Какво работите в момента и какво в началото?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Първата работа - 15 пъти спрямо българската.
Втората - 1.7 пъти над първата.
bateto

Мнение от bateto »

В Канада вземам толкова колкото и в Бг
Само дето там ми стигаха ,а тука не.
За тръстиката вече знаете.И друг път съм ви го казвал. :lol:
Godis

Мнение от Godis »

Първата ми работа - на тръстиката
Втората - на захарно цвекло :idea:
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

Първа работа техник, настояща инженер. Различни фирми. 2.5 пъти по-голяма заплата.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Батето Обичам те Лудо,но с теб не мога.....
Странджата

Мнение от Странджата »

Човека пита каква е първата и последната работа , ако говорим за последна в БГи първа тук, на първата ми работа тук за 1 1/2 дни изкарвах колкото в БГ за месец .
anju

Мнение от anju »

Първо успешно интервю - 1 месец след кацането. Първа работа в Ка - по специалността абсолютно същата като в БГ. Заплащане - много по-високо от БГ, но не достатъчно високо за Ка.

Въпрос към инженерите - минавахте ли през някакви ордери, организации? Работите ли като инженери само с титлата от БГ. И аз я имам в дипломата си, но не съм я използвала тук, защото мисля, че не я зачитат. Използвала съм си само exeprience от БГ, но ако може да се бенефитне нещо от бг дипл. инж. няма да е лошо :)
danielle

Мнение от danielle »

anju написа: Въпрос към инженерите - минавахте ли през някакви ордери, организации? Работите ли като инженери само с титлата от БГ. И аз я имам в дипломата си, но не съм я използвала тук, защото мисля, че не я зачитат. Използвала съм си само exeprience от БГ, но ако може да се бенефитне нещо от бг дипл. инж. няма да е лошо :)
моята половинка, когато стана member на professional organization, му признаха диплoмата от БГ, стажa (които го има над 14год. по специалността) и сега може да упражнява професията си на ниво - Articling logist.
през next 2 годишен период, той трябва да пише редовно доклади, статии за извършенита работа по зададена тема, т.е. абе това си е нещо като нашата аспирантура. после на една тяхна годишна конференция, ще направи презентация и тогава ще го признаят за professional logist.
хубавото е, че през техния професионален сайт постоянно публикуват job - оферти, разбира се тук говорим за такива, които не можеш да ги срещнеш във вестника.
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

anju написа:Въпрос към инженерите - минавахте ли през някакви ордери, организации?
Дипломата се зачита независимо дали си член на ордера или не. Разликата е, че като член на ордера имаш печат и носиш отгворност. По принцип ако имаш диплома си инженер, а като станеш член си професионален инженер. Аз лично не съм член на ордера все още, но работя като инженер , просто след мен някой проверява и подпечатва. Работим за УСА, така, и да стана член в Кебек все тая.

П.С. Имам местен мастерс , но не мисля ,че това е оказало кой знае какво значение. По скоро е важно , какъв опит имаш
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Антон

Мнение от Антон »

Целта ми не е заяждане, обявявам го предварително с цел да не засегна предния, но в Онтарио и Квебек човек завършил висше техническо образование не е инженер. Първите три години стаж през които ви водят junior също не. Човек става инженер с приемането си в съответната съсловна организация и не по-рано. Даже - инженер от инж. асоциация на Онтарио не е автоматично такъв и за Ню Брунзуик напр., а подава молба за членство в тамошната организация , започва да плаща и там чл. внос и чак тогава има право да се нарича инженер в Ню Брунзуик. Номера с "ми аз върша инженерна работа" е доста плосък, защото нямаш ли личен печат, който да слагаш на работите си, то все едно не са твои. Значи основната работа на инженерите тук, така както аз я виждам вече 6,5 год. е да си слагат печата където трябва. Факта, че в България инженера прави всичко, даже чертае, не означава че и в Канада е така.
Работата, която и според мен е редно да се нарича инженерна - основно концепция и конструкция, тук аз съм видял да се върши изключително от junior-и и техници. Познавам техници с далеч по-високи заплати от инженери с печат, даже с дялово участие в компаниите за които работят, защото това е начина да ги задържат, след като вършат 60% от работата в компания от 200 души. Това ни най-малко не променя факта, че този който си слага главата в торбата, и според мен за прекалено малко пари (в Канада) е инженера.
Мой шеф в предишна компания, с 40 г стаж ( човека беше на 65г) взимаше 86 000 / чисти 42 000/ годишно. Така е данъците са големи тук, особено за несемейни. Между другото, същия човек, в приятелски разговор ми е казвал , че като self-employed (собствена проектантска фирма) и деклариран доход 28 000 - 34 000 год е разполагал реално с пъти повече пари, но това е живота, идва момент да се помисли за пенсия и други осигуровки.

За протокола - от първата до последната ми работи тук са все в една област - проектирането, увеличението на парите не е особено, сега съм на 44 200 / чисти 28-29 000 и преживявам прекрасно, все още не мога да се нарадвам че разни бакшиши, магураджии и подобна измет не живеят вече на гърба ми както беше в България.

P.S. Всъщност познавам и хора зовящи се "консултанти", със заплати от 150 000 нагоре и все още членове на съсловни организации, т.е. инженери, но те са отделен случай и работата за която изкарват тези пари най-малко от всичко може да се нарече инженерна. И всички са над 65-70 год. Лично не бих завиждал на кариерата им.
bateto

Мнение от bateto »

а това как да се разбира .по какъв начин си бил зависим от измет,бакшиши и магураджии.как си ги хранил за да живеят те на гърба ти,косвенно или пряко.
и сега на тия на които пълниш гушите с преки и косвенни данъци какви са ,измет или кралски особи.
сори,просто не разбрах смисъла на изказването ти.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Тук трябва да се съглася с батето :). Такива данъци и в Канада няма бре човек :). Ако наистина ти взимат половината пари не ти ли се струва че някой живее на твоя гръб всъщност. Па нема да работя, ама няма да давам толкова пари да ги пилеят. Защото тук това е проблема, никой не си ги слага директно в джоба, но разни фирмички и адвокатчета ги лъжат като дете със захарно петле :).
Трябва сериозно да се замислиш за укриване на данъци. Или нов счетоводител. И шефа ти също :(.
Циганите - на Сатурн !
Антон

Мнение от Антон »

Всеки разбира според способностите си. Не съм аз този който да ти каже какво да разбираш и какво не, а и откровено казано, през магистратурата ми е ...
Странджата

Мнение от Странджата »

Е от 44 . 28 не е половината , батака е ясен , той ще си хвърли пароляка в мутра-тото , ама анкзелито що се пени :D
kokoscho

Мнение от kokoscho »

Кви са тия данъци 36%???
Това в коя държава е?
Публикувай отговор