До заминаващите майки!

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Aninik

До заминаващите майки!

Мнение от Aninik »

Сигурна съм, че има майки в моето положение и бих била благодарна ако споделите опит. В момента съм в отпуск по майчинство. Познати ме съветват да не прекратявам трудовия си договор поне до изтичането на отпуска - още година и половина. Мога ли да живея в Канада и да продължа да получавам обезщетение тук в България? Поне до сега не открих нормативен документ, който да ми забранява. Вие как постъпихте.?Моля споделете.
Изпратени документи 29.09.2006
Интервю 03.05.2007 - успешно
Изпратени документи Букурещ - 03.07.2007
Баркодове получени 27.07.2007
Медицински направени 13.08.2007
Визи 09.10.2007
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

аз продължих да си го получавам още 6 месеца
това от юни до декември 2002
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Aninik, разбира се че трябва да си поличиш цялото майчинство, нали си ги платила вече тия пари на държавата с данаци и т.н.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
poly6620

Мнение от poly6620 »

При сключен постоянен трудов договор се полагат 2 години платен отпуск за отглеждане на детето.След това имате право на 6 месеца неплатен отпуск и 6 месеца неплатен отпуск за другият родител/бащата/ при сключен граждански брак.Неплатената отпуска можете да ползвате на части до осмата година на детето.В случай,че сте самотна майка/без брак/ след двете години може да си ползвате 12 месеца неплатен отпуск.През този период това ви се признава за трудов стаж независимо къде отглеждате детето,т.е.трите години.За получаване на детските/18 лв./ преди напускане на Б-Я трябва да информирате социални грижи за да ви ги прекрати.Има санкции.
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 1:26 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

И не точно "Социални грижи" трябва да информират, те се занимават със съвсем друго нещо.
IFF

Мнение от IFF »

.
Aninik

Мнение от Aninik »

Благодаря на всички за мненията. Явно ще продължа майчинството. Който му трябвам да ме търси-службите имам предвид. :D
Изпратени документи 29.09.2006
Интервю 03.05.2007 - успешно
Изпратени документи Букурещ - 03.07.2007
Баркодове получени 27.07.2007
Медицински направени 13.08.2007
Визи 09.10.2007
IFF

Мнение от IFF »

.
poly6620

Мнение от poly6620 »

Седнете прочетете нормативната уредба и тогава пишете по темата - IFF и Bubi. Сърдечни поздрави от мен!!!
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 1:25 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

Виж какво ще ти кажа poly6620 аз нормативната уредба няма какво да я чета, а вземи ти я разтълкувай по-внимателно. "Социални грижи" извършват дейности като отпускане на социални и целеви помощи на безработни и инвалиди, извършване на социални услуги, социален патронаж и т.н. Те отпускат само еднократната помощ при раждането на дете в размер на 200лв и изплащат обезщететие само на майките които не са осигурявани в размер на една госдина, както и помощи за деца инвалиди. Доколкото си спомням авторката пише, че й остават година и половина, което означава, че е била осигурявана и има право на 2 години майчинство. Това обезщетение се тегли от работодателя от ТП на НОИ. И за да не бъда голословна - Държавен вестник:

Помощи при отглеждане на дете, които се получават от Общинските служби за социално подпомагане:

- Ако майката не е осигурена и живее постоянно в страната, може да получи еднократна помощ при раждане на дете, независимо от доходите на семейството. Размерът на помоща е - за първо, второ и трето дете - 200 лв., за четвърто и всяка следващо дете - 100 лв.
Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания над 50%, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ от 100 лв.
Молба-декларация се подава след раждането на детето в ОССП по постоянен адрес на родителя.

- Ако майката не е осигурена и живее постоянно в страната, може да получава месечна помощ за дете в размер на 15 лв. Помоща се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 6 месеца е по-нисък от 150 лв. Децата между 7 и 18 г. трябва редовно да посещават училище, освен ако това е невъзможно по здравословни причини.
Дете с установени трайни увреждания има право на двойния размер на помоща - 30 лв., независимо от доходите на семейството.
Молба-декларация се подава през 6 месеца (или при промяна в доходите) в ОССП по постоянен адрес на родителя.

- Ако майката не е осигурена и живее постоянно в страната, може да получава месечна помощ за отглеждане на дете до 1 г. в размер на 100 лв. Помоща се отпуска при условие, че средномесечният доход на член от семейството за предходните 6 месеца е по-нисък от 150 лв.
Дете с установени трайни увреждания има право на месечна помощ от 100 лв. до навършване на 2 г., независимо от доходите на семейството.
Децата настанени в специализирана институция на пълна държавна издръжка, нямат право на тази помощ.
Молба-декларация се подава през 6 месеца (или при промяна в доходите) в ОССП по постоянен адрес на родителя.

Получаването на тези помощи от Общинските служби за социално подпомагане е възможно само ако и двамата родители са безработни и регистрирани в Бюро по труда. Ако единият родител работи помощите се получават от местоработата му.

Държавен вестник бр.32 от 2002г.
jasmina

Мнение от jasmina »

Aninik писах ти на лични!
Радвайте се на това което имате днес и се борете за това което искате да имате утре!
Публикувай отговор