Какво очаква българският емигрант в/от Канада?!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Странджата

Мнение от Странджата »

Колйо , наскоро гледах един фр. филм , за един млад французин , който изучава живота на румънските цигани , прави записи на песни , после се влюбва и т.н. Филмът е игрален , но от видяното оставам с впечатление , че и циганите ни са различни , разбира се и румънците имат същите мизерни мангали , че и по от нашите , но специално тези които видях , музиката , облеклото , няма ги тия гюбеци и чалготии , напомняше ми нещо на чардаш , на руски романс...Големият ни проблем е , че в България има едни мелези , които не можеш да определиш , циганин ли е , българин , отелно чалга барбита и мутри :(
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

"не можеш да определиш , циганин ли е , българин , отделно чалга барбита и мутри"...
които създават имиджа на България по цяла Европа.
Ще ви разкажа една случка със самия мен:
Преди десетина години, преминавайки германо-чешката граница със съвсем нов автомобил Хюндай-Соната бях спрян за около три часа от немските митничари. Проверяваха ми паспорта, документите на колата, номерата, носиха документите някъде и накрая един от немците ми каза: "Човече, първо - ние не можем да повярваме, че българин се вози на съвсем нова кола, обикновенно карате брички по на 10-15 години, второ ти никак не ни приличаш на българин - те, българите са ниски, мургави и миришат гадно..."- край на спомена, без коментар:)
Един друг мой приятел, който и сега снове из Европа ми пише - "брато, може и да влезнахме в ЕС, но самочувствиетно ми на втора-трета ръка човек не ме оставя никъде - и то ми се създава от отношението, което европейците имат към мен."
Та за Канада, накрай- тук аз си се чувствам съвсем бял и първа ръка човек, независимо, че не работя в офис, къкто през годините преди това в България. Защо - дълго е за разказване, но ако искате - мога.
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 5:30 pm, променено общо 1 път.
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Точно това беше проблемът ми, приятелю IFF - колата ми не беше "втора ръка" а чисто нов Хюндай Соната, купен направо от Автоизложението в София през 1993 г. Хубава колица беше...
И ходех аз често с нея след това из Германия и Бенелюкс поради естеството на служебните ми задължения, а не заради "купи-продай"...
Такива ми ти художествени измислици :wink:
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Няма нищо сложно за един емигрант, да успее в Канада. Просто трябва да е в матрицата: ходи на работа, връща се, паркира колата на драйвуея, коси тревата, отмаря малко в задния двор (ако не е -35 С). След 20-на годинки така може да си види банковата сметка и къщата в която живее. И да напише нещо във форума... :D

P. S. Имайки предвид долното, очаквайте батето да ви обясни, защо българската действителност е в пъти повече за предпочитане, пред така описаната канадска... :beer:
Последно промяна от 7George на Пон Фев 04, 2008 10:58 pm, променено общо 1 път.
apple

Мнение от apple »

А, я да видим как е у нас??? За да успее 1 българин в БГ трябва да е в матрицата, т. е. - отива на работа ако има такава /в противен случай гледа мексикански сапунки вкъщи по БТВ щото няма пари за кабелна/, връща се паркира пред блока ако изпревари комшията, за да намери място пред входа, полива мушкатото в зелено сандъче на терасата ако има такава /през лятото, а през зимата отскача до мазето да претака киселото зеле/, после се тръшва на изтърбушения диван от зестрата на баба му, гледа новини в които некъде некой са го заляли с киселина, изнасилили или намушкали при битови драми от икономически недоимък, лекичко се подкефя, че поредната мутра е застреляна от ортака си при спор за преразпределяне на "бизнес" територии, но за кратко щото разбира, че Кушлев пак зимал 5 000 заплата месечно, а поредния завод е продаден за 1 лв. на бангладешки циганин примерно и нечие дете е намерило бурканче от детско пюре пълно с нитроглицерин под градинската пейка и е останало с едно око и черепно мозъчна травма със съмнение за травмена епилепсия като последствие примерно..... За капак комшията прави купон и Азис вие за мъжки ласки през панела. След като сладко похапва за вечеря пражен боб с наденица тип "кучешка радост" и стрък праз или 7-8 скилидки китайски чесън, блаженно се опва на "пристата" подарък за сватбата от кумовете, към 1.00ч. глутница бездомни песове го разбуждат с неистовия си лай и вой, към 5 трамвайте огласят квартала с "ведрото" си тракане и нашия човек свеж и отпочинал става, за да изпие блажено чаша евтина бразилска робуста. За щедрата заплата от 250лв. бачка като кретен по 8 часа, а когато дойде заплатено време вече е похарчил 99% от заплата за режийни и чака пратка от село със сланина, яйца и някое болнаво пиле чийто ред е дошъл преждевременно /ама това при късмет да има живи родители на село/. Пазарува в секъндите маркови парцали N-та употреба и така в очакване на европейското бъдеще след 20г. все още мечтае за собствена банкова сметка с поне 1000лв. спестени....Това за обикновените българи, а за другите има и друга матрица......розова...... :idea: :?:
apple

