за да не си губиш времето да повтаряш тази операция и за Саскачуан, мога да ти кажа какво ще намериш - единствената историческа личност е ..... Седящия Бикkrimon написа:
Marginal39 написа:Швейцария па ква история толкова и култура има не знам, ма може би ти ше ми кажеш ...
![]()
![]()
![]()
мини през кварталната библиотека или си отвори интернет задавайки два параметра "Швейцария" и "история" ... културата сама ще си се появи.
На скоро съпругът ми получи предложение за работа в Канада
виж сега Маргинале, Кримон ти даде отговор:
разбирам да се преместиш в Саскатуун по любов, ама да зарежеш Цюрих заради едни 55К семеен доход с уговорки не го рабирам изобщо.
За избора между Канадския Щит и Швейцарските Алпи изобщо не очаквам някои да каже нещо
на мадамата която се оплаква колко е скъпо, поне нямате инфлация или 0,7% 2007...
За избора между Канадския Щит и Швейцарските Алпи изобщо не очаквам някои да каже нещо

на мадамата която се оплаква колко е скъпо, поне нямате инфлация или 0,7% 2007...
...мразя мастика без айрян...
Живял съм 2 години в Швейцария и горе-долу толкова във Франция, но не съм бил в Саскачуан. Швейцария има големи предимства, но и големи недостатъци. В немската част малките градчета са със много силна средновековно-бюргерска атмосфера, Цюрих и Берн пък още навремето бяха смес от сърбо-албано-турски и магребински цветове. Местни има всякакви, като навсякъде, но ми правеше впечатление, че отношението към цветнокожи бе далеч по положително от това към хора, неотличаващи се от коренните жители. С една дума има расизъм - негативно отношение към хора, поради произхода им.
За сметка на това има Планини - най-хубавите, които можете да си представите, освен това всичко или почти, което си заслужава на тоя свят се намира в радиус макс. 1000км.
Обаче мой приятел още е там и е принуден всяка година да си подновява разрешителното (В - още му отказват С)
В Швейцария се живее добре според мен с повече пари. С по-малко се живее сравнително добре в Канада (поне за Квебек и Онтарио). Ако не сте особено претенциозни, с посочената заплата би трябвало да си преживеете добре в Саск., макар и малко по-скучно, а и след 3 години ще сте вече "местни" - даже можете да се приберете в Швейцария като "канадци". С малко пари в Швейцария мисля е доста по-"скучно" даже и само поради факта, че осъзнаваш колко неща пропускаш.
В крайна сметка впечатления и още повече решения къде да се установи човек са изключително лични и чужди съвети не би трябвало да се взимат прекалено насериозно.
За сметка на това има Планини - най-хубавите, които можете да си представите, освен това всичко или почти, което си заслужава на тоя свят се намира в радиус макс. 1000км.
Обаче мой приятел още е там и е принуден всяка година да си подновява разрешителното (В - още му отказват С)
В Швейцария се живее добре според мен с повече пари. С по-малко се живее сравнително добре в Канада (поне за Квебек и Онтарио). Ако не сте особено претенциозни, с посочената заплата би трябвало да си преживеете добре в Саск., макар и малко по-скучно, а и след 3 години ще сте вече "местни" - даже можете да се приберете в Швейцария като "канадци". С малко пари в Швейцария мисля е доста по-"скучно" даже и само поради факта, че осъзнаваш колко неща пропускаш.
В крайна сметка впечатления и още повече решения къде да се установи човек са изключително лични и чужди съвети не би трябвало да се взимат прекалено насериозно.
Май си се объркал нещо.Антон написа:Местни има всякакви, като навсякъде, но ми правеше впечатление, че отношението към цветнокожи бе далеч по положително от това към хора, неотличаващи се от коренните жители. С една дума има расизъм - негативно отношение към хора, поради произхода им.
А иначе расизъм има в цяла Европа, ксенофобия също за съжаление.

ако говорихме за Онтарио/Торонто/ или Кебек/Мтл/ можеше и да не е толкова зле положението обаче хората питат за Сас-ка-че-ван!
Цюрих е космополитет град и е нормално да бъде шарен, и местните да не долюбват шарените. Саскатуун...дори да го напишеш звучи нелепо
В крайна сметка не говорим за нелегален мароканец а за химик и юрист, 15 год в чужбина, преподавател в уни...
Цюрих е космополитет град и е нормално да бъде шарен, и местните да не долюбват шарените. Саскатуун...дори да го напишеш звучи нелепо

това за различния стандарт може да се разтегля колкото искаш. Еластичността на разтягане на този локум най-вече зависи от това какво работиш. Едва ли ако твоите познати ако са били работяги в Швейцария, ще имат далеч по-различен стандарт в Канада. Различен стандарт, ами допреди 5 месеца долара беше 1,6 за евро, колеги и приятели ходиха на уикенд шопинг до Чикаго и Бостън, защото си избиваха билетите и хотела от няколко чифта обувки и камера/фото. Вегас беше по-евтин от Слънчев бряг...сега не е така щото се смени стандартаtochica написа:познавам доста швейцарци в монреал , една от причините да се преместят в канада - различния стандарт .

