Ах тази работа

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
pantata

Мнение от pantata »

filipne написа:Anju, цялата ирония е насочена към абсурдния факт, че в 21 ви век и приналичието на Интернет, рекрутъри , отдели на човешките ресурси и прочие неща, човек трябва да ходи на место или да се обажда по телефона неканен и нечакан.
...
а може би вместо изтънчената ти ирония за това как Вор си е намерил работа - да беше казал ти как си търсиш и как си си намерил.. ще е по-полезно за тези които търсят.. и не толкова достадно...
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

pantata написа:
filipne написа:Anju, цялата ирония е насочена към абсурдния факт, че в 21 ви век и приналичието на Интернет, рекрутъри , отдели на човешките ресурси и прочие неща, човек трябва да ходи на место или да се обажда по телефона неканен и нечакан.
...
а може би вместо изтънчената ти ирония за това как Вор си е намерил работа - да беше казал ти как си търсиш и как си си намерил.. ще е по-полезно за тези които търсят.. и не толкова достадно...
Защо бе пантата ? Този метод може да се стори много полезен за някои . Лошо нема ! А ако ти е досадно не го чети - не е задължително !

Ами как аз си търся : Чрез търсачките - най-вече monster.ca.

Доста неефективен метод според мен, защото както всички знаем, че само 80 % от всички места се обявяват ( извинявай за досадата от повторението на този факт :lol: ) .

Най-ефективния начин си остава "мой човек" в компанията. При това съвсем не е задължително този човек да познава професионалните ти качества или дори да те познава лично. Според това, което пише на страниците на търсачките , е възможно някой , който те познава да те препоръча на друг , този друг или да работи в компанията или да те препоръча на трети , който да работи там.

Това си е съвсем реален метод. Друг е въпроса, че според мен се получава "развален" телефон и често пъти се наемат хора нямащи необходимите качества.

За да не съм голословен давам пример :

Вчера един от колегите ми успя да ме разбие - попита ме как да отвори Windows Explorer :shock:
Как са го подбрали и назначили си е чиста мистерия - сигурно е имал отлични препоръки и му имат доверие :wink:
speedy

Мнение от speedy »

Ходенето на място ще отпадне, когато вместо хора почнат да назначават роботи. Тогава сигурно само ще им сравняват спецификациите с изискванията и кога им изтича гаранционния срок.

Ако си имал нещо общо с назначаването на поне един човек на работа, ще знаеш че половината от времето може да отиде да се разбере що за човек е, как мисли, как реагира в неочаквана ситуация. Това е за работа където се иска изплзването на главата и се очаква да работиш с други хора. И преценката е доста субективна.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

и не толкова достадно.
Как досадно? - на мен пък ми е много приятно и интересно да чета Филипне.
Прав е човека. Видяхме от много връзкарщина БГ до къде го докара.
Хълбой не случайно работи за себе си, точно поради същите причини които изтъква Филипне и защото не може, не иска да се мазни на този ли онзи, да ходи неканен по офиси и да се учи да играее кърлинг.:)

За всичкото това загубено време да ходи неканен по офиси, да звани по тел. за да се добере до шефа който не търси работници в момента , да ходи да играе кърлинг и да дебне жертвата в барчето на пързалката за да го черпи бира Хълбой 3 фирми да е отворил.:)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

speedy написа:
Ходенето на място ще отпадне, когато вместо хора почнат да назначават роботи. Тогава сигурно само ще им сравняват спецификациите с изискванията и кога им изтича гаранционния срок.

Ако си имал нещо общо с назначаването на поне един човек на работа, ще знаеш че половината от времето може да отиде да се разбере що за човек е, как мисли, как реагира в неочаквана ситуация. Това е за работа където се иска изплзването на главата и се очаква да работиш с други хора. И преценката е доста субективна.
Спиди , ходенето на място се нарича интервю ако не се лъжа ...

Никъде не съм казал, че не трябва да има интервю.

