споделета ЗАЩО искате да имигрирате в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
emodonkov

Мнение от emodonkov »

kurta007 написа: Не от всяко дърво става свирка нали знаеш
Пожелавам ти да си все същия оптимист и на последната фаза :D
Manage the expectation
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

emodonkov написа:
бил съм на последната фаза и оптимизма ми си е все същия :wink:
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

emodonkov написа: ... Аз съм оптимист по отношение на нещата в България. При последната си отпуска видях доста промени в положително отношение, културата на шофиране се е повишила, културата на обслужване и др. ...
Това добре, но за мен най-важният критерий дали нещата в България вървят надобре е:

"Състоянието на частните и публичните тоалетни!"

Не напразно ни обрисуваха като тоалетно клекало. Сигурен съм не от злоба, а от "зор". Чехът сигурно е видял голям "зор" някъде в пределите на държавата, а за хигиената няма да говорим. А това боли и се помни цял живот! Казвам това, защото имам лош (относително) спомен от Прага, свързан с тамошните тоалетни. Ако проявиш интерес мога да доразвия темата :D

Когато нивото в този сектор на икономиката (като количество и качество) достигне сегашното ниво на Канада, ще мога да кажа: Да, нещата вървят добре!

Това е не съм го измислил аз, а е свободна вариация по Норкот Паркинсън за обективните критерии за оценка на състоянието на едно общество. Втория критерий е броя петна по покривките на работническите столове в Англия. Това е основнара причина да не посещавам http://www.swisschalet.ca/
Жени

Мнение от Жени »

emodonkov написа:.... Всеки един емигрант минава през няколко фази: надъхване (преди заминаване), еуфория (след пристигане), самозалъгване (след като установи че обратната страна на медала не е толкова лъскава), носталгия и накрая реално претегляне на плюсовете и минусите от емиграцията. След последната фаза вече факторите, влияещи на решението за оставане или напускане са индивидуални.
Емо, много ме зарадва твоето мнение! :thumbsup:
Дори психологията обяснява по подобен начин фазите, които човек преминава по време на очаквана промяна!

П.П. фазите са горе долу същите и при женитба! :wink:
Жени

Мнение от Жени »

ZanzibarHero написа: "Състоянието на частните и публичните тоалетни!"......

Когато нивото в този сектор на икономиката (като количество и качество) достигне сегашното ниво на Канада, ще мога да кажа: Да, нещата вървят добре!

......Втория критерий е броя петна по покривките на работническите столове в Англия.....
А според мен не тоалетните и петната по покривките са важни! В Канада дори няма много покривки в работническите столове, а пък нещата вървят някак си добре! :wink:

Важното е да има развито гражданско общество и мислене, за които от главно значение са личните ценности и моралът на отделният човек! :wink:
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Жени написа:... А според мен не тоалетните и петната по покривките са важни! В Канада дори няма много покривки в работническите столове, а пък нещата вървят някак си добре! :wink:

Важното е да има развито гражданско общество и мислене, за които от главно значение са личните ценности и моралът на отделният човек! :wink:
Аз такива "размити" понятия като: "гражданско общество", "гражданско мислене", "лични ценности", "личен морал", "отделен(кой) човек", се стремя да заобикалям.

Виж чистотата на тоалетните и покривките (примерът е за Англия '60-'70 години на 20 век) е нещо обективно, което всеки може да провери моментално!
Жени

Мнение от Жени »

ZanzibarHero написа:....Виж чистотата на тоалетните и покривките (примерът е за Англия '60-'70 години на 20 век) е нещо обективно, което всеки може да провери моментално!
Ами в БГ чисти покривки има навсякъде примерно - аз лично не съм виждала ресторант в БГ без покривки (fast food и пица Hut ресторантите са изключение, за което не говоря)! А на теб не ти се струва, че нещата там вървят добре! Та затова ти разказвам за размитите понятия! :wink:

А ако питаш защо говоря за ресторантите, ще ти кажа, че в БГ това всъщност са работническите столове! :lol:
Аватар
emodonkov

Мнение от emodonkov »

ZanzibarHero написа: Виж чистотата на тоалетните и покривките (примерът е за Англия '60-'70 години на 20 век) е нещо обективно, което всеки може да провери моментално!

