Интересни новини за новопристигащите
- Elitsa Teneva
- Обратна връзка:
Do vsi4ki
Gledah,gledah 4etoh.4etoh i ostavam s vpe4atlenieto 4e tazi tema se prevurna v re6avane na megduli4nostnite sporove.Ne e li po dobre da pi6em polezni ne6ta za tezi koito vlizat vuv foruma s nadegdata da nau4at nesto po vuprosa koito gi interesuva,otkolkoto da se karame pred vsi4ki.Za tezi ne6ta si ima telefoni i li4ni sre6ti.Sugaliavam 4e dadoh pvod za zapo4vaneto na tezi karanici no namereniata mi biaha suvsem drugi.Neka se vurnem kum zaglavieto na temata i vseki napi6e ne6to polezno otkolkoto da si zapulva vremeto sus sporove.Blagodaria predvaritelno.
S kogoto ne moge6 da izleze6 na glava moge6 da izleze6 zad gurba mu.
Роден българин /или какъвто и да е друг етнос/ в Швейцария не може да има гражданство, дори да се омъжи/ожени за швейцарец/ка. Само родени хора на територията на страната добиват това чудо. Както споменах отдавна - съществуват разрешителни за престой - най-много да достигнеш до Перми 1 през живота си и то се подновява всяка година и никога не е сигурно, че ще можеш да го продължиш.
А има и други пътували, видели и работили в Европа, включително и Швейцария /не една и две години/, видели и друго нещо освен Черни връх от прозорците .... Не сте единствени и уникални екземпляри.
А идеята беше /в посочения линк от стара тема/ НЕ, че нещо не й е наред на Канада, а че беше все още "турист" /едномесечен/, за да оценяваш така както го направи тогава /справка сама си направи/. Защо ? Ами защото нямаш реална представа.
Идеята не се върти около това колко е лошо или колко е хубаво в Канада - толкова ограничени разсъждения правят децата в основното училище. За какво беше идеята - пак в посочения линк ....
А има и други пътували, видели и работили в Европа, включително и Швейцария /не една и две години/, видели и друго нещо освен Черни връх от прозорците .... Не сте единствени и уникални екземпляри.

А идеята беше /в посочения линк от стара тема/ НЕ, че нещо не й е наред на Канада, а че беше все още "турист" /едномесечен/, за да оценяваш така както го направи тогава /справка сама си направи/. Защо ? Ами защото нямаш реална представа.
Идеята не се върти около това колко е лошо или колко е хубаво в Канада - толкова ограничени разсъждения правят децата в основното училище. За какво беше идеята - пак в посочения линк ....

