Трудов стаж / livret de travail

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
rege

Re: Трудов стаж / livret de travail

Мнение от rege »

За да от говория на ani_1973 и всички които не знаят как да си вземат трудовата книжка. Вариант е да кажете че ще ходите на екскурзия до USA. Всички в БГ знаят че се минава интервю доста неприятно, с много документи за да докажеш че ще се върнеш в БГ, а няма да останеш нелегално там - причина да се върнеш е добрата работа, която имаш и я доказваш на интервюто с трудовата си книжка - никой работодател няма да ти откаже да ти я даде за известно време - така беше и при нас.... :)
14.11.2008-Документи Виена
15.12.2008-Accuse
07.05.2009-Покана интервю
11.06.2009-Интервю
02.07.2009-Документи Букурещ
29.07.2009-Баркодове
10.08.2009-Мед. формуляри
01.09.2009-Mедицински
18.09.2009-OK медицински
26.10.2009-Покани визи
13.11.2009-Визи
mungata

Мнение от mungata »

Здравейте,аз съм нов тук,в момента подготвям документите и се надявам другата седмица вече да ги изпратим към Виена заедно със съпругата ми.
Относно доказването на стажа,аз съшо имах въпрос,защото моята книжка също е в офиса ни в София и не ми се иска да я искам пл'с това трябва да ги моля да ми нанесат стажа до момента във фирмата,а още не съм казвал за намеренията си,така че изисках удостоверение от работодатея,в което е описано кога съм започнал работа във фрмата и сътветно е подписано и подпечатано с актуална дата и е написано че работя още там и не подлежа на съкращение в момента,от където се вижда колко ми е стажа.Специално при мен случаят,е че не съм работил на друго място преди и затова не ми е нужна трудова книжка.Понеже и аз имах притеснение дали ще го признаят и дали е достатъчен този документ изпратих запитване по въпроса във Виена,откъдето ми отговорих че зад доказване на стаж е необходимо трудова книжка и/или удостоверение от работодателя и в допълнение ми беше написано да изискам от работодателя документ в който упоменава колко часа седмично работя.За целта аз мисля да приложа трудвият договор,в който го пише.
Това е,просто споделям и се надявам че няма да имам проблем.
Fireman

Мнение от Fireman »

Само Трудова книжка или Удостоверение от НОИ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Ами можете да не криете за какво ви е. Обяснете че процедурата е дълга и бавна и ако ви одобрят, работодателят ще има поне една година на разположение да ви търси заместник преди да напуснете. Така ще е максимално лесно и честно. По този начин аз дори и препоръка успях да си измоля, не само книжката със стажа. И всички са спокойни и щастливи - и аз и шефчетата.
valentina76

Мнение от valentina76 »

Най накрая се добрах чрез познати и след консултация със юриста на Ной до справска за актуалното състояние на осигурените лица - там пише по месеци къде си работил и върху каква сума са те осигурявали има мокър печат дата и подпис на изготвил лВъпроса ми е ще свърши ли работа подобна бележка?
mungata

Мнение от mungata »

Fireman написа:Само Трудова книжка или Удостоверение от НОИ
Подател: Biq Vienne <Biq.Vienne@micc.gouv.qc.ca> добави в адреси
До: Ivailo Lyubenov <i.liubenov@abv.bg>
Относно: Re: Rép. : inquire aboute immigration proces
Дата: Петък, 2009, Юли 10 13:04:01 EEST

Sir,

your work certificates (work record book (livret de travail) and/or
certificate from employer) for the last five years and those of your
spouse, if any.

You can ask your employer for an attestation you have being working
there since to present how many hours a week.

Best regards,

BIQ VIENNA
>>> Ivailo Lyubenov <i.liubenov@abv.bg> 2009-07-10 11:06 >>>
Fireman

Мнение от Fireman »

Добре,щом си получил това писмо значи действаш по него.
Успех!
mungata

Мнение от mungata »

Fireman написа:Добре,щом си получил това писмо значи действаш по него.
Успех!
Като чета всички мнения в тази тема никой не пише че може с само такова удостоверение и затова попитах във Виена,надявам се да не ме подведе отговора,който получих,но нали все пак те трябва да знаят най-добре какви са изскванията.
cmd2009

Мнение от cmd2009 »

Изпратих днес запитване до Виена относно Удостоверението от НОИ за трудов стаж. Обясних, че към момента не мога да изискам трудовата си книжка от работодателя, а мога да представя Удостоверение от НОИ. Попитах това достатъчно ли е.
Те отговориха следното:
"In response to your message. Yes you can send from the Bulgarian National Insurance Institute (NOI).

Best regards,
BIQ VIENNA"

Очевидно е достатъчен този документ! :beer: Логично, де! :D
kemy

Мнение от kemy »

Здравейте,
вчера успях да си изискам трудовата книжка от работодателя, но имам проблем с длъжността. В договора ми пише длъжност " продавач разносна търговия", а в трудовата книжка направо продавачка :cry: . Да не говорим ,че никога не съм заемала подобна длъжност - действителната ми длъжност във фирмата е сътрудник търговски отдел. Но както знаете нашите работодатели рядко осигуряват на действителна длъжност. В този случай попадам в онзи черен списък с професии, чиито стаж не се зачита :-( Работя там вече 8-ма година и досега естествено не ме е било грижа какво точно ще пише в трудовата ми книжка. Как да постъпя сега? Едва от август 2008 ме преназначиха на действителната длъжност, но така стажа ми става много кратък и точките падат :-( Благодаря предварително за отговорите
09.08.2010- DCS

15.12.2011-Invitation visa
antyk

Мнение от antyk »

valentina76 написа:Най накрая се добрах чрез познати и след консултация със юриста на Ной до справска за актуалното състояние на осигурените лица - там пише по месеци къде си работил и върху каква сума са те осигурявали има мокър печат дата и подпис на изготвил лВъпроса ми е ще свърши ли работа подобна бележка?
Някой който е успял да си извади свещенното Удостоверение от НОИ в София - плс - да каже в кой кабинет е отишъл и как е убедил служителите да си свършат работата! :D
21.09.2009 - DCS Vienne
06.10.2009 - Accusé de réception
19.05.2010 - Entrevue de sélection, réussi
02.06.2010 - DRP Bucharest
14.06.2010 - Codes-barres
13.07.2010 - Formulaires médicaux(26.07-OK)
08.10.2010 - Lettre d'invitation de visa
09.11.2010 - Visa
cmd2009

Мнение от cmd2009 »

antyk написа: Някой който е успял да си извади свещенното Удостоверение от НОИ в София - плс - да каже в кой кабинет е отишъл и как е убедил служителите да си свършат работата! :D
Стаята е 107, отделът е нещо като "Европейска интеграция и....". Аз отидох и им обясних, че не мога да си взема трудовата книжка от работодателя и ми трябва това Удостоверение за чужбина. Пишеш Молба свободен текст, копие на личната карта, плащаш на касата 12 лева и това е. Бяха доста учтиви и любезни. :lol: Не знам дали имаше значение това, че бях с едногодишната си дъщеря. :D
Phill

Мнение от Phill »

kemy в твоя случай нищо не може да се направи. Всички договори се регистрират в НАП и никакви корекции не могат да се правят със задна дата, а тези които могат да се правят ще донесат много главоболия на работодателя, така че и този вариант е малко вероятен.
Надявам се да съзнаваш, че отговорността за настоящото положение е изцяло твоя. Със сигурност работодателя ти е обяснил, че ще бъдеш назначена на определена длъжност с по-ниски осигурителни прагове, но за сметка на това ще получаваш още пари на ръка. Това е голяма услуга за теб, тъй като така си си харчила сама парите, които си изкарала, а иначе щяха да отидат в бюджета и комунистическите свини от БСП вече щяха успешно да са ги усвоили. Да не говорим, че върху сумата, която ти получаваш на ръка работодателя плаща още 5% дивидент, за който ти дори не предполагаш. Така, че ако твоя случай е такъв не се оплаквай и не обвинявай никой друг освен себе си. Утре като отидеш в Канада (ако отидеш) с този манталитет няма да стигнеш далеч. Не може да мине и оправданието, че не знаеш на каква длъжност си била назначена, тъй като си подписала трудов договор, в който много точно пише длъжността, а освен него си подписала и длъжностна характеристика - къде си гледала?!
Ако пък си подписала договор на една длъжност и съответната длъжностна характеристика и сега ти пробутват друг, то директно отивай в съда. Ще осъдиш работодателя още след като съда разгледа графологичната експертиза. Това няма да ти струва нищо, тъй като по стара комунистическа традиция в трудовите спорове работника не плаща нищо (поне не докато загуби делото).
Не обичам да набивам канчета, но много яко ми е писнало от дребното българско хитреене...
Както казваха в казармата "айде не на нас тия евтини парфюми..."
Първи урок по френски 18.06.2009
Подадени док. към Виена 29.09.2009
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
kemy

Мнение от kemy »

Phill не си ме разбрал правилно Не се оплаквам и не се опитвам да хитрея Много ясно, че съм била наясно с длъжността , на която са ме назначили Тогава не бях наясно , че ще ми е необходима точната длъжност , която заемам с цел да заминавам за Канада Просто исках да знам дали може с превод да се нагласят нещата, така че да не попадам в списъка с професиите , за които не се признава стаж Коментарите за манталитета и тн просто си ги запази за себе си
09.08.2010- DCS

15.12.2011-Invitation visa
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

kemy - не бързай да се отчайваш. Някъде четох по темите че не са редки случаите в БГ да се води една длъжност, а да се изпълняват функциите друга. Все още остава вариантът да опишеш какво си вършила на работното си място и независимо от името на длъжността, то да отговаря на образованието ти. Нали затова и в молбата, и на интервюто човек пише и разказва с какво се е занимавал, защото името на длъжността не е достатъчно за да се причисли или отпише човек към/от дадена категория.
Препоръка от работодателя в която той обяснява какво си вършила също би трябвало да има голяма тажест.

Не ти казвам че 100% всичко е наред и ще минеш интервюто по този начин, но пък след като така или иначе си в тази ситуация, има какво да направиш за да докажеш на имиграционните че си ОК.
Публикувай отговор