Подмяна на международни паспорти с малък срок на валидност

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
elidiste

Подмяна на международни паспорти с малък срок на валидност

Мнение от elidiste »

Здравейте, следващия етап от моята процедура е резултат от мед. прегледи и покана за виза. В тази връзка искам да помоля за съвет, тъй като паспорта ми има срок на валидност до юли 2010г. , дали е разумно да го подменя със нов преди да го изпратя за полагане на канадска виза и каква е процедурата по уведомяване на посолството в Букурещ. Ако на някой от вас, приятели, му се е случвало такова нещо, бих се радвал да сподели опита си.
Благодаря!
tanita_1
Обратна връзка:

Мнение от tanita_1 »

Няма страшно моят паспорт е до септември 2009 и си получих визата сега през юли, важното е когато го изпрашташ за виза в Букурещ паспорта ти да е с валидност поне една година напред.
Можеш да го смениш и сега но това са излишни усложнениа след като е валиден до 2010. Не забравиаи че чиновниците не обичат да се потят и се набират когато някой да им създава допалнителна работа.
Успех
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

elidiste няма проблем. Срока за валидност трябва да не е по-маък от една година когато ви слагат визата.

Процедура за уведомяване, че паспорта изтича или нещо подобно няма. Те са го казали ясно - не по-малко от една година.
Вече другата процедура е по-интересна - когато си в там и паспорта вече е изтекъл, и искате да пътувате извън канада. Това обаче е друга тема.
Аватар
elidiste

Мнение от elidiste »

Благодаря, аз общо взето за това клоня към смяна на паспорта защото не зная там като изтече давността му как се процедира.thebull, ако имаш повече информация по въпроса ще ми е интересно.
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

1. Няма нужда да си сменяш паспорта на този етап с по-нов. Твоя е достатъчно нов.

2. Международния паспорт ще ти е нужен ако искаш да пътуваш извън Канада след 07.2010.

3. 3-4 месеца преди изтичане на паспорта се отива в българското посолство (мисля Торонто беше ама не ми се гледа сега) и от там си поръчваш нов. Процедурата е както тука - снимки, същите формуляри, такса. После изчакваш май 3 месеца и паспорта е готов.

4. Валидноста е 5 години. Може би, ама много може би ще си канадски гражданин за това време така че пак ще ти се наложи да правиш паспорт освен ако не искаш да изчакаш или и аз не знам.

5. Като цяло така ли иначе ще ти се наложи да правиш паспорт в канадско ако искаш например да ходиш до САЩ. Пак ще ти трябва виза както сега, докато не станеш канадски гражданин.

6. Щом искаш направи си нов - не пречи. НО сигурна ли си че този ще ти бъде подменен. Той не изтича след 3-5 месеца. Попитай в паспортна служба дали биха могли да ти подновят сравнително нов паспорт. Защото мисля че закона беше само ако е изгубен или повреден или остават еди колко си дни до изтичането му. За лична карта е така.
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Може да каже, че е откраднат. Ако началника на паспортната служба е на кеф и без глоба ще мине. Иначе глобата е 10-20 лв. Говоря от опит.
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

Остави таз работа по откраднат. Аз така исках да мина с шофьорската книжка.
- А! - вика ми оня - Щом са ви я откраднали значи трябва да ходите да пишете жалба в районното дето е изчезнала. После да си платите глобата и прочие.

Най-добре да каже че е изгубен. Попълва се една декларация, глобяват и издават нов. Абе няма смисъл.
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

thebull написа:Остави таз работа по откраднат. Аз така исках да мина с шофьорската книжка.
- А! - вика ми оня - Щом са ви я откраднали значи трябва да ходите да пишете жалба в районното дето е изчезнала. После да си платите глобата и прочие.

Най-добре да каже че е изгубен. Попълва се една декларация, глобяват и издават нов. Абе няма смисъл.
Да! Тука си прав! Изгубен да каже, че е! Аз това имах предвид ама нещо ги поставих под общ знаменател. Извинявам се.
Публикувай отговор