Учтиви SMS-и до депутати: Одобрете електронното гласуване!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
stanchev_n

Учтиви SMS-и до депутати: Одобрете електронното гласуване!

Мнение от stanchev_n »

Цитат от http://www.dnes.bg/article.php?id=68152

"Учтиви SMS-и до депутати: Одобрете електронното гласуване!

Всички депутати получават днес съобщения на мобилните си телефони с учтив призив да подкрепят законопроекта за електронно гласуване.

Акцията е на българи, живеещи в чужбина, които настояват да им бъде дадена възможност да участват в предстоящите избори за нов парламент и за европейски депутати.

Атанас Чобанов - председател на Съюза на българите по света "Бъдеще", сподели мнението си по въпроса пред Dnes.bg.

Смятате ли, г-н Чобанов, че тези SMS-и ще трогнат депутатите ни?

„Смятам, че ще накарат депутатите да се замислят преди гласуването в пленарна зала. Но преди да пратим съобщения, ще изчакаме становището на парламентарните групи.

Днес сутринта изпратих чрез пощенската кутия на парламента мейл до шефовете на парламентарните групи на трите партии в управляващата коалиция.

Забележете, че няма как да се свържете с тях по друг начин. На сайта на парламента няма координати за отделните парламентарни групи, както и за Временната комисия по изборното законодателство.

Това е още един знак за непрозрачност“.

Според Атанас Чобанов дискусията около изборното законодателство се върши по доста бърз и непрозрачен начин, който цели да даде предимство на управляващите още в закона, който ще бъде приет за тези избори и в който електронното гласуване е само един аспект.

Инициативата, подхваната от г-н Чобанов, е с цел да „напомним на депутатите, че не са сами и знаем какво правят в пленарна зала“.

Всеки, който е привърженик на електронното гласуване, може да прати любезен SMS на някой депутат като използва тази страница, за да вземе случаен номер: http://www.atanas.fr/phone.php "

Цитат от коментари към http://news.ibox.bg/news/id_337654204

"Моля, одобрете електронното гласуване за избори 2009!
На латиница:
Molia, odobrete elektronnoto glasuvane za izbori 2009! "

ВНИМАНИЕ: Използването на нелюбезен текст (напр. вулгарни думи и цинизми) ще НАВРЕДИ на каузата. Никой няма да има полза от това. Бъдете съвестни и успех!
Аватар
Koko

Re: Учтиви SMS-и до депутати: Одобрете електронното гласуван

Мнение от Koko »

Не е нужно да пускате една и съща тема в различните под-форуми - ще изтрия копието от другия под-форум.

Бих допълнил и това, поне според мен - липсата на коментари по темата е доста крансоречива.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

Здравей КоКо,
съжалявам, че съм нарушил правилата на форума без да искам.
Целта ми беше да публикувам това съобщение в другия подфорум, който е по-посещаван.
Възможно ли е темата да бъде преместена там.
Ще съм много благодарен.

Всъщност не очаквам много коментари, защото съдържанието на съобщението е по-скоро призив към действие.
Мисля, че наистина българите в чужбина като цяло сме лишени от законното ни право да гласуваме. Могат да гласуват само тези, които са близко до посолство/консулство на България.
speedy

Мнение от speedy »

Българите, които искат да им се чува думата в България е по-добре да бъдат в страната. Или поне да отидат в най-близкото посолство.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Интересно какви бяха резултатите от район ЧУЖБИНА при последните избори.

За презитент 2006г. http://www.izbori2006.org/results_2/rik_32.html
За да не си играете с интернет - Първанов печели с 94.7% (64% на първи тур)
За парламент 2005 - http://www.2005izbori.org/results/1-32.html

Явно битката ще е някак да се тушира влиянието на ДПС в район ЧУЖБИНА, май ...

Според мен най-добре е, както в Канада, да можеш да гласуваш предварително. Процедурата може да е подобна на описаната в:
PART 11
DIVISION 3
ELECTORS TEMPORARILY RESIDENT OUTSIDE CANADA

И готово. За какво са някакви напъни. За да роди слона мишка.
becks

Мнение от becks »

ZanzibarHero написа: За да не си играете с интернет - Първанов печели с 94.7% (64% на първи тур)
Тази година ще бъде същото :D
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

ZanzibarHero написа:...