- miloto
- Обратна връзка:
Роден българин /или какъвто и да е друг етнос/ в Швейцария не може да има гражданство, дори да се омъжи/ожени за швейцарец/ка.- Moje i oshte kak. Ama ne e tova vaprosa sega da sporim. OK.
Hubavo, patuvali, vidiali. Pojelavam na vsichki oshte tolkova da patuvat i da vidiat. Niama nishto po-hubavo ot tova chovek da nameri svoeto shtastie, da moje da patuva i da preotkriva novi mesta i da za poznava s novi hora. Pak i dori s balgarski pasport tova e napalno postijimo. Ako go iskash i kakto kazva Papi si ambitciozen, mojesh da go napravish kadeto i da si.
Please, Have fun!!!
Hubavo, patuvali, vidiali. Pojelavam na vsichki oshte tolkova da patuvat i da vidiat. Niama nishto po-hubavo ot tova chovek da nameri svoeto shtastie, da moje da patuva i da preotkriva novi mesta i da za poznava s novi hora. Pak i dori s balgarski pasport tova e napalno postijimo. Ako go iskash i kakto kazva Papi si ambitciozen, mojesh da go napravish kadeto i da si.
Please, Have fun!!!
On a quelquefois assez souffert pour avoir le droit de ne jamais dire:"Je suis trop heureux"!!!
Loi fédérale
sur l’acquisition et la perte de la nationalité suisse
http://www.admin.ch/ch/f/rs/141_0/
Така, рядко се дразня толкова на повърхностни изказвания, но тъй като позанвам милото може би по-добре от кeepera не мога да не се намеся.Papi написа:Smeq se s glas, za6toto za koi li pat ve4e 4uvam nqkoi da kazva 4e e rabotil za mnogo pari v BG, dori i tezi koito sa s men na fabrikite i te vsi4kite sa vzemali po 1000 lv kato sa bili v BG, napravo da se 4udi6 kolko ednoobrazna e BG logika. Na praktika izliza, 4e BG e rai! s 1000 lv zaplata...
Milo, nedei da da pravi6 takiva predvaritelni izvodi za tova koi kolko e postignal, bez dori da me poznava6.
V kraina smetka mislq, 4e ti si samo edna gena, koqto nqmaiki s koi da si pobabri, si pozvilqva otvreme na vrenme da se izkazva nepodgotvena.
Tova e to, dori ne mi be6e interesno da go napi6a, ta to vsi4ki go znaqt sigurno...
Без да познаваш милото ти направи извод за нейната амбициозност просто защото е решила, че Канада не е рая. Не зная до къде още може да стигнете цялата компания в оценките ви за хора, които не познавате. Аз самата не си позволявам да правя оценки на това дали е добре да се върнеш или зле, за хора които са ми повече от близки. Аман от съдници!
Е, предполагам, че си чувал за "болна амбиция" - за мен това е да останеш в Канада пренебрегвайки факта, че тук не си щастлив. Не всичко е пари, не всичко е лицемерни усмивки, не всичко е подредена градинка с цветя.
Не зная ти колко си подготвен по темата Канaда, сигурно много. Но зная, че всеки си има своята истина и своята гледна точка, а това че тя не съвпада с нечия друга не значи, че не е правилна.
Да, в България не е рай. Но България на някои хора им липсва. Защото когато дойдеш тук можеш да погледнеш на България от съвсем различен ъгъл. И чак когато си тук, можеш да разбереш дали можеш да живееш далече от нея или не.
Айде, бъдете щастливи, това е най-важното, а не 10 000-те хиляди долара в банковите ви сметки.
Re: Do vsi4ki
Ели, добре дошла във форумаElitsa Teneva написа:Gledah,gledah 4etoh.4etoh i ostavam s vpe4atlenieto 4e tazi tema se prevurna v re6avane na megduli4nostnite sporove.Ne e li po dobre da pi6em polezni ne6ta za tezi koito vlizat vuv foruma s nadegdata da nau4at nesto po vuprosa koito gi interesuva,otkolkoto da se karame pred vsi4ki.Za tezi ne6ta si ima telefoni i li4ni sre6ti.Sugaliavam 4e dadoh pvod za zapo4vaneto na tezi karanici no namereniata mi biaha suvsem drugi.Neka se vurnem kum zaglavieto na temata i vseki napi6e ne6to polezno otkolkoto da si zapulva vremeto sus sporove.Blagodaria predvaritelno.

Някои се научават на дипломация, други не могат. Някои се научават да разбират чуждото мнение, други така и не успяват.
По въпроса за расите - тъкмо това споделях с дъщерята : не съм расист, но явно фактът че в БГ няма негри си оказва влияние. И аз в метрото като влизах в началото се стъписвах - има какви ли не...и в момента, месец и нещо откакто съм тук, само негрите ми правят впечатление - с китайците и другите 'видими малцинства' (хехехе) като че ли някак посвикнах.
Обаче има много готини измежду тях - ето пак субективизъм - предпочитам кафявите пред наистина черните....но наистина има много готини негри, представителни и т.н......интересно ми е дали след година даже и негрите ще ми правят впечатление.
- Elitsa Teneva
- Обратна връзка:
do Godis
Zdravei Godis.Da naistina si prav za negrite.Az susto ne sum rasistka i sigurno i na men sled vreme niama da mi praviat vpe4atlenie
Da kaga nesto polezno spored men.Ne znam pri vas kak e bilo no nie si navzehme 4a6i,4inii,kurpi za baniata i kuhniata ot DOLLARAMA .Tam vsi4ko e po dolar dage niakoi artikoli sa po dve broiki za dolar(primer stukleni 4a6i za bezlkoholno).I sme mnogo dovolni ot tiah.Tozi magazin e ne6to kato na6ite Magazin za edin lev.Ima vsi4ko vutre ot cvetia i saksii do pozdravitelni karti4ki.Drug magazin ot koito pazaruvame e Canadian tire.Drago ot tam si vze instumentite koito mu triabvaha za rabotata(Po4va ot ponedelnikJ)Tezi koito iskat da rabotiat nesto kato montior,zavar4ik….ne moga da se setia o6te,e hubavo da si nosiat svoi instrumenti.Pone taka mu kaza budestiat mu 6ef(“Ste te vzema no problema e 4e niama6 instrumenti!”drago mu kaza:”Az ste si kupia”.
Dosta sa skupi4ki no puk se kupuvat vednug v givota.
Ta taka vurvime nie.Ako ima drugi novini ste pi6a pak.

Da kaga nesto polezno spored men.Ne znam pri vas kak e bilo no nie si navzehme 4a6i,4inii,kurpi za baniata i kuhniata ot DOLLARAMA .Tam vsi4ko e po dolar dage niakoi artikoli sa po dve broiki za dolar(primer stukleni 4a6i za bezlkoholno).I sme mnogo dovolni ot tiah.Tozi magazin e ne6to kato na6ite Magazin za edin lev.Ima vsi4ko vutre ot cvetia i saksii do pozdravitelni karti4ki.Drug magazin ot koito pazaruvame e Canadian tire.Drago ot tam si vze instumentite koito mu triabvaha za rabotata(Po4va ot ponedelnikJ)Tezi koito iskat da rabotiat nesto kato montior,zavar4ik….ne moga da se setia o6te,e hubavo da si nosiat svoi instrumenti.Pone taka mu kaza budestiat mu 6ef(“Ste te vzema no problema e 4e niama6 instrumenti!”drago mu kaza:”Az ste si kupia”.
Dosta sa skupi4ki no puk se kupuvat vednug v givota.
Ta taka vurvime nie.Ako ima drugi novini ste pi6a pak.
- fe_ya
- Ефирна
- Обратна връзка:
Ели, по темата, че инструментите се купуват веднъж в живота мога да се включа със следното - тук поради влажния климат инструментите ръждясват много лесно - затова и ги смазват количествено - та за да не стане така, че да ги купува по-честичко, поне по-скъпите се опитайте да ги съхраните по този начин.
Re: do Godis
Еее суперElitsa Teneva написа:Drago ot tam si vze instumentite koito mu triabvaha za rabotata(Po4va ot ponedelnikJ)

Здравеите Канадци , Не се караите За глупости , това което е добро За един не оЗна4ава , 4е е добро За останалите и обратно . Има доста хора които не са доволни от Германиа и се врьЩат обратно. Това са все интелигентни хора. В Канада или другаде придобивате много материални придобивки , но го НЯМА ДУХОВНОТО , Все едно колко пе4елиШ, парите не са наи голямото Щастие на света. Вие каЗвате 4е в Канада се пе4ели добре, Замислялилисте се 4е 700 лв нето в БГ се равняват на около 1400 $ в Канада , по покупателна вьЗможност ? а парите не стигат на вси4ки , на един За 10годиШна кола, на друг zа нова кола , а на друг За самолет. Не е срамно да се варнеШ в БГ . В Канада са единствено теzи доволни които б БГ са вzемали 200_300 лв. Тоzи които е гонил 1000 не е доволен . Прав ли сам ? или които от БГ отиде директно в Канада. които е бил в европа и после в Канада не си и помисля да остане в Канада.И аz правех по 1000$ б БГ но се махнах и сега сьжелявам , Германия не е нисто особено , само парите и стават , но живее на стара слава , току виж подам документи zа Канада. Това са моите ИЗВОДИ ЗА НОВОПРИСТИГНАЛИТЕ КАНАДЦИ.
- Elitsa Teneva
- Обратна връзка:
do Godis
Samo gore glavata.Dano da go haresat i da ostane pove4ko vreme tam.Malko e kofti rabotnoto vreme no...(15.30-24.00!!!!!!!!!!!!!).Abe vagnoto be6e da po4ne ot niakade:)DA pozdravi6 roskata i bobi i izviniavaite za ostrata reakcia.Ne o4akvah takiva kritiki i malko se stresnah otna4alo:)No ve4e navliazoh v atmosferata i sum po spokoina:)Aide leka ve4er ot nas i stiskaite palci:):):)

[quote="Ombudsman"]Роден българин /или какъвто и да е друг етнос/ в Швейцария не може да има гражданство, дори да се омъжи/ожени за швейцарец/ка. Само родени хора на територията на страната добиват това чудо. Както споменах отдавна - съществуват разрешителни за престой - най-много да достигнеш до Перми 1 през живота си и то се подновява всяка година и никога не е сигурно, че ще можеш да го продължиш.
Az poznavam dvama balgari i edin rumanets , koito ne sa rodeni v Shveitsaria i imat shveitsarsko grajdanstvo .....
Az poznavam dvama balgari i edin rumanets , koito ne sa rodeni v Shveitsaria i imat shveitsarsko grajdanstvo .....
Na chovek maistoto mu e tam kadeto ima niakoi nujda ot nego...
Loi fédéralemicul написа:Роден българин /или какъвто и да е друг етнос/ в Швейцария не може да има гражданство, дори да се омъжи/ожени за швейцарец/ка. Само родени хора на територията на страната добиват това чудо. Както споменах отдавна - съществуват разрешителни за престой - най-много да достигнеш до Перми 1 през живота си и то се подновява всяка година и никога не е сигурно, че ще можеш да го продължиш.
Може би просто имат разрешително, защото натурализацията е нещо граничещо с края на живота ти. Направи си справка, все пак.
Или дай данни за твоите познати - какъв е статута им. Силно ме интересува. Не че мисля, че е възможно, но тази страна винаги ме е привличала.