Но пак казвам тук си говорим за образовани хора, напуснали отдавна страната/което предполага че имат поне 50К в джоба и няма да се психират от нова промяна/. Ако най-добрата фирма, кътинг еджа на техн са в Саскатуун ОК, може и да пробват, но при всички останали вариянти си мисля че се набутват солидно.
И това че познаваш швейцарци, ами аз работя с 4 канадци само в моя отдел, австралийка и двама американци, няколко индиици ИТ...всички са дошли за стандарта нали?...
в момента в Торонто тече нещо като кампания за набиране на хора за Саск....
нон-стоп пропаганда по радио , ТВ, преса :
супер място за живееене - супер възможностти и тн...
всъщност мотото е:
рецесията се засилва, удря Онтарио- фабрики се затварят- безработица.. но пък ето- в Саск, има много свободни работни места, така че може би бил добър вариат - идете в Саск..
и така ..
всъщност мотото е:
рецесията се засилва, удря Онтарио- фабрики се затварят- безработица.. но пък ето- в Саск, има много свободни работни места, така че може би бил добър вариат - идете в Саск..
и така ..
Тхните глупости ако ги слушаш, край нямат.ninka83 написа:в момента в Торонто тече нещо като кампания за набиране на хора за Саск....
всъщност мотото е:
и така ..
Пази Боже да разбереш от радиото каде е гот и каде е кофти ...

просто казвам как се възползват от ситуациятаMarginal39 написа:Тхните глупости ако ги слушаш, край нямат.ninka83 написа:в момента в Торонто тече нещо като кампания за набиране на хора за Саск....
всъщност мотото е:
и така ..
Пази Боже да разбереш от радиото каде е гот и каде е кофти ...
![]()
![]()

даже и по любов не се мърдам от торонто

а без любов мога да се мръдна към европа

ок , ще доуточня - познавам швейцарци , които са имали доста добре заплатени професии - единият е пилот А330 СУИС , другият е с PhD , познавам един бивш регионален мениджър на регион в изт. европа , един от Новартис и други които са се преместили поради предполагам други причини , инженер поддръжка Луфтханза /Суис и т.н.
целта на постинга ми не е да убеждавам , просто си казвам мнението , от това което съм чувала/дискутирала с тях , разликата в стандарта им е в полза на канадския им живот .
кратък пример , с две годишни заплати гореспоменатия пилот си купи къща на брега на едно езеро в лавал в брой . за същата в женева му се налага според негови думи да изплаща ипотека от доста години .
просто темата на разговорите ни наскоро беше точно разликата в цените на недвижимото имущество и какво могат да купят в канада и в швейцария с една и съща сума .
интересното е , че всеки един от тях се сблъска с абсолютно същите проблеми в канада както и един имигрант от източна европа - наново оценка на квалификация , липса на канадски опит , та дори и кредитна история .
пример - колегата ми , инженер , работи не с местен договор а с договор трансфер от швейцария . купуването на къща в монреал му отне една седмица , с ипотека и т.н. купуването на мобилен телефон от местен доставчик - 2 месеца , тъй като няма " кредтна история " . след което просто продължи да ползва швейцарския си номер , съответно фирмата да плаща роуминга в канада , докато направи някой друг месец и кредитна история
относно купона - не знам как ще позвучи също следното , аз лично не съм особена купонджийка , но така се случва че познавам доста стюарди и стюардеси от суис , които не знам доколко ще ми повярвате , но пътуват в петък до монреал за клубове , и в неделя обратно .
разбира се трябва да се отбележи , че повечето са гей и намират монреал за чудесно място за изява
. и други такива примери , но аз лично бих предпочела швейцария пред канада за краткосрочен престой .
за заселване - съвсем друго место .
целта на постинга ми не е да убеждавам , просто си казвам мнението , от това което съм чувала/дискутирала с тях , разликата в стандарта им е в полза на канадския им живот .
кратък пример , с две годишни заплати гореспоменатия пилот си купи къща на брега на едно езеро в лавал в брой . за същата в женева му се налага според негови думи да изплаща ипотека от доста години .
просто темата на разговорите ни наскоро беше точно разликата в цените на недвижимото имущество и какво могат да купят в канада и в швейцария с една и съща сума .
интересното е , че всеки един от тях се сблъска с абсолютно същите проблеми в канада както и един имигрант от източна европа - наново оценка на квалификация , липса на канадски опит , та дори и кредитна история .
пример - колегата ми , инженер , работи не с местен договор а с договор трансфер от швейцария . купуването на къща в монреал му отне една седмица , с ипотека и т.н. купуването на мобилен телефон от местен доставчик - 2 месеца , тъй като няма " кредтна история " . след което просто продължи да ползва швейцарския си номер , съответно фирмата да плаща роуминга в канада , докато направи някой друг месец и кредитна история
относно купона - не знам как ще позвучи също следното , аз лично не съм особена купонджийка , но така се случва че познавам доста стюарди и стюардеси от суис , които не знам доколко ще ми повярвате , но пътуват в петък до монреал за клубове , и в неделя обратно .
разбира се трябва да се отбележи , че повечето са гей и намират монреал за чудесно място за изява

за заселване - съвсем друго место .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
карлсон , който живее на покрива .
ако пътуват от Швейцария само за уикенда за купон в Мтл, ами аз на това му викам стандартtochica написа:познавам доста стюарди и стюардеси от суис , които не знам доколко ще ми повярвате , но пътуват в петък до монреал за клубове , и в неделя обратно .

относно имотите, факта че могат да си позволят почти веднага къща в Лавал, а за такава в Цюрих ги чака тежка ипотека- явно тази в Швейцария струва доста повече и ЩЕ струва повече. Аз не се притеснявам от големи ипотеки, накрая получаваш скъп имот...както и да е...