Добре е все пак че не потретват на китайски. Кога казаха че ще го обявяват за 3ти официален език?ssttoo написа:за магазина, както един приятел се шегува, в Монреал всичко повтарят по два пъти:
- Бонжур, хай!
- Хай.
(сканират ти се покупките...)
- найнинайн-найнифайв, катрвендизньоф-катровендизсенк
- Воала.
- Мерси, тценкю
- Бай
- Бай, овоар
трябва си English в Quebec
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче
О да, при нас такива диалози могат често да се чуятssttoo написа:за магазина, както един приятел се шегува, в Монреал всичко повтарят по два пъти:
- Бонжур, хай!
- Хай.
(сканират ти се покупките...)
- найнинайн-найнифайв, катрвендизньоф-катровендизсенк
- Воала.
- Мерси, тценкю
- Бай
- Бай, овоар
Аз в центъра като съм говорила на продавачки на английски, са ми отговаряли на английски, не съм имала проблем. Но и аз мисля че си е голямо удобство да се знае френски.
-
peter_pan
- Обратна връзка:
Докато живеех в Монреал и работех там, редовно ставах свидетел на това, че рекрутърите отрязваха кандидати за работа само с френски. В сферата на услугите двата езика са задължителни, а това е преобладаващата сфера в Монреал специално. По-голям шанс за работа имат хора говорещи само английски. Аз почнах така и едва след време бях счетен за билингвален и имах вазможност за по-добра позиция във фирмата. Общо взето за dead-end jobs, нещата са така:
английския е задължителен, френския е голямо предимство, което ти дава възможности за известен разтеж в такава компания; само френския не ти дава никакъв шанс за работа в Монреал, освен ако нямаш връзки разбира се:)
английския е задължителен, френския е голямо предимство, което ти дава възможности за известен разтеж в такава компания; само френския не ти дава никакъв шанс за работа в Монреал, освен ако нямаш връзки разбира се:)
точно така мисля по въпроса:)
-
emiliana
-
kralimarko
- Lub0
- Обратна връзка:
Чакай сега да ти обясня, че да не се чудиш... Интелигентните хора в Монтреал са т. нар. билингуъл, което значи, че знаят и двата езика перфектно... за тях няма никакво значени на какъв език ти говорят, да не говорим че има много хора, които са само англиско говорящи живеещи предимно в западната част на острова... Така че нямаш никакъв проблем да се интегрираш да поддържаш контакти и т.н.speedy написа:Не живея в Монреал, само имам работа с хора които са там. Не мога да си представя, как можеш да живееш в един град без да разбираш и говориш езика на повечето от хората. Сигурно само с английски ще можеш да се оправиш, но с малки изключения, ще си останеш на това ниво - оправяне. Освен ако не искаш да се изолираш цял живор да живееш и работиш в един квартал като на остров. Тогава сигурно ще можеш да се оправиш и само с италиянски, например.
Е има и източна част на острова с табарнашки гета, където живеят на социал и сигурно не говорят на английски, обаче нормален човек надали би се интегрирал там
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Е, има и някои интелигентни, които са 3-4 лингуълLub0 написа:...Чакай сега да ти обясня, че да не се чудиш... Интелигентните хора в Монтреал са т. нар. билингуъл, което значи, че знаят и двата езика перфектно...
ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
за канада през китай
Като чета чета и си мисля вместо да залягам над френския, да взема да понауча мандарин така и така съм в китай. Само се чудех и писмено ли ще трябва, че тогава вече голям зор...
- St.Anger
- Some Kind of Monster
Значи представям си един кандидат-емигрант от БГ как чете тази тема и всички тези различни мнения и се чуди ли чуди каква ли е всъщност истината и студена пот му избива по челото ..
Ето още едно мнение
! Според мен ако искаш да се чувстваш добре в Монреал е добре да говориш и английски и френски, да не говорим за работа, двата езика дават много повече шансове. Сега зависи от сферата, някаде можеш да почнеш само с единия език, но ако искаш да продължиш нагоре, особено за мениджърски позиции - bilingual! Това според мен е правилото, а изключения винаги има.
To Live Is To Die
Re: за канада през китай
кантонезе е за предпочитане , поне в Торонтоsmotan написа:Като чета чета и си мисля вместо да залягам над френския, да взема да понауча мандарин така и така съм в китай.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!