Един бегъл поглед на здравната система в Квебек.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Жени, познавам българче с генетичен синдром, което пристигна в Торонто с погрешна диагноза от България, съответно третирано там в продължение на 14 г. За 3 месеца беше минало през всички видове прегледи, за които ти говориш - психолози, логопеди, терапевти, социални работници и т.н. Канадците уточниха най-накрая диагнозата, като имаш предвид, че в България бяха казали, че максимум ще живее 1 година. Настаниха го в специално училище, предложиха му професионално образование /готварство, градинарство, дърводелство, фризьорство и подобни/ и след като завърши на 18 г. тукашната държава му отпусна финансова помощ (и преди това имаше такава, но под формата на детски) и продължава да се грижи за него, за да го социализира. Ако напусне семейството си му осигурява работа и му плаща наема на жилището, специализиран транспорт или заплатата на човек, който му помага при придвиждането. Междувременно всичките му нужди свързани със слухови, очни и зъбни апарати/операции бяха поети от държавата, а всичко това стана моментално след като беше установена нуждата. Държа да отбележа, че родителите му никога не са били на социална помощ, точно обратното - от самото начало работят и се оправят прекрасно финансово, вкл. имат собствена къща.

Това просто никога нямаше да се случи в България, където и специализираните училища са зверилници, където за удобство на обществото децата са изолирани.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Жени

Мнение от Жени »

Чудесно е, че детето е получило адекватна помощ. Интересно ми е обаче как е минало процедурата и е пристигнало в Канада на 14 години с подобна патология.

Имам лични наблюдения върху семейства на деца със специални нужди, които не успяха да преминат процедурата с Канада само заради това, че децата не покриват медицинските изисквания! При единия от трите случая, за които говоря дори родителите бяха разведени и само бащата беше кандидат имигрант, а детето оставаше при майката в БГ, но пак не успя да мине процедурата! :cry:

Това обаче не означава, че не може да има изключения и не подлагам на съмнение, разказаното от теб! :wink:

Не ми се иска обаче да сравняваме отново БГ и Канада. То е от ясно по-ясно в чия полза ще завърши дискусията и всяко мнение, което би било дадено в този сравнителен анализ, би било субективно.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

ablood написа:Пак в роля е влязъл човешкия фактор.
Българската здравна система е великолепно организирана, но издиша зверски заради финансови аномалии.
Не разбрах добре кое е вярното - "великолепно организирана" или "издиша зверски"?
kralimarko

Мнение от kralimarko »

Lub0 написа:Частна клиника за Монтреал, към $150 за преглед от доктор, става веднага:

http://www.rocklandmd.com/en/index.php
изобщо не знаех да има частни клиники ,,но за един родител който гледа детето му как страда и не може да направи нищо .......е ужас.аз лично съм доволен от системата в онтарио щото си намерих личен лекар за 20 дни ,и не е лош но когато детето е болно и човек е безпомощен е друго.Ние можем да почакаме
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Ами майка му я скри подобаващо - с български педиатър, който направи подобаващо досие. Както разбираш, познавам случая отблизо и не искам да се впускам в повече подробности. Може и да е изключение, но зад всяко изключение стоят родители, които са готови на всичко, за да живее детето им нормален живот, а не да бъде в зверилник.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
kralimarko

Мнение от kralimarko »

Аз познавам човек който 3 години се мъкна по болници в Канада и го тъпчеха с какви ли не лекарства и все по лошо ставаше ,а нямаше истинска диагноза-само предположения.Взе паспорта и се изнесе с цялото семейство в Мексико ,,,за 1 месец там го излекуваха и никога повече не се сети за болести.Той проклина Канада
Жени

