моля за съвет-дете от първи брак
моля за съвет-дете от първи брак
Доста съм объркан и незнам какво да направя.Искам чрез вашите съвети да си опека добре нещата.Имам от първия ми брак едно дете което в последсвие се оказа, че не е от мен и понеже пропуснах сроковете да заведа дело,то си остана на мое име тоест фигурира в документа за семейно положение.Адвокадката ме посъветва да не плащам издръжка и когато тя заведе дело за издръжка тогава аз да заведа дело за бащинство.Детето сега е на 8г.Бившата ми жена знае че работя от 7г. в Гърция.и не е завела дело до момента за издръжка.В документите които изпращаме до Букурещ щте ми искат доказателство за палагани грижи към детето. Сега имам втори брак и искаме да емигрираме в Квебек.Остават ни 1г.и 10.месеца до подаване на първи документи .Какво щте ме посъветвате да направя за да нямам неприятности
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Като казус не е никак сложен, сложни са човешките взаимоотношения стоящи в основата на казуса.
Фактите са ясни. Човекът има дете от предишен брак и при упоменаването му в документите за имиграция (а това е задължително) ще трябва в последствие да предвиди и необходимостта да представи декларация от бившата съпруга за съгласието й бащата на детето да емигрира. Останалото са лични преживявания и емоции т.е. подробности, които касаят само засегнатите страни. И така ще бъде до евентуалното решение на съда в полза на ищеца след едно дело за оспорване на бащинството.
За това става въпрос, макар в съветите от справочниците по процедурата наистина да има текст в който се говори за "доказателство за палагани грижи към детето". То и смисълът на декларацията е идентичен. Майката е тази която се грижи за интересите на детето и ако тя декларира, че всичко е ОК какви други доказателства са необходими?
Обикновено имиграционните от Букурещ държат на тази декларация за да издадат визата, докато от Виена не й обръщат такова внимание. И това е логично, все пак тя нне е от значение за процеса на селектиране на кандидата. На мен са ми искали от Виена да нося тази декларация на интервюто, но после интервюиращия не се сети изобщо за нея.
И тук въпросът опира до това би ли дала бившата съпруга тази декларация или не. Тук вече никой не може да отговори по-добре от питащия, защото не познаваме бившата съпруга. Ако я даде добре, ако обаче реши да се изгаври и да пречи то значи няма как да стане работата и ще трябва да се обясни в писмо на имиграционните казуса и да се остави те да вземат решение. Друг начин няма. Никакво 'опичане" на нещата не може да стане т.е. всякакви прийоми за заобикаляне на бившата съпруга са невъзможни.
Освен ако човека не смята да заведе дело за оспорване на бащинството в най-скоро време. Тогава до идването на момента за изпращане на документите за Букурещ казусът може и да не съществува или пък дори и да не е приключило делото, то удостоверението за самото му завеждане ще е документът който ще бъде представен вместо въпросната декларация от бившата съпруга.
Фактите са ясни. Човекът има дете от предишен брак и при упоменаването му в документите за имиграция (а това е задължително) ще трябва в последствие да предвиди и необходимостта да представи декларация от бившата съпруга за съгласието й бащата на детето да емигрира. Останалото са лични преживявания и емоции т.е. подробности, които касаят само засегнатите страни. И така ще бъде до евентуалното решение на съда в полза на ищеца след едно дело за оспорване на бащинството.
За това става въпрос, макар в съветите от справочниците по процедурата наистина да има текст в който се говори за "доказателство за палагани грижи към детето". То и смисълът на декларацията е идентичен. Майката е тази която се грижи за интересите на детето и ако тя декларира, че всичко е ОК какви други доказателства са необходими?
Обикновено имиграционните от Букурещ държат на тази декларация за да издадат визата, докато от Виена не й обръщат такова внимание. И това е логично, все пак тя нне е от значение за процеса на селектиране на кандидата. На мен са ми искали от Виена да нося тази декларация на интервюто, но после интервюиращия не се сети изобщо за нея.
И тук въпросът опира до това би ли дала бившата съпруга тази декларация или не. Тук вече никой не може да отговори по-добре от питащия, защото не познаваме бившата съпруга. Ако я даде добре, ако обаче реши да се изгаври и да пречи то значи няма как да стане работата и ще трябва да се обясни в писмо на имиграционните казуса и да се остави те да вземат решение. Друг начин няма. Никакво 'опичане" на нещата не може да стане т.е. всякакви прийоми за заобикаляне на бившата съпруга са невъзможни.
Освен ако човека не смята да заведе дело за оспорване на бащинството в най-скоро време. Тогава до идването на момента за изпращане на документите за Букурещ казусът може и да не съществува или пък дори и да не е приключило делото, то удостоверението за самото му завеждане ще е документът който ще бъде представен вместо въпросната декларация от бившата съпруга.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
За съжаление срокът за оспорване на бащинство е изтекъл, тъй като той е може да се предяви до 1 година от узнаването за раждането на детето.Не знам какво ти е казала адвокатката и впоследствие какъв иска смятате да подавате, но има реална опасност да бъдеш подведен под наказателсна отговорност, тъй като не плащането на издръжка е престъпление в България.
Моят съвет е да заплатиш дължимата издръжка за изминалите години,като се разбереш с бившата си съпруга да ти даде декларация със съгласие за емиграция.Ако отидеш в Канада, да продължиш да плащаш издръжка до навършване пълнолетие на детето,в България издръжкаите са смешно малки и едва ли ти представлява проблем да плащаш 30-50 лева месечно.
