Здравейте,
Бихте ли ми казали как да упомена в набора документи, които се изпращат във Виена, че съм работила на граждански договор, дълго време?(около 2 години)
Т.е искам да кажа, че понеже съм хонорован преподавател в унивеситет, хонорарът ми се изплаща по граждански договор. Това е също стаж, нали, само че не е вписан в трудовата ми книжка, понеже съм на граждански договор. Или може би трябва да забравя, че имам стаж в университета, а да представя само копие от трудовата книжка, където имам друг стаж като друг специалист.
НОИ издава ли някакава справка за гражданските договори или трябва да представя копия от тези граждански договори, които давах на счетоводителката в университата, за да ми изплатият хонорарите?
Thanks in advance
Относно стажа....
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Хора, вие не правите разлика между видовете труд и затова залитате по отношение на тези трудови книжки.
С трудовата книжка се удостоверява трудово правоотношение т.е. труд който е бил положен в съответствие с КТ (Кодекса на труда). А труда положен в съответствие с ГПК си се удостоверява с граждански договор.
В извлечението от НОИ този труд ще присъства само ако задълженото по закона лице или лица от договорилите се страни е изплатило съответните вноски за социално и здравно осигуряване. Защото има случаи в които поръчителят и съответно изплащащия възнаграждението за работа по граждански договор не е задължен да прави други удръжки и вноски освен за здравно осигуряване. И ако извършилият работата след получаване на възнаграждението се е направил на утрепан и не е направил вноските в различните фондове за социално осигуряване, то няма как този труд да присъства в данните на НОИ.
С трудовата книжка се удостоверява трудово правоотношение т.е. труд който е бил положен в съответствие с КТ (Кодекса на труда). А труда положен в съответствие с ГПК си се удостоверява с граждански договор.
В извлечението от НОИ този труд ще присъства само ако задълженото по закона лице или лица от договорилите се страни е изплатило съответните вноски за социално и здравно осигуряване. Защото има случаи в които поръчителят и съответно изплащащия възнаграждението за работа по граждански договор не е задължен да прави други удръжки и вноски освен за здравно осигуряване. И ако извършилият работата след получаване на възнаграждението се е направил на утрепан и не е направил вноските в различните фондове за социално осигуряване, то няма как този труд да присъства в данните на НОИ.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Дано да съм ти поне малко полезна с моя личен опит от преди малко повече от 2 години по Федералната процедура.
От България имам 7 години стаж по специалността ми, но нито един ден не е на трудов договор! Плащала съм си осигуровките, но когато си правех процедурата, от фирмата, която ми готвеше документите, ми казаха , че не ми е нужно нищо друго освен препоръки от местата, където работех през тези седем години.
Работех на 4 места едновременно през целия 7 годишен период - Частно училище - Логопед на грждански договор, Детска клиника - Логопед на граждански договор, Списание за родители - Консултант на хонорар, Агенция за осиновяване на деца - психолог-консултант на хонорар. Издала съм 7 книги на Логопедична тематика, което преподаватели и специалисти в сферата подкрепиха с препоръки и квалифицираха като научна работа.
Подготви си препоръки и не оставяй преподавателския си опит неотразен!
Късмет!

От България имам 7 години стаж по специалността ми, но нито един ден не е на трудов договор! Плащала съм си осигуровките, но когато си правех процедурата, от фирмата, която ми готвеше документите, ми казаха , че не ми е нужно нищо друго освен препоръки от местата, където работех през тези седем години.
Работех на 4 места едновременно през целия 7 годишен период - Частно училище - Логопед на грждански договор, Детска клиника - Логопед на граждански договор, Списание за родители - Консултант на хонорар, Агенция за осиновяване на деца - психолог-консултант на хонорар. Издала съм 7 книги на Логопедична тематика, което преподаватели и специалисти в сферата подкрепиха с препоръки и квалифицираха като научна работа.

Подготви си препоръки и не оставяй преподавателския си опит неотразен!
Късмет!
Жени написа:Работех на 4 места едновременно през целия 7 годишен период
Жени написа:Агенция за осиновяване на деца - психолог-консултант на хонорар
Жени, ти си неотразимаЖени написа:Издала съм 7 книги на Логопедична тематика, което преподаватели и специалисти в сферата подкрепиха с препоръки и квалифицираха като научна работа.

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Абе, кримон, гледай си себе си и се успокой!krimon написа:Жени написа:Работех на 4 места едновременно през целия 7 годишен периодЖени написа:Агенция за осиновяване на деца - психолог-консултант на хонорарЖени, ти си неотразимаЖени написа:Издала съм 7 книги на Логопедична тематика, което преподаватели и специалисти в сферата подкрепиха с препоръки и квалифицираха като научна работа.

Не разводнявай темата на жената! Явно нямаш с какво да й помогнеш!