Другото ходене на място по фирмите имах в предвид.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

hullboy написа:
и не толкова достадно.
Как досадно? - на мен пък ми е много приятно и интересно да чета Филипне.
Хълбой не случайно работи за себе си, точно поради същите причини които изтъква Филипне и защото не може, не иска да се мазни на този ли онзи, да ходи неканен по офиси и да се учи да играее кърлинг.:)

За всичкото това загубено време да ходи неканен по офиси, да звани по тел. за да се добере до шефа който не търси работници в момента , да ходи да играе кърлинг и да дебне жертвата в барчето на пързалката за да го черпи бира Хълбой 3 фирми да е отворил.:)
Хъл , прав си за собствения бизнес, но от всеки човек бизнесмен не става. За себе си мисля , че не ставам за бизнесмен, за съжаление.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

hullboy написа:Как досадно? - на мен пък ми е много приятно и интересно да чета Филипне.

Хълц, дебненето на посланици по време на коктейли с табла в ръка към кой вид дейности спада, че нещо не можах да квалифицирам случая? :lol: :rotfl:
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

За себе си мисля , че не ставам за бизнесмен, за съжаление
Без да се пробваш няма как да си сигурен.
Ако не си пробвал опитай, може да се окаже че си добър даже ( не става дума само за теб а за който и да е )

Същата работа кото да свириш на цигулка примерно. От къде знаеш дали пък няма да си станал виртуоз като никога не си хващал цигулка?:)
Имаше интервю с един спринтьор шампион на 100 м гладко бягане.
Бяха го питали журналистите как се чувства като най бързия човек на земята. Той каза: Аз може и да не съм най бързия, аз просто съм най бързия от явилите се на това съзтезание. Може да има някаде някой който да е по добър от мен но никога да не се е затичал на 100 метра и никога да не му е минавало през акъла да си премери времето за коото ще ги изтича тези 100 м.

Не е ли прав човека?
Много ми хареса този негов отговор.:)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Да се върнем на темата.
Това което за написали Anju и Pantata за новопристигнал имигрант е най-подходящият начин за търсене на работа, дори и да не започне работа от раз в голяма фирма,не мисля че това е най-големия проблем на един нов имигрант. Първо може да пробваш да пращаш CV-то си само по обяви, при мен лично това сработи. Прочиташ внимателно обявата и изискваният а по нея и си оформяш CV-то така че да отговаря на тях. Имай предвид за каква позиция кандидатстваш. Откриваш фирмите от твоята област и им пращаш CV-та . Добре е за всяка фирма да направиш отделно придружително писмо. В което да пишеш как си ги намерил, какво те е заинтересувало в тях и малко обяснение какъв си що си и колко години стаж имаш и т.н. Много фирми си събират CV-та и когато им потрябва човек първо проверяват там. Все пак една обява струва пари и гледат да си ги спестят. Добре е също да имаш CD с нещата, които си работил преди това. Предишният опит оказва влияние, въпреки че не от Канада. Препоръки от предишни работодатели също може да вземеш, както и да се разбереш с хора за препоръка по телефона. Може и да не ти потрябват за първата работа, а в един по-късен етап. Особено ако си търсиш работа с рекрутор. Наистина се обаждат макар и да не улучват винаги часовата разлика. :)
С първата работа най-трудно от там нататък положението се променя коренно. Като цяло, които не е търсил той не е намерил работа. Успех.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Хълц, дебненето на посланици по време на коктейли с табла в ръка към кой вид дейности спада, че нещо не можах да квалифицирам случая? Laughing
Ето го разваления тел. за който Филипне говореше.:)
Ако четете МрГеек илиза че:
- Хълбой се скрил някаде в залата в тъмното и там дебене посланици неканен.:)
- за да го назначат в посолството на работа, или да му дадат виза по втория начин неща които не са вярни нито Хълбой иска.:)
- Хълбой ги дебнел посланиците с табла в ръка.:)
Да де ама Хълбой стоял и се усмихвал зад един бар на който имало наляти чаши а хората си ги взимали сами от бара а табли изобщо нямало в залата.
- Хълбой като човек на който може да се разчита и говори много добре англииски за да обясни на чуждите гости какви питиета има в чашите на бара бил помолен от Бг посолство понеже нямало достатъчно служители на посолството да организират тържеството за 3 -март.
- От писанята на МрГеек излиза че Хълбой е безработен и ходи по коктеили да дебне с табла в ръка посаниците.:)
Май разликата е огрома да те помолят от Бг посолство или да ходиш неканен по офиси, да звъниш по телефони на шефове на фирми кото не търсят работници и да ходиш по кърлинг клубове.:)
Разбрахте ли сега къде е разваления телефон?:)
Nadi a

