Тенденции в квебек

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Kwon-Do

Тенденции в квебек

Мнение от Kwon-Do »

Ето , ви хора ,малко информация за размисъл ...при това от източника:

Цитат:
Le Québec n'est ni bilingue, ni multiculturel, dit Landry

Catherine Handfield

La Presse

L'ancien premier ministre Bernard Landry a profité des festivités entourant le 30e anniversaire de la Loi 101 pour lancer, hier après-midi, un appel aux immigrants qui choisissent de s'établir au Québec.

«C'est pour nous un devoir d'intégrer (les immigrants) et de leur dire la vérité. Le Québec n'est pas multiculturel, a dit M. Landry, soulevant les applaudissements de la foule. La culture de Vivian Barbot (députée bloquiste de Papineau, d'origine haïtienne) et la mienne sont les mêmes. Ses ancêtres ne sont pas venus de l'île d'Orléans, mais elle contribue à enrichir le grand courant culturel honorable qui s'appelle la culture québécoise.»

«Le Québec n'est pas bilingue non plus, a poursuivi M. Landry. La langue officielle du Québec, c'est le français. La langue commune du Québec, c'est le français pour tous les gouvernements du Québec.»

L'ancien politicien a prononcé ce discours de 10 minutes devant l'immeuble de l'Office québécois de la langue française, rue Sherbrooke Ouest, dans le cadre d'une manifestation organisée par le Mouvement Montréal français.

Ето и още по темата,вижте бе хора ,политиците на Квебек просто горят от желание да дойдете ,а вие си губите живота в България>Айде четете:

Цитат:
Mario Dumont voudrait limiter l'immigration. Il se prend pour le Jean-Marie Le Pen du Québec. La terre appartient à tout le monde, selon la philosophie des Autochtones. Cela fait 15 000 ans que le Québec est placé sous l'heureux signe de l'immigration et Mario Dumont voudrait mettre fin à cette hospitalité millénaire qui marque fortement l'identité de ce territoire où nous vivons?
Mario Dumont veut isoler le Québec sur la scène internationale en le plaçant dans la catégorie des États rétrogrades qui rappellent les beaux jours de la Collaboration
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Мчи то си има причина тия двамата да не са във властта - явно хората толкова им се връзват на простотиите. На мен досега не ми се е случвало някой да откаже да ми продаде нещо само защото съм си го поискала на английски. Както и никой не ми е хвърлил мартеничките на боклука - напротив, много от колегите ми продължават да ги носят (щото им казах да не ги свалят, преди да видят щъркел :lol: ). Аз моята я носих точно една седмица. Та толкова за мултикултурализма и билингвизма.

Аз обаче не разбрах какво ти пука - нали се изнасяш?
Последно промяна от Independent на Пет Апр 04, 2008 5:52 pm, променено общо 1 път.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
pumpy

Re: Тенденции в квебек

Мнение от pumpy »

Le Québec n'est ni bilingue, ni multiculturel, dit Landry

Catherine Handfield

La Presse

L'ancien premier ministre Bernard Landry a profité des festivités entourant le 30e anniversaire de la Loi 101 pour lancer, hier après-midi, un appel aux immigrants qui choisissent de s'établir au Québec.

«C'est pour nous un devoir d'intégrer (les immigrants) et de leur dire la vérité. Le Québec n'est pas multiculturel, a dit M. Landry, soulevant les applaudissements de la foule. La culture de Vivian Barbot (députée bloquiste de Papineau, d'origine haïtienne) et la mienne sont les mêmes. Ses ancêtres ne sont pas venus de l'île d'Orléans, mais elle contribue à enrichir le grand courant culturel honorable qui s'appelle la culture québécoise.»

«Le Québec n'est pas bilingue non plus, a poursuivi M. Landry. La langue officielle du Québec, c'est le français. La langue commune du Québec, c'est le français pour tous les gouvernements du Québec.»
села не ме дерранж па дю ту :)
ен ту ка пур ексисте о кебек он доа метризе ла ланг франсез

това което не е особено приятно, е че това не е баш френски, но му се свиква ;)
имам проятели заминали през 48 за Израел, без грам иврит. Знаеш ли днес как хубаво го говорят, даже ходят на театър на иврит.
За мултикултурализма аз също нямам нищо против - идваш на майната си доброволно, е не е зле да си оставиш чарвафите и камъните вкъщи и да се държиш цивилизовано. Иначе скоро и от тук ще трябва да се имигрира. В крайна сметка ако си донесе всеки домашните порядки в кебек, то реимиграцията в Бг се обезсмисля - ще си го имаме и тук същото, само дето кебекарите не са виновни с нищо....
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

poumpy написа:имам проятели заминали през 48 за Израел, без грам иврит. Знаеш ли днес как хубаво го говорят, даже ходят на театър на иврит.
Е то оставаше за 60 години да не го научат :shock:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Надявам се савоар-фер да не се е променил чак толкова, че като отиде във Франция да не ни напише едно есе за тамошната действителност - на какъв език говорят и как върви тамошния мултикултуризъм и интеграция.
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа:
poumpy написа:имам проятели заминали през 48 за Израел, без грам иврит. Знаеш ли днес как хубаво го говорят, даже ходят на театър на иврит.
Е то оставаше за 60 години да не го научат :shock:

е да де и не се оплакват, че не си говорят на български по улицата :shock: :shock: :shock:
Аватар
Todd

Мнение от Todd »

Independent написа:На мен досега не ми се е случвало някой да откаже да ми продаде нещо само защото съм си го поискала на английски.
А на мен ми се е случвало: Месец след като пристигнахме в Кебек, отивам да си купя компютър. Влизам в едно магазинче, удрям парите о тезгяха и казвам "Дайте ми едно РС", ама на английски, щото френския ми хич го нямаше. Ония обаче явно се обидиха кръвоносно, че не си го искам на майчиния им език и отказаха да ми дадат каквото и да е. Естествено бях бесен... Е сега вече не ми се налага да искам каквото и да е френски. :beer:
По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Публикувай отговор