трудов стаж- майчинство

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
kandoo

трудов стаж- майчинство

Мнение от kandoo »

Здравейте на всички във форума! :)
И ние сме решили да се запътим към Канада през провинция Квебек.
Още сме на етап събиране на документи и започнаха да изникват въпроси.
След като прочетах почти целия форум и прочетах противоположни мнения по въпроса за трудов стаж по време на майчинство може ли някой да ми каже болничнити,майчинството влизат ли в стажа.

Другия въпрос ми е ,че моя трудов стаж ми е от един работодател и той трябва да ми направи трудова книжка ,а може би такава ще ми се издаде само при напускане на работа(аз все още съм майченство) може ли да ми се издаде някаква бележка която да пратя с останалите документи до виена( и каква трябва да е ако може)

изникна и върпос за тези ордери като открия професиятя трява да попълня формуляр D02 и да се приложи към документити
Аватар
morgan

Re: трудов стаж- майчинство

Мнение от morgan »

kandoo написа: Другия въпрос ми е ,че моя трудов стаж ми е от един работодател и той трябва да ми направи трудова книжка ,а може би такава ще ми се издаде само при напускане на работа(аз все още съм майченство) може ли да ми се издаде някаква бележка която да пратя с останалите документи до виена( и каква трябва да е ако може)
Здравей kandoo, трудова книжка може и трябва да ти е издадена от работодателяти, т.е. отиди в счетоводството и им кажи, че ти трябва и те ще ти я дадат попълнена и вътре отразено, за коя фирма работиш в момента и от кога си започнала, т.е. стандартната инфо, без да е сложен печат, че трудовия стаж е равен на осигурителния :wink:
изпратени документи - 28.11.2008
Entrevue de sélection - 15.06.2009 - успешно
Медицински Грийнберг- 01.12.2009
визи - 03.02.2010
полет - 26.04.2010г ;)
silPa

:)

Мнение от silPa »

Същата работа ще ти свърши и служебна бележка.Аз подадох също докс докъто бях по майчинство но не казах на интервюто ;).Когато подадох документи им изпратих тр книжка но после ми поискаха док допълнително които да е актуализиран понеже инфото в книжките се дописва ако ти е променяна заплатата само.Пратих им служебна бележка като помолих в текста да пише че понастоящем съм служител на фирмата :).Успех
Аватар
str12

Мнение от str12 »

да, служебна бележка ще свърши работа.въпреки че по закон трудовите книжки трябва да са си у нас,нашите са при работодателите.а за майчинството,ако се водиш на работа мисля,че върви трудов стаж. :D
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Заблудата относно майчинството продължава да е жива. Невероятно!
Ако някоя майка разчита, че имиграционните ще й признаят майчинството като стаж по специалността , то тя ще бъде много неприятно изненадана впоследствие.
Объркването идва от там, че майчинството се признава у нас за осигурителен стаж за пенсия. Но процедурата за имиграция се нарича "квалифицирани работници" и като такива имиграционните ни оценяват според това къде и какво реално сме работили, а не според това какво ни се признава, приравнява и т.н. като осигурителен стаж.
Периодът на майчинството не се признава за стаж по специалността в смисъл, че през този период жената не е развивала и усъвършенствала знанията и уменията си по дадената специалност. Дори елементарната логика го показва, че няма как да е било така.
Е, може би има някои специфични професии, при които може с достатъчно основания да се твърди че майчинството не е било пречка за практикуване на професията, като "преводач" и др. В смисъл, че и с огромния корем в 8-ия и 9-ия месец преди раждането, а и след това веднага след раждането майката би могла да направи няколко страници превод докато бебето спи да речем. Ама дали ще й повярват е също под въпрос.
И не се заблуждавайте като си гледате само трудовите книжки и записаното в тях. Нали давате и всички данни за децата в това число и датата на раждане. Е, смятате ли, че е толкова трудно да се съберат 2 и 2?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
angelheart

Мнение от angelheart »

И все пак, действащият в България КТ казва следното: "Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст
(Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.).
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж. "
Най-големите разочарования в живота са победите. От тях няма полза.
bistra.todorova

Мнение от bistra.todorova »