Мнение от Nadi a »

Подкрепям това, което са казали Anju, Pantata и IRA. Лично аз до момента съм само на обяви, при доста хора работи. Като пак си правя проучвания за фирмата, доколкото мога.
От останалите участници в темата става ясно, че:
1. Ако имаш камион и търсиш да правиш превози - НЕ е този начина! Тук е мястото да попитам: melissа, ти имаш ли камион или смяташ да се сдобиеш с такъв скоро след пристигане? :wink:
2. Във фирмата на filipne работят големи некадърници :) filipne, дай моля те име или поне адреса на спортния клуб на фирмата ви, мисля да се кандидатирам за ракетен инженер :) И сериозно: filipne, струва ми се голямо предимство да работиш в такава среда! Винаги можеш да покажеш и докажеш, че си най-добрия, както и да претендираш за издигане! Възползвай се!
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Nadi a написа:И сериозно: filipne, струва ми се голямо предимство да работиш в такава среда! Винаги можеш да покажеш и докажеш, че си най-добрия, както и да претендираш за издигане! Възползвай се!
Не само в сегашната ми компания има такива индивиди. Имаше ги и в предишната ми, отново голяма компания. Което ги прави вече две . Имам двама много добри приятели и двамата работят в две други и различни компании - същата картинка. Станаха вече цели четири.

Личи си , че нямаш грам опит от голяма компания.

Колкото по-голям некадърник е един колега, токова по-голяма вероятност има да ти скрои капата именно защото ти си по-добър от него и той би изглеждал зле до теб.

Ако ти наистина си мислиш, че в една голяма компания това което показваш като работа е от първостепенно значение , много се лъжеш.
Когато наскоро имаше съкращение, колегата ИТ специалист дето не знае как да стартира Уиндоус Експлорър го оставиха. А друг мой колега , младо и начетено момче, на светлинни години по-напред с материала го съкратиха . Защото .... работеше за акаунт в който имаше съкращения. Това , че той се представяше добре нямаше абсолютно никакво значение. Не му предложиха друга работа. Та така ...
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Nadi a написа: filipne, дай моля те име или поне адреса на спортния клуб на фирмата ви, мисля да се кандидатирам за ракетен инженер :)
Не знам кой е спортния клуб - не тренирам преследване ..., пардон кърлинг ;)

А ако се имаш много с правилния човек и като астронавт можеш да започнеш ... Тук е страната на неограничените връзки все пак ...
Nadi a

Мнение от Nadi a »

filipne написа:
Щом казваш, че локален офис с около 250 човека е малка компания, добре. :nenam:
Как пък все на теб и около теб се случват негативни неща?
И кой ти казва, че точно пред колегата-некадърник трябва да демонстрираш това, което можеш? Естествено, че ще се опита да си защити позицията! Пак опираме до точния човек в точното време.
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Nadi a написа:
filipne написа:
Щом казваш, че локален офис с около 250 човека е малка компания, добре. :nenam:
Как пък все на теб и около теб се случват негативни неща?
И кой ти казва, че точно пред колегата-некадърник трябва да демонстрираш това, което можеш? Естествено, че ще се опита да си защити позицията! Пак опираме до точния човек в точното време.
Ами не е много голяма ....

Как на все мен се случват негативни неща ?

Ами случват се на всички , но ... трябва да имаш очи за да ги видиш ..

Нима на теб ти се случват само позитивни неща ?

П.С. Много обичам тази игра на "позитивни" - "негативни" , "оптимисти" - "песимисти" . Фактите там нямат значение
Публикувай отговор