Явно битката ще е някак да се тушира влиянието на ДПС в район ЧУЖБИНА, май ...
Благодаря ZanzibarHero,
за тази статистика.
Много интересен факт, е че от българите в чужбина само 35хил от 1 милион са гласували (Тук не броя "изборните туристи" от южната ни съседка).

Защо ли така се получава?
И какво ние можем да направим по въпроса?
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

stanchev_n написа: ... Много интересен факт, е че от българите в чужбина само 35хил от 1 милион са гласували (Тук не броя "изборните туристи" от южната ни съседка).

Защо ли така се получава?
И какво ние можем да направим по въпроса?
"Изборните туристи", както ги наричаш, печелят уважението ми, защото никак не е лесно да зарежеш всичко (пък макар и за един два-дни) и да се юрнеш в една, може би враждебна остановка и страна, за да гласуваш.

Ако и ние "етническите българи" ни стискаше да направим това, нямаше да разтягаме локуми по форумите, а щяхме някак да се организираме (или някой да ни организира).

Цифрата 1 милион се върти в много информации, но не ми изглежда много реалистична. Огромната част от нея, вероятно са "гастарбайтери" и "етнически турци", броени 7-8 пъти когато излизат от страната и един път когато влизат ...

Аз умни идеи, какво да се направи по въпроса (и кой за кой въпрос става дума), нямам. Имам само тъпи идеи, но не ми се споделят за да не стана за смях.

Как е при теб? Някакви умни идеи по въпроса?
stanchev_n

Мнение от stanchev_n »

Здравей ZanzibarHero,

въпроса ми по-скоро риторичен е свързан с избирателната активност на българите в чужбина.

Първо - тези от нас, които са близко до посолство/консулство да гласуват в изборния ден.

Второ - тези от нас, които са лишени от тази възможност, могат например да изискат от Бг парламента да създаде тези условия, като инициативата, която цитирах по-горе.

Просто трябва активност :)
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

stanchev_n написа:Здравей ZanzibarHero,

въпроса ми по-скоро риторичен е свързан с избирателната активност на българите в чужбина.

Първо - тези от нас, които са близко до посолство/консулство да гласуват в изборния ден.

Второ - тези от нас, които са лишени от тази възможност, могат например да изискат от Бг парламента да създаде тези условия, като инициативата, която цитирах по-горе.

Просто трябва активност :)
То за всичко трябва активност. Няма съмнение.

Избирателите могат да изискват само от своя представител в Парламента, а и той е задължен да следва само своето вътрешено чувство за това кое е правилно и неправилно, и възможно или невъзможно.

Няма никакъв проблем подготовката на изборния закон (само в частта начин на гласуване в чужбина) да бъде променена. Но не на коляно в няколко седмици (месеца) преди избори, а веднага след започване на новото народно събрание. Това би било критерий, че партиите наистина са заинтересовани честно да развиват демоктатични институции и норми, което не мисля, че е случая в момента.

Електронна (?!) форма на гласуване приемам само ако е засекретен с Публичен Ключ, което предполага друг подход към проблема.
mwanza
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

Аз като я чета тази тема, постоянно си спомням за скандала с Евровизията и някакви фалшиви смс-и дет избрали незнам си коя група.

Нали не искате да ме убежавате колко е сигурно и ,че няма как да се манипулира?
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

mwanza написа:Аз като я чета тази тема, постоянно си спомням за скандала с Евровизията и някакви фалшиви смс-и дет избрали незнам си коя група.

Нали не искате да ме убежавате колко е сигурно и ,че няма как да се манипулира?
Проблемът не е, че не е сигурно, а че тази сигурност има цена. Демокрацията е скъпо удоволствие! Отделен е въпроса за запознаването с предизборните материали. Все пак, гражданина трябва да вземе обосновано решение, а не само да натисне бутона, както си го представят някои хора ...

Най-евтино е гласуване по пощата. За това има много примери от развити демокрации (развити в смисъл, че този начин се практикува от десетилетия без проблем).

Нали, обаче, ние сме най-добрите. Все искаме нещо уникално да измислим - дето никой не го е виждал ... И, разбира се, все в последния момент - на коляно, както се казва ... За да са виновни другите, а не нашата некадърност да "изпипаме" нещата предварително!
Публикувай отговор