Мнение от apple »

Имайки предвид горното все още очаквам 7-Георги или Батето като препратка да ми/ни обяснят причините поради, които ние които искаме да сме извън БГ бъркаме, а вие които вече сте извън хем сте сбъркали, хем все още сте с местожителство НЕКЪДЕ В КАНАДА :?: :?: :?:
Странджата

Мнение от Странджата »

Много добре казано ябълчице , обаче черногледците дето не могат да дишат Канада , не отговарят на такива въпроси :wink:
bateto

Мнение от bateto »

ами какво да кажа за тая сапунка на автора с главно действащо лице обикновенният българин.направо нямам думи ,ако автора мисли да идва тук с тази нагласа още от сега жив го оплаквам.
първото което ме впечатли в есето му е самото понятие ;обикновен българин; ,лично в моя речник такова словосъчетание няма ,има прости,необразовани,тъпи,мързеливи,неинициативни,чакащи наготово крушата като узрее да ги удари по челото здрави и прави в добро физическо и психическо състояние българи .и бих искал да кажа на хората припознавайки себе си в така описания типаж от автора да излязат от обелката ;обикновенни; ,като за начало за да гореализират например им препоръчвам да спрат да пърдят пред телевизора губейки си времето с поредната сапунка и да се пообразоват малко,да научат минимум един западен език ,да се преквалифицират,да се научат да правят нещо добре за да си вдигнат цената на пазара на труда.Тогава вече на всеки му според способностите и възможностите ще дойдат и резултатите ,вместо да вземат 250лв заплата щото единственно могат да мучат ,да завиват гайки и да забиват пирони ще си дадат шанс да работят за по вече пари .далеч съм от мисълта ,че така нареченият обикновен българин ще стигне стандарта на обикновенният западняк скоро ,но поне ще отвори вратата на переспективата пред себе си.не се иска много ,иска се малко напън подобно на българските имигранти в Канада ,които идвайки тук и започвайки от нулата след като им опре яйцето до гъза започват и езици да учат и на три работи да ходят ,като през това време се обучават или преквалифицират.ето ви и пример ,вижте ме и мен ,аз цял живот в бг. съм нямал и един трудов ден ,имам специалност и голям опит в една дейност ,която тук е ниско платена и къща не храни,но вместо да седна да рева се преквалифицирах и станах геврекчия ,тежка и отговорна работа ,но добре плащат.какво е по различно в бг. освен цената на труда сравнимо тук.баджо като иска кинти да ходи да изкарва една книжка ,като няма възможности за друго и ще прави 1000-1500 ЕУ на месец ,а няма да кеси за 250 кинта на месец и да пърди и да се оригва пред ТВто.поне шоф. в Бг. се търсят под път и над път ,даже по вече и от тук,за майстоери строители и електричари да не говорим,никой не бачка за по малко от хилядарка.може и да не са много пари и да са мн. по малко от колкото се плаща тук ,но не са 250 те лева с които авторът ни хвърли пепел в очите и са пари с които човек може да си поеме месечните разноски в Бг. съвсем спокойно.
Заболяха ме пръстите дами и господа ,на тая тема мога да ви пиша с дни ,но спирам с привтствието към Вас-Стига ПОПУЛИЗЪМ ,ние като ходим по налъми не значи ,че ядем доматите с колците и мн. добре знаем каква е хавата в Бг.,защото аз като средностатистически българин живеещ до 2002г в България не се отъждествявам с така описания герой,никога не съм допускал да живея по този мизерен начин и то не защото някой нещо ми е дал или съм измамил някой или съм крал .За тоя случай има една много добра българска поговорка -Който на каквото си е послал на това ще легне и не ми дреме за олигофрените които са си загубили времето във вадене на паяци и бъркане в носа вместо да го използват за да се осъвършенстват и да станат човеци,сега да духат супата,никой не им е виновен.
apple

