 6 месеца, които влизат в сила от момента на стъпване в Канада. От момента на издаване на визата също има период на валидност на визата, в който посетителите имат право да влязат в Канада - също е 6 месеца.
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Вземаш бележка от работодателя, която може да си я напишеш и ти, на 2-3 реда пишеш че Едикой си работи за фирмата едикоя си от едикога си и има такава заплата. Подпис на някой от шефовете и адрес и телефон на фирмата.
Изпринтваш документите от интернет и ги попълваш преди да ги изпратиш на родителите. Ние пишем само един месец престой. Първият път бабата кандидатства за еднократна виза (тя е винаги 6 месеца), втория път за многократна, като пак писахме че идва за един месец. Моногократната е за толкова време колкото ти е валиден паспорта, максимум 5 години.
Хората над 57 години не минават интервю, но трябва да се знае че в никакъв случай не трябва да споменават че ще ви гледат бебето, защото това го приемат като работа на черно :shock: казват че отиват да разгледат къде са се установили децата.
Вадят си бележки от НОИ че са пенсионери.
За престоя им от 30 дена им е необходимо да докажат средства горе долу около 1000$, може да се внесат парите от билетите за 2 дена и да се извади бележката. Нотариални актове не са им необходими.
Поканата е свободен образец. Съдържа името, адреса, телефона, номера на резидентската карта на този който кани, както и името, адреса, телефона на този когото кани, +номера на българския паспорт. Ние писахме и датата на раждане на двамата. Роднинска връзка.
После се изброява, че докато е в Канада поемате изцяло издръжката му, както и медицинските разходи в случай на нужда.
Поканата я заверяваш в банката, общината, нотариус, в Монреал може и в Аксес Монреал.
bochko

КАК ДА ПОКАНЯ РОДИТЕЛ?

Мнение от bochko »

Какъв доход е необходим да се представи в бележката?
И можем ли да напишем че ще дойдат на собствени разноски?
Жени

Мнение от Жени »

bochko написа:Какъв доход е необходим да се представи в бележката?
В бележката от работодателя не можеш да представиш повече от колкото в действителност получаваш. Добре е ако докажеш примерно 3000 долара месечно доходи в семейството.

Може да пишете, че ще дойдат на собствени разноски, но може и да споменете, че ще си поделите разноските. :wink:
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

bochko написа:Какъв доход е необходим да се представи в бележката?
В бележката ще ти напишат дохода който получаваш, но може да приложите бележка и от съпруг/а и в поканата да напишете че двамата ги каните. Родителите да напишат по-кратък срок на престой и да посочат малко повечко пари е другия вариант.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

"...но трябва да се знае че в никакъв случай не трябва да споменават че ще ви гледат бебето, защото това го приемат като работа на черно казват че отиват да разгледат къде са се установили децата."
По-голяма глупост от това не може да се напише.
Преди 3 месеца поканихме тъща ми и сестрата на жена ми, която е на 21 години, неомъжена и студентка (т.е. не работи). Напук на мненията в този форум, в никакъв случай да не се споменава, че ще се гледа дете, си написахме самата истина - искаме да дойдат и да ни помагат в първите месеци с гледане на новороденото ни дете. И двете получиха визи.
Само се чудя, кой мозък пусна лафа, че ако бабата помага в отглеждане на внучето, се считало за работа на черно. По абсурден идиотизъм не бях чувал. И всички го повтаряте като папагали, без дори да се замисляте.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Павел написа:...Само се чудя, кой мозък пусна лафа, че ако бабата помага в отглеждане на внучето, се считало за работа на черно. По абсурден идиотизъм не бях чувал...
Ако го напишеш може да го приемат за работа на черно, а може и да не го приемат - може би зависи кой ти разглежда документите. Ако не го напишеш, обаче, със сигурност няма да го приемат! В крайна сметка това се прави от хора в нужда и не е лошо да се заложи на по-сигурен вариант. Така или иначе нямаш НИКАКВА полза ако го напишеш, следователно нищо не губиш ако не го.
speedy

Мнение от speedy »

Най-хубаво е да напишеш, че идват да видят внучето си. За по-добра и естествена причина не мога да се сетя.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Павел написа:"...но трябва да се знае че в никакъв случай не трябва да споменават че ще ви гледат бебето, защото това го приемат като работа на черно казват че отиват да разгледат къде са се установили децата."
По-голяма глупост от това не може да се напише.
Преди 3 месеца поканихме тъща ми и сестрата на жена ми, която е на 21 години, неомъжена и студентка (т.е. не работи). Напук на мненията в този форум, в никакъв случай да не се споменава, че ще се гледа дете, си написахме самата истина - искаме да дойдат и да ни помагат в първите месеци с гледане на новороденото ни дете. И двете получиха визи.
Само се чудя, кой мозък пусна лафа, че ако бабата помага в отглеждане на внучето, се считало за работа на черно. По абсурден идиотизъм не бях чувал. И всички го повтаряте като папагали, без дори да се замисляте.
Ами този "папагал", както любезно се изрази и не ти е за първи път, познава лично жената, която му е съседка, и на която на интервюто за канадска виза и заявиха че това е работа и тя няма право като турист да извършва никаква трудова дейност, в тази връзка и отказаха виза, а и в следващите 5 години не успя да получи такава, докато детето не тръгна на училище.

Не виждам смисъл да се рискува, посочвайки такива причини, освен ако тайничко не си се надявал Тъщата да не получи виза :D :lol: :D
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Абсолютен BS - работа има, когато има заплащане.
По твойта абсурдна логика, по време на интервюто, бабите в никакъв случай да не казват, че като дойдат в Канада ще готвят, щото имгр. офицер (който според теб е пълен кретен) ще ги обвини, че ще работят нелегално като готвачки и ще отнемат работното място на някой местен. Също така, да не се изпуснат, че ще помагат в чистенето и прането, щото ще ги обвинят, че ще работят като хаускипърки, пак нелегално. И в никакъв случай да не казват, че ще се разхождат в парка, щото ще ги обвинят, че работят като компаньонки.
Ако пък на интервюто се яви и дядото, в никакъв случай да не казва, че ще ще сменя изгорели крушки, щото като нищо ще го обвинят, че ще работи като ел. техник.

Историята с твойта съседка е толкова абсурдна, че директно заминава в траш-кена.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Публикувай отговор