zorina написа:хайде малко да обнадеждя

радвай се, че въпросната случка се е развила тук, защтото ако беше в БГ никой нямаше не само линейка да ти прати ако ПЪРВО не си платиш

тук поне това е на второ място

просто няма нищо безплатно..

Zorina ,
благодаря ти , че се включи по-темата ми , но да ти кажа ,ти отваряш - напълно нова тема за разговор

, не ми се иска да отваряме тема от рода сравнение на здравни услуги БГ vs КА .....

:
Но тъй като така или иначе намекване ,все пак има , -да ти кажа ,че аз съм доволен от обслужването което съм получавал в Българя по-отношение на здравни услуги !!!
И нещо друго искам да ти споделя /което си е само мое мнение - не искам да те ангажирам с него или да твърдя ,че е 100% верното такова / , а имено:
- в Канада, и по точно в градовете на Канада ,в които съм живял и живея в момента , съм се убедил в точно две неща :
1. СИСТЕМА /къде добра ,къде не до там изкусорена : - ИМА , и ТЯ ,е ориентирана към потребителя и клиента / .
2. РЕГЛАМЕНТ - има и то доста добър , нещата са описани като процедури и манипулаций и мърдане няма .
може би тук е местото да ти разкажа накратко една случка ,на която лично аз бях свидетел , а имено:
- в съседство с жилището ми имаше един съсед /по-БГ стандартите - той трябва да "го играе " мутра / баровец, - скъпа къща огромен двор лъскави коли 3 броя и т.н. и т.н. / , та една вечер - същия този юнак - беше си спретнал купон - як купон , музика ,смехове , глъчка , шум от идващи коли и т.н. .......... абе ,гледам 21 часа стана , 22 часа стана 23 часа стана - абе тоя не спира с купона - щума си е як и това е

, .......... по едно време , от съседния апартамент излезе съседа /абсолютно обикновен човечец ,наемател . местен / и отиде до двора на Баровеца ,разговаря нещо с една мадама там и после пак се върна към блока - влезе си във входа /аз си казвах - абе и тука е като у НАС В БГ - с баровците нема оправия :idea: / , гледам след малко човека /абе няма и 5 мин./ излезе пак на улицата и запали цигара , гледаше по-продължение на улицата ...............
по едно време две полицейски коли довтасаха и двама полицаи слезнаха от колите , нашия човек се запъти към тах - поразговаряха и полицайите тръгнаха към двора на баровеца ,........................... за секунди , ЗА СЕКУНДИ ТИ КАЗВАМ музика , шум ,глъчка СПРЯ , ама за секунди !!!!! - излезе баровеза /този път лично той а не мадамата / и започна да кима ....КИМА С ГЛАВИЦА ...само кима с главица НЕ ГОВОРИ , говориха полицаийте :idea: :idea: :idea:
след това , баровеца тръгна към съседа , който между впрочем си седеше ,малко по-отстрана и май - беше запалил втера цигара , .....
значи като баровеза тръгна към човека си казах : "ЕЙ СЕГА СТАНА КЮТЕКА - сметай, тоя ще му помели главата от бой "
да ама не !!! - двамата лафнаха за минута две , баровеца му протегна ръка - здрависаха се , баровеца се върна в двора си - и патакламата ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ПОВТОРИ , НЕ САМО ТАЗИ НОЩ А И ПОНЕ ДОКАТО ЖИВЯХ ТАМ ТОВА НЕЩО НЕ СЕ ПОВТОРИ !!!!!
Така че , РЕГЛАМЕНТ ИМА , и май няма чичо Владика пред него за доста народ тука !!!!!
А дали е така в България ?
така че , като ми казваш :
" - хайде малко да обнадеждя радвай се, че въпросната случка се е развила тук, защтото ако беше в БГ никой нямаше ......"
, аз знам какво имаш предвид и в общи линий съм съгласен с това което казваш .
Но това не ми пречи да видя нещата , които ми се случват и тука в Канада - само от "розови очила "...... ЗАЩОТО :
3. Въпреки регламента и реда , на мен буквално не ми се случи досега /от пребиваването ми в Канада / да получа даже едина Услуга , без при което да не пострадам от некомпетентността на обслужващия персонал !!!!!!! - казвам ти честно - ЕДИН ПЪТ не ми се е случвало .
И не защото съм претенциозен - не , даже твърдя ,че след заявяване на правата си - получавам необходимата справедливост /вярно изнервящо и времегубещо заятие .... - ама има резултат /
Някои , от моите приятели ,казват :- да отида да пална една свещичка против уроки , други казват : - добре де ти кво очакваш от тези хора наети буквално от улицата /поради необходимост от работна ръка / .
В крайна сметка ,искам да споделя с теб , моето мнение :
според мен в Канада , има регламент , законност , дисциплина и се следи за спазването на които -доста стриктно /и наистина се създава чувство за равно-поставеност сред населението /,
но ,от друга страна, в Канада има и доста високо ниво на некомпетентност и липса на традиций и опит .
В България , има регламент има законова база , но органите които ,трябва да следят спазването на които - изпитват УЖАСЯВАЩ СТРАХ от мутри и баровци ,- последните буквално безчинстват и се гаврят със закона и порядките .
Но пък в България никога не ми се е случвало да получа некомпетентно обслужване - може би въпрос на късмет , но не мога да си кривя душата и да кажа обратното .