Моят съвет е да заплатиш дължимата издръжка за изминалите години,като се разбереш с бившата си съпруга да ти даде декларация със съгласие за емиграция.Ако отидеш в Канада, да продължиш да плащаш издръжка до навършване пълнолетие на детето,в България издръжкаите са смешно малки и едва ли ти представлява проблем да плащаш 30-50 лева месечно.
Издръжката не е 4800 лв,тъй като съдилищата в БГ преди 8 години присъждаха най много 30 лева на месец.А ако смяташ,че 3000 лева за много за издръжка на едно дете за 8 години, то тогава ти предлагам да провериш колко струва издръжката в Канада!dea написа:Сумата за 8 год. издръжка е смешно малка, само 4800 лв.
Здравейте бях добронамерен към тази жена и я взех с едно дете от предишен брак.Приех го и го обикнах после тя ми сервира и второ чуждо .За второто разбрах чак на 1г. 3м. на детето.Да ме извиняват нежният пол но кой мъж би приел и второ чуждо дете .Хората ми се чудят как съм запазил самоубладание и гледам напред дори сключих втори брак и мислия за едно по добро бадеще като емигрант в Канада.То се е видяло ,че не мога да заведа дело за Бащинство.Мисля да изплатя необходимата издръжка и ако ми даде декларация ,че всичко е окей- добре .Ако не ми даде ще докажа с документ ,че сам съм си изпълнил задължението кам детето. Дано този документ бъде достатъчен за емиграцията.Моля ако някой е изпращал такива документи да ми пиши . Благодаря на всички за бързите съвети.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
И аз не съм адвокат IFF, но виждам логика в тези ограничителни срокове. Една година е достатъчно дълъг срок за да може един баща след като е разбрал, че детето не е от него да заведе дело за оспорване на бащинството. За една година и неграмотен да е, то с питане пак би разбрал какво трябва да направи, че и пари има време да спести или събере от приятели за делото, ако се налага.
Не може обаче да приемем, че след узнаването на факта, човекът не е реагирал цяла една година че и отгоре т.е. нямал е нищо против този факт, че детето е от друг един вид. И хоп, след няколко години изведнъж се възмутил от този факт и решил да заведе дело. Не върви някак си, нали?
Извинявам се на dino.bg, че малко на негов гръб излизат тези ми обяснения, нищо лично. Той най-добре си знае защо не е реагирал и не се наемам да го съдя за каквото и да е. Говоря по принцип.
Не може обаче да приемем, че след узнаването на факта, човекът не е реагирал цяла една година че и отгоре т.е. нямал е нищо против този факт, че детето е от друг един вид. И хоп, след няколко години изведнъж се възмутил от този факт и решил да заведе дело. Не върви някак си, нали?
Извинявам се на dino.bg, че малко на негов гръб излизат тези ми обяснения, нищо лично. Той най-добре си знае защо не е реагирал и не се наемам да го съдя за каквото и да е. Говоря по принцип.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Оспорване на бащинство
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
С две думи бях измамен.Ако бях научил до една годинка на детето щях да заведа дело за Бащинство.Само за 3 месеца аз пропуснах възможноста да заведа дело за Бащинство .Тъжна история, но живота продалжава и триабва да гледам напред.Благодаря на всички за съветите.Радвам се ,че съществува този форум а той ще ни информира и ще ни помага за подаването на документите ни за емиграция в Квебек.ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
С две думи бях измамен.Ако бях научил до една годинка на детето щях да заведа дело за Бащинство.Само за 3 месеца аз пропуснах възможноста да заведа дело за Бащинство .Тъжна история, но живота продалжава и триабва да гледам напред.Благодаря на всички за съветите.Радвам се ,че съществува този форум а той ще ни информира и ще ни помага за подаването на документите ни за емиграция в Квебек.ВЕСЕЛА КОЛЕДА
Макар да не съм специалист точно в тази материя, бих казал че за съжаление срокът е изтекъл и нищо не може да се направи.В правото има т.нар.преклузивни срокове, който ако изтекът не се пораждат правни последици.т.е нищо не може да се направи.IFF написа:Много малко неща в правото остават завинаги,като например отказ от наследство.Няма ли някой правист из форума да внесе малко светлина по въпроса?!?Както при появяване на нови доказателства може да се преразглежда едно дело,защо това да не важи и за бащинството?
Затова и казах по горе,че докато се чака е по добре да се плати издръжката и да се вземе декларация.Съмнява ме ,че ще стане с бележка за платената до този момент издръжка.Издръжката на низходящите/децата/ се дължи до навършване на пълнолетие и до 25 години,ако детето учи във ВУЗ.Де факто с тази бележка може единствено да се докаже,че бащата е платил настоящата издръжка, но не и бъдещата такава която се дължи.От друга страна декларацията, подписаната от другия родител е документ,че той е наясно,че бащата ще отсъства от страната и двамата са се разбрали как и кога ще става плащането на издръжката.Моят съвет е ако прибегнеш до този вариант да си платиш досега и да продължиш да плащаш, е да пазиш всички вносни бележки или банкови извлечения за платената издръжка.Според мен можеш да искаш прекратяването на издръжката на основание чл.86 от Семейния кодекс, като докажеш че детото не е твое, но тогава пак ще ти трябва декларация,защото детето все още ще се води твое, просто няма да дължиш издръжка.Това е което мога да се сетя, ако има някой специалист в тази материя може да се изкаже по аргументирано.