Здравей!
Със сигурност мога да ти кажа,че не смятат майчинството за стаж.Това го знам от опит.Юни месец 2008г. бяхме на интервю и ни върнаха за доучване на френския ,защото не ни се сабираха точки.Когато ни пратиха разпечатката с точките , видяхме,че са ни отрязли и от трудовия ми стаж.Аз веднага писах писмо до Виена с въпроси ,относно моя стаж.И те ми отговориха,че майчинството не се смята за стаж.И така сега до юни 2009 трябва да им пратим слентите документи - взет тест по френски ниво В1,копие и превод от трудовата ми книжка със стаж след майчинството за най-малко 6 месеца и сертификат от Алианс Франсе за съпруга ми с ниво А1.
Надявам се да съм била полезна.
Успех в начинанията!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

angelheart, тези текстове от КТ ако ще не подчертани ами на плакат с огромни букви да ги напише някои и да ги носи на интервюто, ползата пак ще е същата - никакава. :)
Ако така ставаше работата то е достатъчно в 5 г. време след завършване на висшето си образование жената да роди 2 деца и "удря" от раз 17 т. по процедурата, от които максималните 9 т. за трудов стаж (2х2 г.=4 г.) и 8 т. за двете деца. Да, ама не. :)
Аватар
angelheart

Мнение от angelheart »

О.К., Linko, нямам възражения относно ползата на някои нормативни документи :roll: Отговора ми беше насочен пряко към въпроса - "...болничнити,майчинството влизат ли в стажа." :D Принципа е - какъвто въпроса, такъв и отговора :lol: :lol: :lol:
Най-големите разочарования в живота са победите. От тях няма полза.
kandoo

Мнение от kandoo »

благодаря за отговорите!
И успех на всички ! :thumbsup:
juliana_abazova

Привет ! И аз да попитам, че хал хабер си нямам.

Мнение от juliana_abazova »

Ние със съпруга ми ще подадем документи към Виена през март- април, че френския ни е -0. Във връзка със стажа, ако може някой да ми даде инфо. Аз съм на 28г. в момента съм по майчинство от м. юли, преди да изляза по майчинство бях на ТД 1г. -8часа, преди това бях на 4 часа по ТД и също така се осигурявах като собственик в ЕООД 3г./ имам осигурителна книжка/. Пред тези гимнастики бях на постоянен ТД от 2000г. Въпроса ми е как ще ми се броят последните години и това, че съм била собственик на фирма ще ми даде ли някакъв плюс.
Въпроса го зададох много хаотично, последния да затвори вратата :wink:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

juliana_abazova, ти водещият кандидат ли ще си или придружаващ? Защото ако си придружаващ е достатъчно да можеш да докажеш 6 м. трудов стаж за да си получиш тази 1 т. по този фактор. От тама нататък си е все 1 т. ако ще и 100 г. трудов стаж да имаш.
Ако си водещ кандидат, тогава ще се вземе предвид стажа ти от март-април 2004 г. т.е. през последните 5 г. преди датата на пускане на молбата за селекция. Като гледам имаш ги, че и отгоре, тези 48 м. стаж които дават максималните 9 т. по този фактор. А това че си била собственик на фирма не дава никакви точки при предварителната селекция т.е. до интервюто. На самото интервю това може да е плюс в очите на интервюиращия при оценка на пказателя "лични качества" от фактор 11. Адаптивност, но това е само в сферата на предположенията.
juliana_abazova

Мнение от juliana_abazova »

Мерси! Още не сме решили кой ще е водещ кандидат.
dea

Мнение от dea »

Въпрос към Линко:
1. Как имиграционният служител преценява кога жената се е върнала на работа, т.е. прекратила е майчинството? Респ. как преценява колко време от стажа да й "отреже"? Майката има право да се върне на работа и предсрочно.

2. Неплатен отпуск по Чл. 167а от КТ- как ще разбере имиграционният чиновник, че майката или бащата го ползва или го е ползвал/а? Той се счита за трудов стаж и никъде не се отразява в трудовата книжка.
Пояснение: този отпуск се полага до навършване 8 г. възраст на детето и се ползва в размер до 6 мес. за всеки родител.

Не може еднозначно да се отговори, че майчинството не се признава за трудов стаж. :wink:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не мога да говоря от името на имиграционните чиновници, dea. Питай си тях как преценяват колко да отрежат.
Аз само предупреждавам жените-водещи кандидати, които имат един или повече периоди на майчинство през последните 5 г. преди датата на подаване на молбата за селекция да не разчитат, че майчинството им е равнозначно на трудов стаж по специалността. И да си подготвят предварително и добре домашното за да намалят до минимум именно този период, който чиновника ще "отреже" от трудовият им стаж заради майчинството. Лично аз пожелавам на всяка една от тях да могат да убедят чиновника, че раждането на детето не ги е откъснало и за ден от работата им. :)
А който разчита само на факта, че в трудовата книжка нищо не се отразява относно отпускът за раждане и отглеждане на малко дете, то той сам си поема риска. За мен е без значение и не целя всеки един непременно да ми повярва. Много не са ми вярвали и няма да ми вярват, а други са ми вярвали и ще ми вярват. Едно е сигурно, че последните винаги печелят. ;)
Публикувай отговор