TOEFL iBT

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
bro

TOEFL iBT

Мнение от bro »

Има ли някой,който се е явявал на него?
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
Shrek 02

iBT TOEFL

Мнение от Shrek 02 »

Testa ne e tolkova truden, no e iztoshtava6t, za6toto iziskva koncentraciq, osobeno 4eteneto - tekstovete sa dalgi i na vsqkakvi temi. Na Listening sekciqta ti davat da pi6e6 belejki - vajno e da se pi6e barzo za da ne se izpusnat podrobnosti, az pi6eh kolkoto mojeh barzo i ne se sasredoto4avah v tova koeto slu6ah i otgovariah 4rez belejkite si. Po tozi na4in na Listening-a izkarah 28/30. Reading - sa6tiqt rezultat, Writing - 27, Speaking - 25.

V speaking sekciqta slu6a6 razgovori i ti se dava nqkakvo vreme sled vseki razgovor da go usmisli6 - mislq 4e maksimuma be6e 1 min. Sled tova po4vat vaprosite. Govori se na mikrofon (prikrepen kam slu6alkite). Lo6oto e 4e izpita se provejda v stai4ka s o6te 10-15 du6i i vsi4ki stigat do Speaking po edno i sa6to vreme i se 4uva kakvo te govorqt - tozi 6um e dopalnitelno natovarva6t.

Ina4e v Speaking - slu6a6 hora koito govorqt i obob6tava6 za kakvo si govorqt, ili te karat da predloji6 re6enie na nqkakva situaciq. Volume-a na mikrofona se naglasq avtomati4no - karat te da opi6e6 rodniq si grad za 15-30s i toi se samonaglasqva.

Rezultat nad 100 to4ki e mnogo dobar, 120 - perfekten, pove4eto univesiteti iskat okolo 100 (oba4e nqkoi mnogo, mnogo prestijni universiteti iskat 110 - University of Toronto samo iska nad 100)

iBT testa e mnogo po-truden ot CBT TOEFL (koito ve4e ne se predlaga mai). Na men mi trqbva6e za universitet, no znam hora koito sa vzemali testove po angliiski predlagani ot samite universiteti - naprimer, Ryerson predlaga svoi English-proficiency test, koito moje da se vzeme vmesto TOEFL - lo6oto e 4e takiva testove vajat samo za opredeleniq universitet.
Hubavoto bilo 4e bili evtini.

Poznavam i hora koito ostavat o6te edna godina v u4ili6te (za da napravqt 4 godini stoene v Canada i da ne se nalaga da vzemat kakavto i da bilo English profiency test). Ne se 6eguvam ostavat v u4ili6te samo za da ne vzemat TOEFL, taka mi kazaha.

Az sam vzemal TOEFL v Balgariq i znaeh gore-dolu kakvo se o4akva, zatova napravo otidoh na iBT testa i go vzeh, bez kurs, no ako tova mi be6e parviq TOEFL opredeleno bih posetil nqkolko uroka nqkade - v assessment centara na College Street mislq 4e predlagat takiva - evtini, ili napalno bezplatni.. V Balgariq ima6e firmi, koito predlagaha otli4na podgotovka za TOEFL.

Drugo, linka deto e napisan kato otgovor e otpredi 8 meseca, ne6tata moje da sa se promenili ot togava - nai-sigurniq izto4nik za informaciq e ETS.ORG - tova e organizaciqta koqto predlaga testa i 4rez koqto se pravi online-registraciq. A za registriraneto. Registriraite se otrano - mesec-dva predi datata, koqto iskate, za6toto az kato se registrirah dve sedmici predi denq kogato iskah da vzema testa be6e ostanalo edno mqsto za 9:00 am v Hamilton, a az sam ot Toronto.

Ako imate deca v gimnazialna vazrast (ili znaete nqkoi takav), koito iskat da pose6tavat u4ili6te v Ontario s validen TOEFL, ne gi ostavqite da gi slagat v ESL D ili ESL E, ili ne6to ot roda na ESL History, ESL Geography i drugi takiva. Validen TOEFL ozna4ava 4e angliiskiq im e dostata4en za sledvane v universitet i 4e trqbva da badat slojeni v normalen klas po angliiski, spored vazrastta im.