Мнение от apple »

Абе, Бате като няма така наречени обикновени българи за какви обикновени западняци и догонването им говориш? Хубаво ама аз имам приятели "геврекчии" тук и не знам да са цъфнали, а да пърдят пред телевизора хептем щото рядко се прибират вкъщи, спят със седмици в камионите и си пърдят там, при това никой не им плаща ни за мотел ни за храна, рупат пастет и боб с наденица ама консерва от "Кауфланд" и като се върнат приличат на Робинзон Крузо, а и на него миришат. Ела върти геврека тук с 2 "западни" езика /що ли пък само западни?/ да видим може ли да се сравни с канадския гевреклък. А и не взимат по 1500евро освен ако не са на толкова дълъг курс, че като се върнат детето им да ги нарича чичо. Хората тук сме обезверени и да учиш и да блъскаш се тая от "квалифицирани" шуробаджанаци няма отърване априори местата за тях. и за твое сведение минималната заплата в БГ от съвсем скоро стана 220 - ЛЕВА!!! Въпреки това все още има хора, на които им се заплаща по-малко. А за пенсиите пък да не говорим там 1 вдовец взима 150лв. със тези на починалата му жена барабар. В някои фирми и предприятия пък даже просрочват заплатите с месеци, а неизплащането на извънреден труд е масова практика включително и в държавни институции. Но хайде да не те отегчавам с "популизъм", апропо когато си се Осъвършенствал е трябвало всъщност да се усъвършенстваш. :wink:
bateto

Мнение от bateto »

Прав/а/ си не може да се сравни канадския геврек с българския.Тук ние като тръгнем за Калифорния на курс всяка нощувка ни се плаща от фирмата и спиме не по евтини хотели а се в такива на които името им завършва на ИН където цената за легло е от 50д..Освен това ни се плащат и по 60 д. на ден за храна която си консумираме в ресторантите им.Изобщо в това отношение нямам никакви оплаквания ,всяка вечер безплатен бял чаршаф,топла храна ,топла храна и обслужване като в Шератън.Виж ,ако искам да си взема компания за през ноща трябва да си платя ,но на нас шоф. като редовни клиенти и за това ни правят отстъпки,а ако ми издаде и фактура ми минава за разход и намалявам данъци.Така ,че като се върна след 2 седмици от калифорнията изглеждам на Том Круз ,а не на Робинзон Крузо.
Лайф майна ,ама кой как се уреди. :D :D :D
Смешник/чка/ :D
Аватар
emodonkov

Мнение от emodonkov »

