survivor написа:Значи тук започнахме да говорим и за гимназии, и за начално. В момента съм точно на такава вълна

За мен единственият валиден критерий са класациите на училищата според успеха на децата. Струва ми се обективен, защото се базира на изпити единни за цялата провинция, които доколкото знам се оценяват централно.
Не е много обективно, защото има училища като въпросния
Collège Charlemagne, за който говори Любо, който се оказа че
години наред директорката е завишавала оценките на учениците по математика, за да не изпаднат надолу в класацията. Естествено ги сакастрираха миналата година, но остава друг субективен фактор: почти всички частни гимназии имат "мерки" как да се справят с изоставащите ученици - просто след 3-то предупреждение, че успехът им пада под 75 % (в случая на
Collège Jean de la Mennais под 85 %

) отписват детето от училището. Така кварталните училища щат-не щат приемат "провалилите" се колежани и си "развалят" общия успех /успеваемостта на учениците през годината/. Т.е. добрите училища се базират на подбора на учениците си, но не само от входния тест, ами и според успевамостта през годината. Така си поддържат реномето и гарантират клиентелата. Още защо не е обективно: базата са министерските изпити, които се провеждат само в 4 и 5-та година. Никой не казва какво се случва с успеха на децата между 1 и 3 ти секондер. Те нямат изпити на държавно ниво.
survivor написа:За Екол Интернасионал - има различни училища с такава програма. В някои случаи цялото училище е с тази програма (Екол Интернасионал, ама те също са различни), в други случаи само определени класове от едно обикновено училище са с такава програма и в тях се влиза с изпит също както в Екол Интернасионал. Пред мен има един списък с първите 50 училища от класацията за 2006 година май. На първо място с максимален брой точки 10 има осем училища, между които 7 са частни, но едно - Екол Интернасионал но в Сейнт-Юбер, е държавно.
Училището от Сент Юбер от 3 години се намира в McMasterville.
survivor написа:Между другото излиза че на Южния бряг точно то, държавното училище, е на най-високото място в класацията.
На южния бряг има 3 колежа между първите 8 в провинция Квебек.
Collège Saint-Hilaire е на най-първото място, на 3-то място от 1-те 8 е
Collège Jean de la Mennais,
École d’éducation internationale McMasterville е на 5-то място от 1-те осем, но години наред беше на 1-во място /4 г./. Това обаче е от миналата година на "Палмаресите". Тазгодишните показват други работи, видим аз
http://www.fraserinstitute.ca/admin/boo ... 05COM1.pdf#
survivor написа:Иначе много близо до тях са Екол Интернасионал на Лавал и Екол Интернасионал на Монреал (сигурно този за който говори Любо, но това е за гимназията).
Това, за което говори Любо е основно, те съвсем не са в класациите, защото просто не съществува класация за основните училища.
survivor написа:Само че не всяко дете може да кандидатства в Екол Интернасионал на Монреал например, защото трябва да се кандидатства в рамките точно на твоята училищна комисия, т. е. все пак е по териториален признак. Например в нашата училищна комисия има отделни училища с класове по програмата на Екол Интернасионал (при тях вече класацията не е критерий, защото повечето паралелки са обикновени и без изпит), и едно училище много напред в класациите, което изцяло е по тази програма - Колеж Сейнт-Луи. Знам че някои правят някаква врътка да си искат разрешение да кандидатстват в училище, което не е в тяхната училищна комисия, та ако някой има информация, ще му бъда благодаарна.
Единственият начин е да дадеш адрес на познат, който живее в района на тази училищна комисия и е съгласен да се водиш на неговия адрес. В последствие, 2-та година не могат да те изгонят, можеш да си дадеш истинския адрес.
survivor написа:Искам да ви питам дали някой има опит с кандидатстване в Бребеуф (как се пише на бг това чудо) - предполагам че след като винаги е на първо място в класациите, приемът е извънредно труден?
Имаше една агата във форума, синът й кандидатства там. Аз имам познати българи от квартала, чийто син завърши тази година там. Изпитите са като в другите колежи /има си всеки специфични особености все пак, примерно кратко есе или повече е наблегнато на логическите задачи/. Май се пише Бребьоф/в/
survivor написа:И за училището Станислас, ама гимназията - за съжаление то не присъства в класацията (мисля че защото е френско), има ли някой впечатления?
Станислас и Мари дьо Франс не са в класациите, защото са по френската образователна система. Има особености: като завършиш имаш френски бак, не ти трябва да минаваш през СЕЖЕП, но ако си решил да учиш в университет някаква техническа/инженерна или природонаучна специалност трябва да държиш приравнителни изпити. Същите се организират в самия колеж Станислас/Мари дьо Франс. За хуманитарни специалности - може направо след колежа, без изпити, без СЕЖЕП.
survivor написа:Иначе за начално училище поне аз класация не съм виждала.
Всяка училищна комисия оценява началните училища с буквите А, В, С или Д, както и с цифри към всяка буква от едно до три. А1 е най-високата оценка, докато Д3 е най-зле. За съжаление тази информация може да се получи само от училищната комисия или от българки учителки към съответната училищна комисия
survivor написа:Което още веднъж поне на мен ми показва че не винаги частното е критерий за по-добро качество и че трябва да се гледа конкретното училище.
Абсолютно съм съгласна, но частните училища гарантират и "обслужване на клиента", т.е. държат на материална база /за да имат клиенти - глей пумпи какво му прави впечатление

/, повече извънкласни развлечения за децата /нали родителите плащат/ - например ски зимата, тенис лятото, ходене на разни екскурзийки до гр. Квебек или ТО с преспиване по хотели и ядене по ресторанти. Та така, по-лъскавко, но не задължително по-качествено обучение.