Здравейте,
търсих много преди да пусна темата, но уви безрезултатно. Така че, моля който знае да ми каже какво беше изискването при пътуване на единия родител с дете (смятам да отида с детето до БГ това лято, за да го видят баба и дядо - то се роди тук преди 4 месеца ) - попълваше се декларация за съгласие от другия родител или как беше точно реда?! Спомням си, че имаше нещо такова, но нямам точна представа какво беше изискването!!!
МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
"Може да си разочарован ако не успееш, но си обречен ако не опиташ"!!!
Това което ние правим е следното. Пишем пълномощно от името на родителя който остава тук, че е съгласен детето да пътува с другия родител до БГ, с имената, паспортните данни, датите на пътуването, и адреса на който детето ще пребивава в БГ. Телефон за контакт на родителя който остава тук. После това се заверява в Аксе Монреал (5$ мисля че беше). Превод не ни е бил нужен. Последният път, на жена ми на излизане от БГ са я питали за моето ЕГН, така че не е лошо да го имате под ръка. И май това е.
Ние миналата година го заверявахме в посолството. По-точно тук в Монреал, като имаше консулски дни. Не сме го превеждали, беше си само на български. Искаха ми го на българската граница като се връщах и служителите на Гранична полиция ми го взеха и въпреки молбите ми да си направят копие и да ми го върнат, те не ми го върнаха с обяснението, че то ми трябва единствено при напускане на България. Да, ама не, след това си имах големи проблеми на летището тук, в Монреал, като влизах. Така, че мой съвет е да си заверите 2 екземпляра.
Народе,
аз пък търся някой, който лети за България в края на юни да придружава 10-годишната ми дъщеря.
Знам, че има такава услуга от авиокомпаниите, за нас би било по-добре това да е по-голямо дете или семейство.
Ако трябва - ще си заплатим за добрината.