kralimarko написа:Аз мисля че ако едно 4 членно семейство изкарва над 2000-2500 лв без много зор в БГ ,децата са им над 17 год и си има собствено жилише си е по добре да си седи в БГ . Аз лично не бих решил да ставам имигрант на 40-45 год .....но това не важи за всички естественно
Ако обърнем малко последната част от менението на kralimarko ( ... но това не важи за всички естественно) ...
Дали важи за всички?
Ако едно 4 членно семейство изкарва с много зор малко над 600-800 лв. в България. Децата им са под 17 год и те (децата) си нямат собствено жилише. Такова семейство е по-добре да опита да емигрира в Канада, без значение на колко години е главният апликант ...
Ние сме четиричленно семейство и изкарваме с много зор 600-800 лева в BG, от които 200 са за заем за собствено жилище. С две деца под 17 години а ние около 45 години. Съжаляваме, че до сега не сме направили постъпки за емиграция. Сега сме решили твърдо да емигрираме и търсим начин.
Още древните са казали, ще цитирам по памет - "където се чувстваш най- добре, там е родината ти". Една държава в която си се родил и чувстваш родна, бързо може да се превърне в мащеха, ако (както е при нас) не се грижи за поданиците си по никакъв начин. Тук ми идва на ум и това, дето някакъв USA президент беше казал: "Не мисли какво Америка прави за теб, а ти какво правиш за Америка". Е, в този смисъл аз работя по 10-12 часа тук в България, родила съм деца - българчета. Нямам никакви нарушения на закона, плащам си данъците и всички други налози чинно. Какво друго да направя не се сещам. Имам и разни награди и т.н. постижения.
Какво прави, обаче моята държава за мен ли? Баща ми, така и си умря без да получи пенсия (на 63 г.). В нощта преди да почине в къщи дойде Бърза помощ и лекарката ни заяви, че в линейката имат само диазепам !?!? Представете си, а не можеше дори да се транспортира до болница. Да не навлизам в подробности... Майка ми е с гръмката длъжност директор на Школа по изкуствата със заплата от Мин. на културата 270 лв. чисто. Децата ми са ученици. Нали разбирате, че тук по-младите работят и издържат възрастните и децата, тоест вършат работата на социалното министерство (нарочно го пиша с малка буква). Тока в БГ е средно 70-80 лв., парното 250-350, че и повече. Храната в сравнение с цяла Европа е 2 пъти по-скъпа у нас. Съжалявам, че изпадам в битовизми, но това е положението !!! 1 кг. ориз струва 3,4 лв., олио 3, 4 лв., хляба е лев и повече, 1 най-обикновено замразено при това пиле е 5.50 килограма. Вчера изумях, като видях, че килограм краставици е 4.80 в супера. Месото е от 9лв. нагоре, кашкавали и други - над 8 лв. Да продължавам ли ?! 1 кисело мляко е 1 лв., прясно 2 лв. Предполагам всички които живеят в Канада имат информация, поне от близките си какво се случва тук.
Дали има някой на когото близките му са се похвалили, че в БГ нещата са добри?! Съмнявам се.
Така че светът е за хората. Падна и глупавата "завеса" и сега е момента човек да направи живота си такъв какъвто иска и където иска. Това, че ще го направи в Канада, Англия, Франция или другаде не го прави нито по-малко българин, нито по-малко патриот. От точка до точка ни дели 1 самолетен полет, в края на краищата. Ако не успееш някъде - също няма лошо, но си длъжен поне да опиташ, а не да си отидеш "с отворени очи". Стига да си прецениш, естествено възможностите си и да не се "овесиш" на социалния врат на държавата, дето те е приела и да чакаш подаяния, а да работиш упорито, да се адаптираш и да се държиш прилично, незабравяйки, че ти си отишъл там и никой не е длъжен да се съобразява с теб.
Тук и да го правиш, ще получиш само потупване по рамото и "партийно благодаря".
Отплеснах се, но ми се щеше да го напиша повече за хората, дето живеят там. Да знаят, че нищо ценно, освен близките си не са оставили тук (поне засега), да се надяваме, че може и да се оправят нещата. Няма да е скоро!
Странджата написа:Nadin , напълно си права, има лека разлика между държава и Родина , а за патриотизма.... има едни разбирачи , които няма да се съгласят с теб!
+1 (в този форум май не е прието така да се пише, но просто освен да се съглася със Странджата няма какво друго да добавя)
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение