Говорите ли на български език на работното си място? ;)
Току що се връщам от То.Бях за товар в една фабрика за храни/хладилен склад/някъде около ХУ 7 и 400.Говоря си с ел-каристите и ги питам за стоката ,на каква температура ,общи приказки.Единия ми вика -чакай да дойде шефката и да донесе била ,там пише.В тоя момент идва шефката,в склада -5Ц ,а тя по потник ,всичките атрибути на една 200 либрова шефка шават аутсайд на потника.
Тогава другия се изцепи на чист :
-Ей тая ,ако ми падне ще и накъсам шортите.
Е тука музиката засвири туш,подписах била и на тръгване им пожелах/на юнаците/ на чист български-довиждане ,до следващия път.
Познайте как ме гледаха.

Е тука музиката засвири туш,подписах била и на тръгване им пожелах/на юнаците/ на чист български-довиждане ,до следващия път.
Познайте как ме гледаха.

E-e-e.След 10 г. в Канада ако неможеш да различиш БГ акцент... От километри си личи.bateto написа:Тогава другия се изцепи на чист :
Познайте как ме гледаха.
- galin
- Обратна връзка:
Български
Здравейте,да се включа и аз в темата. Искам,неискам често ми се налага да говоря на български в службата,ама СЛУЖЕБНО!!!!!!Защото ако някой ми беше казал преди време ,че като дойда в Канада ,ще раборя с български машини,просто щях да го гледам много УМНО!!!!!Ама е факт,та през ден два говоря с БГ-то...........
машините и оборудването са български и то доста нови и съвременни- монтираха ги миналото лято и сега през 2 месеца идват за проверка........... 

Re: Български
От любопитсво питам за техниката каква еgalin написа: машините и оборудването са български и то доста нови и съвременни
По темата - Аз сьм от 7 дена в Торонто и си ги псувам с осмивка ате ми се радват но незнам защо - тук такива олигофрени видя че немога да неги псувам . Н о като цяло ми харесва Торонто
-
- Обратна връзка:
Re: Български
welcomemastika написа:От любопитсво питам за техниката каква еgalin написа: машините и оборудването са български и то доста нови и съвременни
По темата - Аз сьм от 7 дена в Торонто и си ги псувам с осмивка ате ми се радват но незнам защо - тук такива олигофрени видя че немога да неги псувам . Н о като цяло ми харесва Торонто
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
L. Pasteur, 1854
Трябва да организираме курсове по български за канадци, може и народни танци да вмъкнем. Ако знаете какъв хубав спаниш център има на Хайден стрийт, това е точно до Блър-Йънг кръстовището, на три етажа, много модерна сграда, цялата остъклена, в нея има спаниш курсове, библиотека, кафене, салса балрум, непрекъснато има курсове и уроци и се самоиздържат. Е, не че интереса към българския ще е същия, но все ще се намерят желаещи, мисля аз. МНооого хора вече срещам, които змаят много за бг, и искат още повече да научат. Достахора вече разпознават безпогрешно българския акцент, това съвсем сериозно, не румънски, не руски, точно българин ти казват че си. Последния случай беше една шотландко-италианка, пътува много жената и знае
. Друга пък ми каза че съседа и, българин, току що се завърнал в БГ и станал телевизионен говорител, Станчев, около 60 годишен, има ли такъв завърнал се образ
...

Циганите - на Сатурн !
anxeli, искам да дам личен пример тука, като разкажа как вече съм започнала успешно процеса на българизиране на Quebec.
В бившата ми фирма бях научила колежката си от Монреал на доста български думи и фрази. Държа да отбележа, че това беше по нейно желание, не насила.
Тя си е кебекарка, френския й е първи език, но прояви интерес към българския.
Сутрин започвахме работа със следния разговор по MSN:
M: dobro utro, priyatelka. kak si dnes?
V: bon maten, M., je vais tres bien et toi?
M: mnogo dobre, blagodarya
V съм аз, демонстрираща скромните си знания по френски, хаха.
В петъците непременно бях поздравявана с фразата: HAPPY PETAK!
А пък вечер се разделяхме с: DO UTRE, PRIYATELKA!
Да не си помислите, че това е всичко? Мадамата знаеше доста фрази, дори можеше да казва: ОТИВАМ В ТОАЛЕТНАТА.
Това последното даже го изтърси на всеослушание на един митинг, в който бяхме 5 души - аз, тя, двама мениджъри американци и нашия мениджър канадец. При което останалите се заинтересуваха какво значи това, и тая фраза, както и ползата от владеене на български език, бяха предмет на обсъждане в следващите 10 минути от митинга.
След което, естествено, беше обявена био пауза за тоалетна.
Освен това, държа да кажа, че произношението й беше супер.
Абе, голям фън беше с тоя български! Аз, от кумова срама, се стараех да й отговарям с усвояване на френски фрази, но за мой срам трябва да си призная, че тя ми водеше доста с българския. 

В бившата ми фирма бях научила колежката си от Монреал на доста български думи и фрази. Държа да отбележа, че това беше по нейно желание, не насила.

Сутрин започвахме работа със следния разговор по MSN:
M: dobro utro, priyatelka. kak si dnes?
V: bon maten, M., je vais tres bien et toi?
M: mnogo dobre, blagodarya
V съм аз, демонстрираща скромните си знания по френски, хаха.

В петъците непременно бях поздравявана с фразата: HAPPY PETAK!

А пък вечер се разделяхме с: DO UTRE, PRIYATELKA!

Да не си помислите, че това е всичко? Мадамата знаеше доста фрази, дори можеше да казва: ОТИВАМ В ТОАЛЕТНАТА.

Освен това, държа да кажа, че произношението й беше супер.

If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
А, забравих да кажа, че всяка година на 1 март й подарявах мартеничка. Страхотно й харесваха мартеничките за ръка и си ги носеше целия март месец. Най-интересното беше като ни виждаха колегите заедно с мартенички на ръцете и питаха какво е това, и тя още преди мен почваше възторжено да им обяснява значението на мартеницата.
Знаеше също, че като види лястовичка или щъркел трябва да сложи мартеничката под камък. 

If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.