Та на въпроса: да, тук не е лесно, да тук милионер няма да станеш (или ако има, ще са единици), но ако не си тръгнал с нагласата на гурбетчия, който за 2-3 г. ще натрупа пачките и ще си върти после синджирчето в БГ, тук ще си добре. Даже и да приравняваш дипломи цял живот, даже и да работиш за "мизерните" 14-16$ на час (знаем, че нашите уважаеми съфорумци за нищо на света не биха се хванали на работа за под 30$), пак ще си по-добре от средния в БГ. И стига сте навирали в носовете тия ипотеки за коли и къщи! Тук всеки почва от нулата (е, някои с повече нули от БГ, друг с по-малко, но от нулата предвид имоти и коли). И доста голям процент от имигрантите за 3 до 5 г. взимат и барака, и ламарина. Я да питам аз в БГ, ако няма наследственото апартаментче от мама и тате или баба и дядо, и ако няма мама, баба, свяко с връзки за работа, за уреждане на всяко пръдване (ако искаме да е законно, трябва доста връзки на обувки да завържем), кой за 3 до 5 г. ще има достатъчно доход, за да си вземе барака и ламарина, пък било то и да иска да гърби после цял живот, за да ги изплаща?
За спокойния и уреден живот няма какво да се говори. Тукашните бандуги могат само да завидят на българските си колеги за условията, които държавата им осигурява, за да им процъфтява бизнеса! И всички ревове, че видите ли , и тук имало престъпления, че е и по-зле от това, което сме оставили, е живо ЛЪЖЕпатриотство.
Хубаво е да обичаме родината си, и аз я обичам, и родителите ми са там (което е единствената ми мъка), но да показваме всичко в криво огледало само и само за да излезе, че тук е по-зле във ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ, е ЛИЦЕМЕРИЕ!!!
Да, не се заблуждавайте, никак не е лесно да имигрираш! А ако не си на ти с езиците, задачата става още по-трудна. А има и хора, които колкото и години да живеят тук, никога няма да се приспособят с тукашния начин на живот. За тях е още по-тежко. Но най-вече всичко зависи от нагласата, с която се тръгва. Лесно няма, ппарите не са по дърветата, но ако целта е НОРМАЛЕН живот (не МИЛИОНЕРСКИ) В УРЕДЕНА ДЪРЖАВА, то тя не е мираж.
Препоръката ми е: който е решил да тръгва, да си скъса г..а от учене на езици (които ще му трябват съответно). Това е най-важното! Другото ще дойде след повече или по-малко усилия. Хубаво е да сте информирани за действителността тук, но докато не я видите и поживеете в нея, няма да я разберете. Винаги ще сте изненадани, колкото и да проучвате от разстояние. Така че учете езици и отворете умовете си за различното, всякакво различно! и ще улесните много устновяването си в новата държава!
Не се съмнявам, че ще бъда навряна в кучи г.з сега от "реалистите", ама ми дреме на хурката