Всеки си намира начините за влизане. Било то с туристически визи или чрез страни с безвизов с Канада режим...който търси намира как. Аз лично пациентите си не съм разпитвала с каква виза са влязли. Но това че са поискали бежански статут само за да имат възможност да лекуват в Канада безплатно детето си примерно, те не крият. Директно си казват, че изхода от делото не ги вълнува, т.к. те ще са си свършили работата до тогава.
Да, Joy, тук спор няма. Вярвам ти напълно, че си имала и си разговаряла с пациенти, които са подали молба за постоянно пребиваване със статут на бежанци. Само дето от тези разговори си направила за себе си едни генерални и напълно погрешни изводи относно тази процедура. И най-лошото е, че си затворила ума си за всякакви чужди мнения по тези въпроси. Защото видите ли, тя имала и е разговаряла с "еди-кой си".
Да го кажем другояче сега. Ако някой иска да ползва социалните благинки на Квебек, то той може да подаде молба за постоянно пребиваване по Закона за имиграцията и защитата на бежанците. Като може да си избере някоя от изброените процедури в зависимост от условията и критериите за селекция, на които отговаря собствения му профил. Един европеец като нас, примерно, не може да кандидатства като бежанец при никой случай, затова си избира някоя от останалите програми. И трябва да мисли за образование, трудов стаж, езици, спонсорство, инвестиции и т.н. Докато идващите от Афганистан, Бурунди, Конго, Хаити и Зимбабве няма да имат тези проблеми, тъй като веднага ще им признаят статут на бежанци.
А не както излиза от твоите приказки, че който си реши може да поиска статут на бежанец и докато се точи делото му по доказване на този статут, то той ще си рахатува в Квебек, ползвайки се от социалната, здравната и т.н. системи на провинцията.
Че то и аз мога да кажа с чиста съвест, че дойдох за да се възползвам от социалната система на провинцията. И като мен има много, макар и да не го признават пред другите та и пред себе си дори. Аз също при избора си на програма съм се ръководел от това, коя е най-бърза, лесна и най-евтина. Ако имаше начин да ползвам програмата за бежанци, щях да го направя.