Не може да правите такива съпоставки и да се сравнявате ти там, аз тука. Навсякъде си има предимства и недостатъци. Както казва батето там се бачка, но се и печели, но дали се печели достатъчно за да се живее добре, пък и какво означава да се живее добре. Според мен да се живее добре е човек да намери душевния си мир. Може би батето обича да пътува, и тази му работа в Канада му носи удовлетворение. Носи му и пари които сравнени със заплатите в България са много, но това не го прави богат, но пък му носи дребни радости като барове в петък вечер, екстази, панорами и пейзажи от Америка и Канада докато пътува. От друга страна apple си пърди всяка вечер пред телевизора, но си пърди в къщи, в крепостта, дето си е само негова, и може да си пърди на воля, докато жена му му готви свинско със зеле в кухнята, а сина/дъщеря му се е затворил/а в стаята и чати в интернет, докато apple си мисли че си пише домашното. Заплата 250 лева вече няма в българия, но 400-500 е масовата в момента. Тя ти стига за цигари (долнокачествени, ама си димиш), стига ти за газ за колата (мизерията е принудила по-вечето да си сложат газови уредби), стига ти за ток ако гасиш лампите след себе си и зимата ходиш с пуловер дори в къщата си, храната не е много евтина, но може да се комбинира с доставки на консерви от село, за данъците да не говорим, те са направо смешни, затова държавата ни е на това дередже. Та всеки си е добре на неговата си територи, но всеки поглежда скришом и със завис отвъд. Бате, на тебе ако ти беше всичко наред, нямаше да киснеш в интернет до среднощ и да споделяш пикантните си истории с разни непознати, това показва че може и да си намерил душевния си покой в Канада, но това не те прави социално-пълноправно-интегриран член на тази държава. Apple, може и да се чувстваш добре в България, обаче факта че влизаш от време на време в канадски форум означава че не си много добре там. Нека да кажа нещо и за себе си. Напуснах България, защото не се чувствах там човек. Подтискаше ме мръсотията, простотията, бедността, дребнавостта... И преди съм излизал зад граница, но е било за малко, да понапечеля за да си изплатя дълговете в България, и после пак на изплащане и кредити. Последния път реших да се целя нависоко. Запътих се за Канада. Но реших временно да се установя в Англия, хем да си усъвършенствам езика докато чакам процедурите, хем да се адаптирам донякъде. Обаче се случи така че тук намерих душевния си покой. Винаги съм гледал по телевизия и кино Биг Бен, парламента, Тауърбридж и съм се възхищавал. Сега ги гледам всеки ден, не спирам да им се възхищавам, и съм решил че тук ще живея, каквото и да ми струва. Както казва батето бачкаш като луд 12-14 часа на ден, взимаш пари дето не са малко, но ти стигат колкото да си покриваш разходите, не те правят богат материално, но те правят богат душевно и емоционално, защото виждаш неща дето ти се струват като сън. В България и хабер си нямат за тези неща, когато се прибера не им разказвам нищо, защото няма да ме разбере никой. Никой в България не знае какво е да дойде специално автобус да ти вземе детето за училище и следобед да ти го върне пред къщи, и ако случайно закъснееш, автобуса да чака там за да не ти остави детето само на улицата. Не знаят какво е да пазариш в интернет, да си плащаш сметките и данъците онлайн. Те замо си мислят че знаят, защото не са го видели на живо. Не знаят какво е това 5 години качество, защото в България не ти признават и един ден. От друга страна така ми се иска от време на време да съм си в България, да се прибирам в 5 часа от работа, да си купя бутилка бира от магазинчето до входа на блока, от тези 1,5 литра пластмасова бутилка и да си пия пред телевизора цяла вечер и да си пърдя и да не ме ебе за сина ми, защото и да го възпитавам и да не го възпитавам той ще се възпита на улицата или в интернет пространството, да не ме ебе за жена ми, стига ми да ми готви и да я опъвам вечер, пък ако не и стига да си намери някой, стига да не знам за него. Ей тия работи ми липсват, но няма да ме накарат да се върна там, защото както е казал някой си, родината е там, където човек се чувства най-добре. Е, аз се чувствам добре тук, така че това е моята родина (Англия). Наречете ме родоотстъпник, аз ще продължа да се наричам българин, защото чевек не може да избяга от корените си, дори и поколения наред. Смешно е човек да отрича това, което е. Още по-вече сега, когато сме граждани на Европа и за да се почувстваме такива, трябва да си отстояваме националната принадлежност. НО няма да се върна обратно!
bateto

Мнение от bateto »

ми Донков ,нищо не си разбрал ,ама нейсе. :lol:
мен канада не ме кефи и заради това скоро ще се връщам,ама не за да пърдя пред телевизора ,а за да правя пари и да се наслаждавам на живота харчейки си ги :wink:
Аватар
emodonkov

Мнение от emodonkov »

Скоро пак ще гледаш назад, вервай ми
Аватар
paparazzo

Мнение от paparazzo »

не Донков-ти ще се втренчиш назад-аз лично ти давам пет години макс-и си финиширал в БГ-дано да черпиш по питие...
:) :) :)
-АЗ СЪМ ЗА КЮЧЕКА....
Публикувай отговор