С риск да размия темата ще ти опиша един обществен кенеФ, който посетих. Намира се в нопостроения мол "Варна". Самия мол може да се конкурира с най-модерните молове в Лондон (УК): подземен паркинг на 3 нива, луксозни ескалатори и асансьори, SUBWAY, BURGER KING и всички останали световно известни дистрибутори на джънкфууд, 3D кино, SEGA център с електронни игри, ледена пързалка и боулинг зала. Та за кенефа - единственото нещо, което го отличава от кенефите на Harrods e липсата на фотосензори, които пускат водата като махнеш с ръка пред тях. И такива кенефи има на всеки един от 5-те етажа.
Самото наличие на такъв търговски център поставя нови стандарти в културата на обслужването. Всичките гаражни бакалии около блока, в който живея в България бяха фалирали. Мога да дам още много примери, но се страхувам че започвам да спамя по темата.
Manage the expectation
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

kurta007 написа:
emodonkov написа:
бил съм на последната фаза и оптимизма ми си е все същия :wink:
Да не би да си емигрирал и друг път, защото ако не си няма как да си бил на последаната фаза щом си още в БГ.
emodonkov написа:
Всеки един емигрант минава през няколко фази: надъхване (преди заминаване), еуфория (след пристигане), самозалъгване (след като установи че обратната страна на медала не е толкова лъскава), носталгия и накрая реално претегляне на плюсовете и минусите от емиграцията. След последната фаза вече факторите, влияещи на решението за оставане или напускане са индивидуални.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

emodonkov написа:.... Всеки един емигрант минава през няколко фази: надъхване (преди заминаване), еуфория (след пристигане), самозалъгване (след като установи че обратната страна на медала не е толкова лъскава), носталгия и накрая реално претегляне на плюсовете и минусите от емиграцията. След последната фаза вече факторите, влияещи на решението за оставане или напускане са индивидуални
Не всеки един . За мен не важи. Говори само за себе си.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Жени

Мнение от Жени »

IRA написа:
emodonkov написа:.... Всеки един емигрант минава през няколко фази: надъхване (преди заминаване), еуфория (след пристигане), самозалъгване (след като установи че обратната страна на медала не е толкова лъскава), носталгия и накрая реално претегляне на плюсовете и минусите от емиграцията. След последната фаза вече факторите, влияещи на решението за оставане или напускане са индивидуални
Не всеки един . За мен не важи. Говори само за себе си.
Ира, това са фази които емо е описал чудесно, но те важат за хора, очакващи промяната и още повече, когато промяната се очаква да е положителна! :wink: Така, че при теб наистина може да се е случило различно! 8)

Мога да допълня само, че това, което емо нарича самозалъгване не е нужно да се случи при всеки, защото някои медали може и да имат две лъскави страни! Тази фаза може да я кръстим " Размисли и страсти" :lol:
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Всичките гаражни бакалии около блока, в който живея в България бяха фалирали. Мога да дам още много примери, но се страхувам че започвам да спамя по темата.
Трябва ли да плачем за тях? Това е част от глобализацията. Винаги има място за скъпи малки магазинчета, но онези не са си намерили мястото. Радвайте се. Всички ставаме емплоита в големи компании, усмихнати, учтиви и с униформички. :D

Също за фазите. Що пък да не си останем на еуфоричната? 8) И какво е тва "решение за връщане?" Тва се зачертава, още щом подпишеш документите. Вие в UK сте гурбетчии и затва мислите така лабаво. :beer:
Embrace your climate change!
mwanza
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

Ми не се радваме Жоро7. Винаги съм предпочитал да ходя в бакалията при Иван, отколкото в Метро. Не че стоката е различна. Отношението и мохабета и тн в Метро ги няма.

Мен ми се драйфа от големи компании, телефони 1 800, натисни 2 за инглиш и прочее.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

mwanza написа: Винаги съм предпочитал да ходя в бакалията при Иван, отколкото в Метро. Не че стоката е различна. Отношението и мохабета и тн в Метро ги няма.
Аз ходя на пазар в големи заради по-големия избор.

Иначе е много интересно да се отклоним малко и да споменем бакалниците. По стечение на нещата посещавам по работа доста от тях тук в Калгари. Оцеляват заради стратегическото си разположение (до училища примерно) и заради мохабета. Учтивост, метани, усмифки също. Бакалинът в най-успешните от тях познава почти всички свои клиенти по лице, знае как на всеки му вървят личните неща, приказката продължава от там където е прекъснала предната сутрин примерно. Изслушват се съчувствено и разбиращо, с много възклицания и мимики тези клиенти, коментира се местния вестник по теми близки за клиента. Времето - задължително. Кой къде бил на почифка, фишинг в Аляска, тракът как върви, синът/дъщерята докъде са я докарали. Нещо като първо ниво психоаналитик. От своя страна, клиентите от кварталчето, най-вече айляците, правят ежедневния си трип, разходка до бакалията, най-вече за да разбият клюката и поддържат социалния си живот на ниво. Може и да нямат друг такъв в къщи. Е, купуват си и кутия цигари или нещо друго нужно за момента. Та така, дребният бизнес си е цяло изкуство, освен никога несвършващия ръчен труд... :beer:
Embrace your climate change!
mwanza
Обратна връзка:

Мнение от mwanza »

:beer: Жоро за тва иде реч, майна.
Публикувай отговор