Мнение от Жени »

krimon написа:Ами майка му я скри подобаващо - с български педиатър, който направи подобаващо досие. Както разбираш, познавам случая отблизо и не искам да се впускам в повече подробности. Може и да е изключение, но зад всяко изключение стоят родители, които са готови на всичко, за да живее детето им нормален живот, а не да бъде в зверилник.
Да...! И аз така предположих, но разбирам напълно тази майка! Всеки заслужава най-доброто, което може да му се осигури и право на достоен живот! :wink:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

kambanka написа:По въпроса ми ще си проличи,че още не съм запозната със здравната система в Квебек,но бихте ли ми обяснили защо е проблем да имаш личен лекар и педиатър - трудно се намират такива,които приемат нови пациенти или трябва да имаш някаква застраховка или нещо от сорта?Например,човек на социал възможно ли е да има личен лекар и педиатър?Какво се плаща за да ползваш услугите на личен лекар.А когато се роди бебе- не се ли полага по право педиатър или пак има някакви условия.Предварително благодаря за отговорите.
Проблема е че има недостиг на лекари. Когато детето се роди му назначаван лекар от поликлиниката. Като се приберете с бебето вкъщи идва медицинска сестра, която го преглежда, тя ме пита дали искам лекар и ме записа към поликлиниката. лекарката там не беше педиатър. Ние намерихме педиатър и предпочетохме да останем при него. Самия педиатър го намерихме чрез звънене по списък и съм доволна. Той е член на една група от педиатри към еврейската болница. Дават дежурства вечерно време т.е когато има проблем детето звъниш и си записваш час. Там не се чака повече от 5 мин от дадения ти час, но не е отворено за всички, само за пациентите на лекарите в тая група.
Имах една лична лекарка от преди няколко годи, но съм я виждала 2 пъти , не ми хареса. Когато имах проблем ходех на ходещите клиники. В спешното за температура не ходете, не сте спешен случай и ще чакате много. В клиниките се минава по ред, а не по спешност и се чака по-малко. От едната клиника ме препратиха на специалист за едно заболяване , а от пък тази лекарка ме препоръча на личен лекар. Не съм ходила все още , та не знам дали ще ми хареса.
Като цяло от опита ми ходене на лекари съм стигнала до извода че човек трябва сам да си гони сам интереса. Ако искате друго мнение обикаляйте ходещите клиники. Лекарите от клиниките са по склони да дават направление за специалист от личните лекари. Лично аз предпочитам по възрастното поколение лекари, не са толкова комерсиални, младите повече на печелене са го обърнали. За изследвания предпочитам да си плаща ,че става по бързо.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Един сериозен въпрос.

Една местна лелка дето си пада малко комунистка ми разправяше наскоро колко лошо било да съществуват паралелно държавни и частни клиники. Позова се на Квебек като доказателство на тезата си.

Един вид, всички доктори решили да стават частници и държавната система отишла на кино. Има ли истина в това и може ли някой да ми даде някой линк по въпроса на английски?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Тя от къде черпи тази информация ,че системата е отишла на киноО? :roll: Аз особена разлика с преди не виждам, освен че ако искам и а си направя някое изследване не е нужно да чакам към държавните клиники. Аз до сега преглед не съм плащала, само изследвания . Да и кажеш, че не е п озле от преди.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

Marto написа:Един сериозен въпрос.

Една местна лелка дето си пада малко комунистка ми разправяше наскоро колко лошо било да съществуват паралелно държавни и частни клиники. Позова се на Квебек като доказателство на тезата си.

Един вид, всички доктори решили да стават частници и държавната система отишла на кино.
Смята се за престижно и че си добър специалист, когато работиш в държавната сфера, а и повечето пари са там. Дори помеждуси лекари и друг медицински персонал не те гледат с добро око, ако работиш единствено в частния сектор. Затова повечето специлиасти от частните клиники имат и добър брой часове към държавните болнични заведения.
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

Аз мисля, че отвратително е само в спешното. Доста пъти до сега ни се е налагало да го посещаваме и нито веднъж не сме се добрали до лекар, само до триажа. Но ако отидеш в кварталните поликлиники само срещу "няколко" часа чакане /не повече от 4 :D / получаваш доста добро обслужване. Аз поне бях доста доволна. След това си взехме личен лекар и нямам никакви проблеми. Винаги, когато му се обадя ме е приемал, дори без предварителен час. Наложи ни се също така няколко пъти да посетим и различни специалисти, няма никакъв проблем. Много са точни, правят всичко необходимо и обслужването там е в пъти по-добро от България. Просто начина е ако има възможност да се заобикаля спешното.
Публикувай отговор