ESL e palna zaguba na vreme, koqto otnema minimum edin u4eben srok i se stoi v klas s hora koito ne mogat da varjat dve dumi - nqma pole za razvitie. Normalen klas e vinagi po-dobre.
Аватар
AleksandrAI

Re: iBT TOEFL

Мнение от AleksandrAI »

Shrek 02 написа:Testa ne e tolkova truden, ........
Превод в случай че издялкат постинга:
Теста не е толкова труден, но е изтощаващ, защото изисква концентрация, особено четенето - текстовете са дълги и на всякакви теми. На Listening секцията ти дават да пишеш бележки - важно е да се пише бързо за да не се изпуснат подробности, аз пишех колкото можех бързо и не се съсредоточавах в това което слушах и отговарях чрез бележките си. По този начин на Listening-а изкарах 28/30. Reading - същият резултат, Writing - 27, Speaking - 25.

В speaking секцията слушаш разговори и ти се дава някакво време след всеки разговор да го усмислиш - мисля че максимума беше 1 мин. След това почват въпросите. Говори се на микрофон (прикрепен към слушалките). Лошото е че изпита се провежда в стаичка с още 10-15 души и всички стигат до Speaking по едно и също време и се чува какво те говорят - този шум е допълнително натоварващ.

Иначе в Speaking - слушаш хора които говорят и обобщаваш за какво си говорят, или те карат да предложиш решение на някаква ситуация. Volume-а на микрофона се наглася автоматично - карат те да опишеш родния си град за 15-30s и той се самонагласява.

Резултат над 100 точки е много добър, 120 - перфектен, повечето унивеситети искат около 100 (обаче някои много, много престижни университети искат 110 - University of Toronto само иска над 100)

iBT теста е много по-труден от CBT TOEFL (които вече не се предлага май). На мен ми трябваше за университет, но знам хора които са вземали тестове по английски предлагани от самите университети - например, Ryerson предлага свои English-proficiency тест, който може да се вземе вместо TOEFL - лошото е че такива тестове важат само за определения университет.
Хубавото било че били евтини.

Познавам и хора които остават още една година в училище (за да направят 4 години стоене в Canada и да не се налага да вземат какъвто и да било English profiency тест). Не се шегувам остават в училище само за да не вземат TOEFL, така ми казаха.

Аз съм вземал TOEFL в България и знаех горе-долу какво се очаква, затова направо отидох на iBT теста и го взех, без курс, но ако това ми беше първия TOEFL определено бих посетил няколко урока някъде - в assessment центъра на College Street мисля че предлагат такива - евтини, или напълно безплатни.. В България имаше фирми, които предлагаха отлична подготовка за TOEFL.

Друго, линка дето е написан като отговор е отпреди 8 месеца, нещата може да са се променили от тогава - най-сигурния източник за информация е ETS.ORG - това е организацията която предлага теста и чрез която се прави online-регистрация. А за регистрирането. Регистрирайте се отрано - месец-два преди датата, която искате, защото аз като се регистрирах две седмици преди деня когато исках да взема теста беше останало едно място за 9:00 am в Hamilton, а аз съм от Торонто.

Ако имате деца в гимназиална възраст (или знаете някои такъв), които искат да посещават училище в Онтарио с валиден TOEFL, не ги оставяйте да ги слагат в ESL D или ESL E, или нещо от рода на ESL History, ESL Geography и други такива. Валиден TOEFL означава че английския им е достатъчен за следване в университет и че трябва да бъдат сложени в нормален клас по английски, според възрастта им.

ESL е пълна загуба на време, която отнема минимум един учебен срок и се стои в клас с хора които не могат да вържат две думи - няма поле за развитие. Нормален клас е винаги по-добре.

Код за потвърждение: Избери целия код

Една често срещана грешка, която допускат при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.
bro

Мнение от bro »

AleksandrAI,

Не разбрах какво искаш да кажеш.
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Едно от правилата на форума е да се пише на кирилица и имаше период, в който всеки пост, написан на латиница, отиваше в джънка. Та затова го е обърнал на кирилица, да не се загуби, че е ценен.
Успех с тойфелите :)
Публикувай отговор