За тези които си мислят, че знаят френски

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
delisted_2

Re: За тези които си мислят, че знаят френски

Мнение от delisted_2 »

Капитане, като гледам и ти си поприхванал от местните та и за теб граматиката е станала излишно усилие :D Няма да се обиждаш ама поне от уважение към българският език слагай по една главна буква за ново изречение.

Аз като започнах първата си работа тук повечето във фирмата бяха имигранти и се разбирахме на френски много добре. Имаше 3-4 квебекари продавачи и кастъмър сървис които говореха много разбираем кебекуа, обаче на един от производството почти нищо не му разбирах. Веднъж се засякохме в рейса и го питам той от къде е като чакам да ми отговори Ню Брансуик или Абити, за който бях научил че е много далеч защото имахме клиент от там. Той обаче се изцепва някакво име което нищо не ми говори. Викам това къде е по-точно, а той ми казва ами малко по насевер от Марсилия. Аз съответно не захапвам понеже си правя аналогии със канадския Лондон, Онтарио и си мисля че това е някаква паланка в северен Квебек. Той беше много учуден че го попитах сигурно е доста по-студено от тук а пък аз още повече като разбрах че е от някакво село в южна Франция. Та това кой какъв език говори е много относително.
todorovi

Мнение от todorovi »

kapitan написа:е,истински френски се говори във Франция.имам в предвид модерен,изчистен език,който се е развивал и менил нормално през времето.сега и във Франция има няколко диалекта.мисля,че са поне 4-5 различни диалекта,но все пак с малко тренинг бързо влизаш и се разбира.В Квебек,просто езика е доста стар,не се е развивал като такъв,има и доста тукашни думи,които в модерния френски не се използват,доста диалект местен и много английски думи,които се употребяват не винаги уместно за такива във френския.да не говорим,че за по-голямата част от местните,правилната граматика е излишно усилие за тях.ама какво да се прави?!като сме си дали ....."газо" така ще е тя........ :roll:
мога да направя следното сравнение между двата езика във Франция и в Квебек,без да се обижда никой.......това е като нашият си български в Б-я(имаме най-малко 5 диалекта и в Б-я днес) и този в Македония.
извод.......иди,че се разбери....... :wink:
Ау, че мен македонският език много ми харесва :D Това означава ли, че и квебекарският френски диалект ще ми допадне :lol:
kapitan

Мнение от kapitan »

че,що да не ти допадне.....на мене ми харесва най-много когато ми го говори някоя готина кебекарка......още повече в леглото! :wink: :P
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

poumpy написа:...но вие имате свободата да избирате хората, с които да контактувате....
Да, но и хората имат право да избират дали да контактуват с такива като нас. До средите на тези, които говорят книжовен френски обикновенно не можем да се доближим дори и като обслужващ персонал. Освен, ако не се уредим в престижна квебекарска фирма. Дори и тогава освен за работата, най-много от любезност да обсъдят времето с теб.
kapitan написа:истински френски се говори във Франция
И щом камерата не е японска, значи, че е менте, нали? :D
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

ablood написа:
poumpy написа:...но вие имате свободата да избирате хората, с които да контактувате....
Да, но и хората имат право да избират дали да контактуват с такива като нас.
Do сега в живота ми никога не ме е интересувало кой и дали иска да контактува с мен. Да не говорим, че това "такива като нас" изобщо не разбирам какво значи .....Освен това аз с хората за времето не си говоря ;)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

poumpy написа:Do сега в живота ми никога не ме е интересувало кой и дали иска да контактува с мен.
Аха :wink:
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор