Чор и инфо сесията в Благоев на 10-ти април, банки.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
demococcus

Чор и инфо сесията в Благоев на 10-ти април, банки.

Мнение от demococcus »

Доколкото аз останах с впечатление, този Чор ще е интервюиращ на следващата сесия, затова и отварям тема. Надявам се написаното да е полезно или поне интересно на тези, които се готвят за предстоящото интервю.

Първото нещо, което акцентира човекът, беше че се счита за проблем ако сме си писали МНОГО повече точки за език, отколкото реално заслужаваме, например издокарали сме се в документите авансе, а пък на практика сме дебютант.

Следващият акцент беше че задачата на интервюиращия е не само да провери подадената информация, но и да ПОМОГНЕ И ДА НАСОЧИ кандида. При мен конкретно, професията ми е малко странна и човекът отдели време да ми обясни кое може и не може и какви шансове имам.

Един от въпросите, които първоначално ме издразниха, но после си дадох сметка че е важен, касаеше проблемите с плащанията на такси. Номерът е че БГ банките не могат да са сигурни колко ще са таксите за междубанкови преводи, защото в процеса участват няколко банки. Всяка банка по веригата изяжда малка част от изпратената сума и в крайна сметка във Виена може да пристигнат недостатъчно пари.
Та решението за мен е човек да си открие една Mastrecard със или без право на кредит (без право на кредит се вади лесно и евтино) и си плаща таксите като пич с картата, без да се занимава с банки, служители, формуляри и такси за междубанкови системи. Ако някой има нужда от повече съвети по темата с картите и банките, нека пита аз съм си трошил бая главата в тази област и мога да помогна с обяснения и съвети.

Останалите въпроси бяха стандартни, касаещи време, срокове, раждания по време на процедурата - все неща, които предполагам вече са дискутирани. Зор и водещата имаха време и търпение да отговорят на всеки в залата.
Последно промяна от demococcus на Пон Апр 13, 2009 12:47 am, променено общо 1 път.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Сега като си гледам записите от срещата, виждам и друго интересно нещо: Въпросът беше какво е най-подходящо да се престави като уверение за натрупания стаж - трудова книжка, служебна бележка за планети осигуровки, референция от шефа, длъжностна характеристика...

Отговорът беше че трудовата книжка е достатъчна, тъй като имат добра връзка с НОИ и могат да проверят коя фирма и за какво време е осигурявала кандидата.
Fireman

Мнение от Fireman »

Абсолютно,трудовата книжка е напълно достатъчна - преведена и нотариално заверена.
Таня

Мнение от Таня »

Преведена, и без нотариална заверка! Поне преди 2 години, когато аз подготвях документите, трябваше всичко да е преведено и само дипломите и разни сертификати за завършени курсове и квалификации да са нотариално заверени. Успех!!!
becks

Мнение от becks »

demococcus написа:
... , тъй като имат добра връзка с НОИ и могат да проверят коя фирма и за какво време е осигурявала кандидата.
Много се съмнявам, че е възможно нещо такова да бъде направено от канадските имиграционни
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Аз не се съмнявам а съм сигурен, че това не е вярно, но не мога да направя нищо за да променя мнението на хората които вярват в него. Нека си вярват, не е вредно все пак.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
milla
Модератор

Мнение от milla »

Само да вметна нещо по отношение произнасянето на името на интервюращия, ако наистина ще е той. Добре е да се има в предвид.
kotara написа:Нека изясним едно недоразумение: Името на интервюиращия се изписва CZOR (унгарски произход) и се произнася ЧОР.
Той самият се представя така, когато произнася встъпителните си думи.
Странното е, че преминалите успешно интервюто продължават да пишат "мосю КЗОР"...
Мечтите се постигат, когато се потрудиш за тях, така както вятърът гони облаците, докато се покаже слънцето!
becks

Мнение от becks »

Linko написа:Аз не се съмнявам а съм сигурен, че това не е вярно, но не мога да направя нищо за да променя мнението на хората които вярват в него. Нека си вярват, не е вредно все пак.
Може да прочетеш закона за защита на личните данни. Канадското правителство по никакъв начин не може да разполага и оперира с личните данни на БГ гражданите.

От друга страна знам достатъчно много хора дошли в канада с фалшиви трудови книжки ;)
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

milla, благодаря за уточнението. подозирах аз че има нещо такова

По отношение на личните данни, точните думи на водещата бяха че "имат пълно доверие на трудовата книжка, защото работят в тясна връзка с НОИ"... а това явно всеки може да го изтълкува според разбиранията си, може би не е трябвало в горния пост да смесвам фактологията с моето тълкуване, извинете за което

хм, чудя се дали да коментирам че тези данни всъщност самите ние ги предоставяме на имиграционните и не би трябвало да имаме против да се проверява истинността им... но няма да коментирам. целта ми беше само да опиша сесията...
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Когато възникнат някакви съмнения в тях, demococcus, то имиграционните изискват кандидат-имигранта да им изпрати и удостоверение от НОИ като допълнително доказателство. Това за някакви тесни или широки връзки между двете институции са си твои интерпретации на чутото и разбраното на сесията.
becks

Мнение от becks »

demococcus написа:milla, благодаря за уточнението. подозирах аз че има нещо такова

По отношение на личните данни, точните думи на водещата бяха че "имат пълно доверие на трудовата книжка, защото работят в тясна връзка с НОИ"... а това явно всеки може да го изтълкува според разбиранията си, може би не е трябвало в горния пост да смесвам фактологията с моето тълкуване, извинете за което

хм, чудя се дали да коментирам че тези данни всъщност самите ние ги предоставяме на имиграционните и не би трябвало да имаме против да се проверява истинността им... но няма да коментирам. целта ми беше само да опиша сесията...
Аз се съмнявам, че просто не си разбрал какво са ти казали и си го интерпретирал като "... защото работят в тясна връзка с НОИ"...

Как се превежда НОИ на френски/английски ;)
Fireman

Мнение от Fireman »

Тъй като моята половинка все още работи в НОИ,мога да кажа,че ЗАКОННО емиграционните НЯМА как да разберат каквото и да е относно кандидатите.
НОИ има договорни отношения с около 20-ина Членки на Европейския съюз,но НЯМА такива отношения с Канада.
Другото,е че всеки служител работещ в НОИ и работещ с информация заложена в компютрите им си имат КОДОВЕ,които получават само след подписване на декларация.Като за всяка програма отделно служителя в НОИ сам си слага код.Само служителя знае основния код и информатика обслужващ НОИ в даден град.
Значи ако има начин,по който Емигарционните да знаят или разберат нещо то е НЕЗАКОННО....
desiR
Обратна връзка:

Мнение от desiR »

С риск да налея масло в огъня... не оспорвам, че кандаските власти нямат достъп до ПЪЛНА инфо от НОИ, защото не съм компетентна, НО! на инфо сесията в София, която се водеше от българка (Христина Мирчева), работеща във Виена - тя ясно каза, че "във Виена имат опит и много добре изградена система за проверка на трудовия стаж". Каза също, че ТЕ добре познавали систетмата на НОИ. Не се наемам да гадая какво е имала предвид, само предавам дословно записките ми... Според мен, проблем възниква не толкова за това КАКВО пише в трудовите книжки, а ДАЛИ ИЗОБЩО е записана дадена работа... Във втория случай те стават по-мнителни и искат допълнителни бележки и пр.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

desiR написа:Каза също, че ТЕ добре познавали систетмата на НОИ.
Ето това вече е точно казано и съм напълно съгласен с него.
Публикувай отговор