Как стои въпроса с продължаване на образованието?!
Как стои въпроса с продължаване на образованието?!
Съпругът ми е ІІІ-ти курс задочно обучение "Стопанско управление" в Русенския университет. Въпросът ми е дали има възможност да продължи обучението си в канадски университет с някакви приравнителни изпити или е по добре да започне там отначало?! Ако има възможност за продължаване къде можем да прочетем по подробна информация!!!
- kikolilokiko
Това, което съм чел за дипломите е, че те връщат поне едно ниво назад и то след полагане на изпити. При положение, че е студент в европа има система за трансфер на кредити, но за Канада нямам представа. Това, което най-често се споменава, че искат за работа е канадска диплома и канадски стаж. Ние това обсъждаме сега и май семейния съвет се насочва към образование от начало, но това е в далечна перспектива.
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Здравей,
Съпругът ти почти си е завършил бакалавърската степен (ако съм разбрала правилно че учи бакалавър) в България така че вие си преценете точно кога да тръгнете.
Нашето 4 годишно бакалавър го приравняват на 3 годишно + 1 година колеж (опит от ВС).
Най-лесния вариант според мен е да довърши бакалавъра, да кандидатства за магистър от бг и да вземе местна степен магистър. Без магистратура има вероятност да се ограничи до административна работа за доста време.
За вариант да се пръхвърля - трябва да се свържете директно с университета, в който иска да се прехвърли и да ги попитате какви са условията. Не се притеснявайте да пишете е-мейли и да звъните по телефона. Това е основна разлика с България - тук често се върши работа само по мейл и телефон.
Според моите лични наблюдения не им липсват кандидати за ниво бакалавър на бизнес специалностите.
Според мен има вероятност да загубите повече време с опит за прехвърляне, отколкото ако довърши бакалавъра в България. Един приятел от Чехия който искал да специализира в Канада на края на магистратурата си го бяха накарали да специализира с бакалаврите.
Каквото и да решите - късмет.
Поздрави от облачна Виктория
Весела
Съпругът ти почти си е завършил бакалавърската степен (ако съм разбрала правилно че учи бакалавър) в България така че вие си преценете точно кога да тръгнете.
Нашето 4 годишно бакалавър го приравняват на 3 годишно + 1 година колеж (опит от ВС).
Най-лесния вариант според мен е да довърши бакалавъра, да кандидатства за магистър от бг и да вземе местна степен магистър. Без магистратура има вероятност да се ограничи до административна работа за доста време.
За вариант да се пръхвърля - трябва да се свържете директно с университета, в който иска да се прехвърли и да ги попитате какви са условията. Не се притеснявайте да пишете е-мейли и да звъните по телефона. Това е основна разлика с България - тук често се върши работа само по мейл и телефон.
Според моите лични наблюдения не им липсват кандидати за ниво бакалавър на бизнес специалностите.
Според мен има вероятност да загубите повече време с опит за прехвърляне, отколкото ако довърши бакалавъра в България. Един приятел от Чехия който искал да специализира в Канада на края на магистратурата си го бяха накарали да специализира с бакалаврите.
Каквото и да решите - късмет.
Поздрави от облачна Виктория
Весела
Re: Как стои въпроса с продължаване на образованието?!
Всеки университет в Канада има различни изисквания към своите апликанти. Най-важното е изпит по съответния език - английски - TOEFL, а за фрински не знам. Има и интервю с кандидата след етапа по документи. За да ти признаят някакви кредити и за да не започнеш от начало се гледа хорариума и предметите, които човек е изучавал. Най-често обаче отговарят, че не ти достига хорариум, за да ти признаят все пак някакви кредити. При съпруга ти е възможно да се получи точно това, защото той учи задочно, а хорариумът при задочниците е доста по-малък от този при редовното обучение!arminad написа:Съпругът ми е ІІІ-ти курс.....
Късмет и поздрави!
Dairymaid, можеш ли да обясниш какво точно значи това? Аз го разбирам така, че ако си бакалавър от БГ тук трябва да изкараш 1 година в колеж, за да си бакалавър и тук. Така ли е или бъркам?dairymaid написа: Нашето 4 годишно бакалавър го приравняват на 3 годишно + 1 година колеж (опит от ВС).
Мерси
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
И на мен не ми е ясно какво точно има предвид dairymaid.bucca написа:Dairymaid, можеш ли да обясниш какво точно значи това? ...dairymaid написа: Нашето 4 годишно бакалавър го приравняват на 3 годишно + 1 година колеж (опит от ВС).
Аз имам 2 бакалавърски и една магистърска спепен и всяка беше прирaвнена съответно на бакалавърска и магистърска.
Имам приятелка, която е завършила 5 годишно образование в БГ през 1996 година, когато още нямаше дипломи за бакалавър и магистър и й приравниха дипломата на бакалавърска, макар, че е учила 5 години и независимо, че тя настояваше да й се преразгледат документите и да получи магистърска еквевалентност.

Последно промяна от Жени на Вто Мар 17, 2009 2:11 am, променено общо 1 път.
Да, това го знам. Не разбрах единствено тази част: Нашето 4 годишно бакалавър го приравняват на 3 годишно + 1 година колеж. Аз доколкото знам (но не съм сигурна) бакалавър от БГ се приравнява на бакалавър и тук. Затова попитах за доуточнение. Прочетох и какво си писала в другата тема.dairymaid написа:@ bucca
Става дума само за приравняване на диплома по документи. В една съседна тема писах по въпроса днес.
За ВС се подават документи към ICES BCIT.
Аз лично не бих доучвала за вече завършена степен освен ако не става въпрос за професия при която няма как - лекар, адвокат и прочее.
Поздрави
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
И АЗ ТАКА СИ МИСЛЕХ ЗА ЗАДОЧНОТО, ЧЕ ХОРАРИУМА МОЖЕ ДА НИ НАПРАВИ ПРОБЛЕМ. ПРИ НАС СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА, ЧЕ МЪЖЪТ МИ Е РАБОТИЛ КАТО МОРЯК И Е ПРЕКЪСНАЛ ЕДИН ПЪТ, КОЕТО МУ ДОКАРА МНОГО ПРОБЛЕМИ В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СМЯНА НА ПРОГРАМИ, ЕДНА ДОЗИНА ПРИРАВНИТЕЛНИ ИЗПИТИ И Т.Н. В МОМЕНТА ОТНОВО Е НА КОРАБ В ГЕРМАНИЯ. ТОВА ОБАЧЕ ОЗНАЧАВА ПОВТОРНО ПРЕКЪСВАНЕ, И НОВА СМЯНА НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА. И НЕ СЕ ЗНАЕ, ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА ЗАВЪРШИ ДОКАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ПЪТУВАНЕ И ДАЛИ СИ СТРУВА ДА НАЛИВАМЕ ПАРИ В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ТАМ, ИЛИ ДА ЗАПОЧНЕ ОТНАЧАЛО В КАНАДА
- Kan_Tangra
по-добре е да започне отначало.
Има шанс да му признаят 4-5 изпита, или пък 10, не знам.
Което е добре.
После дипломата ще му е местна.
Има шанс да му признаят 4-5 изпита, или пък 10, не знам.
Което е добре.
После дипломата ще му е местна.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола