Ах тази работа
Ах тази работа
Моля споделете как си намерихте работа. Мисля че това ще е полезно на доста съфорУмници :nenam: ,защото без съмнение това е най-важната част при емиграцията. Чрез интернет сайтове ли, познати или вестници. Нека всеки, който има желание и време да помогне, да сподели опита си. Тханк ю 

С много безсънни нощи, репетиране на интервюта в семейството, научаване на полезни изрази предварително които да са ти готови за интервюто. Но най трудното е първо въобще да те поканят на интервю. Набелязваш мишените и се стараеш да намериш име на конкретен човек от отдела в които искаш да работиш - менажера. Званиш директно по тел. - cold call се казва и се представяш (това е много стресиращо първите няколко пъти), пращаш резюмето по интернет също пак на конкретния manager (в никакъв случай не на Human Resource - те не се интересуват от теб, тяхната работа е да те отклонят и другите такива като теб защото няма да си единствената, която атакува). Както ти казах и на лични вариант е и кооп - програма.
Re: Ах тази работа
има различни видове работа и по различен начин се тьрси ,за каква по точно работа питашmelissa написа:Моля споделете как си намерихте работа. Мисля че това ще е полезно на доста съфорУмници :nenam: ,защото без съмнение това е най-важната част при емиграцията. Чрез интернет сайтове ли, познати или вестници. Нека всеки, който има желание и време да помогне, да сподели опита си. Тханк ю
THE LAST LINE OF DEFENSE
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Ти пък Сашо да не знаеш ...sasho71 написа:cold call? това за пръв път го чувам, какво значи?anju написа: Званиш директно по тел. - cold call се казва и се представяш .
Ами това е да звъниш на хора, които си издирил по незнайни начини и да им се предлагаш. С надеждата , че може би , точно в този момент , въпросният човек си е наумил да наеме някого , но все не намира време да пусне обява , а може и парите за обява да му се свидят.
Навсякъде в курсовете за намиране на работа го препоръчват с аргумента , че по този начин успяваш да намериш позиции в така наречения hidden market , или скрит пазар, който по официална статистика заема скромните 80 % от пазара. Или с други думи 80 % от работните места никога не се обявяват.
Лично на мен това ми прилича на онези дето се обаждат неканени да ти предлагат разни стоки и услуги, ама тук се счита за много "хитър" способ.
това ми прозвуча като една циганка на Хемус дето ми се предложи вежливо : "Бате, ко стаа, ша ебеш ли"filipne написа:Ти пък Сашо да не знаеш ...sasho71 написа:cold call? това за пръв път го чувам, какво значи?anju написа: Званиш директно по тел. - cold call се казва и се представяш .
Ами това е да звъниш на хора, които си издирил по незнайни начини и да им се предлагаш...
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
ами аз съм в IT сферата и за нея мога да кажа как си търсих работа.
1. стандартните сайтове за работа - monster.ca и workopolis.ca - от там нищо не стана (то беше баш у кризата 2003 и нямаше и много обяви де)
2. tor-jobs и подобни групи на googlegroups - хубавото на тях е че там често има обяви директно от фирми, а не от посредници. така си намерих първата работа тук.
3. yellow pages за твоя район, отварям на software и почвам компаниите една по една. намирам ги в интернет, виждам с какво се занимават, ако са с нещо от моята област - пиша ковер летер-а и резюме за тях. събирам 4-5 фирми така дето са наблизо, паля колата и ги обикалям. така си намерих сегашната работа - бях си оставил резюмето в една фирма, след 3 месеца техен човек напуснал, те поразровили какво имат и попаднали на моето. извикаха ме и почнах.
та това е нещо като т.н. cold call от предните постинги. на някои това не им допада, но всеки си е за себе си. ако мислиш че като велик специалист някой ще дойде на крака да те моли да почнеш при него - няма да стане. поне не в началото. трябва сам да намериш работата - тя няма да те намери. щото ако много чакаш - ще станеш просто един мрънкач, на който всички са му виновни че не са го оценили "по достойство", ами наемат разни други. успех.
1. стандартните сайтове за работа - monster.ca и workopolis.ca - от там нищо не стана (то беше баш у кризата 2003 и нямаше и много обяви де)
2. tor-jobs и подобни групи на googlegroups - хубавото на тях е че там често има обяви директно от фирми, а не от посредници. така си намерих първата работа тук.
3. yellow pages за твоя район, отварям на software и почвам компаниите една по една. намирам ги в интернет, виждам с какво се занимават, ако са с нещо от моята област - пиша ковер летер-а и резюме за тях. събирам 4-5 фирми така дето са наблизо, паля колата и ги обикалям. така си намерих сегашната работа - бях си оставил резюмето в една фирма, след 3 месеца техен човек напуснал, те поразровили какво имат и попаднали на моето. извикаха ме и почнах.
та това е нещо като т.н. cold call от предните постинги. на някои това не им допада, но всеки си е за себе си. ако мислиш че като велик специалист някой ще дойде на крака да те моли да почнеш при него - няма да стане. поне не в началото. трябва сам да намериш работата - тя няма да те намери. щото ако много чакаш - ще станеш просто един мрънкач, на който всички са му виновни че не са го оценили "по достойство", ами наемат разни други. успех.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
I believe I'll have another drink.
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Много си прав ша знаишsasho71 написа:това ми прозвуча като една циганка на Хемус дето ми се предложи вежливо : "Бате, ко стаа, ша ебеш ли"filipne написа:Ти пък Сашо да не знаеш ...sasho71 написа:cold call? това за пръв път го чувам, какво значи?anju написа: Званиш директно по тел. - cold call се казва и се представяш .
Ами това е да звъниш на хора, които си издирил по незнайни начини и да им се предлагаш...

Подкрепям.pantata написа: та това е нещо като т.н. cold call от предните постинги. на някои това не им допада, но всеки си е за себе си. ако мислиш че като велик специалист някой ще дойде на крака да те моли да почнеш при него - няма да стане. поне не в началото. трябва сам да намериш работата - тя няма да те намери. щото ако много чакаш - ще станеш просто един мрънкач, на който всички са му виновни че не са го оценили "по достойство", ами наемат разни други. успех.
Ни най малко не ме изненадва подигравката в предните постинги, винаги ще го има това тук. Казах, че наистина е неприятно, но преглъщаш и го правиш. На теб и да ти се струва че си като циганката на отсрещната страна въобще не и минават такива мисли. Знае се че е трудно оцеляването на новите имигранти и всеки прави всичко, за да почне някъде. Мен ме извикаха на интервю в голяма фирма на втория месец точно след като аз ги търсих без да е имало никаква обява. Започнах веднага по специалността - абсолютно същото каквото съм правила в БГ.
И между другото откак съм почнала съм била свидетелка на няколко cold call-а при нас, даже единия път аз вдигнах телефона и продиктувах името на менажера, когото да търсят.
Добре де Анжу,никой не ти се подиграва,само казваме ,че пишеш истини ,които едва ли засягат и 10% от материята която разискваме,начини за търсене на работа.Аз например мога да ти кажа ,че в моята сфера е 0% възможноста да се докопаш до менъджера,даже 0 със минус,ако се отнася за средна 50-100 човека персонал фирма или голяма над 300-500.Става само в малките фирми от по 5-15 човека ,където собственникът е и менъжер.Всички имат сайтове с апликейшън форми онлайн които можеш да попълниш ,но нямаш ли 3-5 год стаж като шофьор в канада шансовете да ти обърнат внимание също са равни на 0.Ходи се на место ,търси се супервайзъра или диспечера и това ,ако можеш да пробиеш блокадата /оградата/ и да се докопаш до ярда и стига оня да е благосклонен да ти обърне внимание може да се предложиш.По вероятния случай е да ти връчи един тел. на който да си вземеш апойтмънт с отговорния фактор.
Ти всъщност в коя област си ,та така упорито настояващ ,че твоят случай е най правилният за търсене на работа.Ако дадеш малко по вече подробности може и да не ти се надсмиваме.
Щото повярвай ми душа в моята област ,ако ще и на всички менъжери на всички възможни фирми да им се обадя и да си пратя резумето ,нямам ли мин.1,2,3 и повече канадски реален стаж,според изискванията им и не отговарям ли на куп други условия ,никой няма да ми даде даже и шанс за среща да ме пробват колко струвам ,камо ли да ме извикат ей така за работа само по написаното от мен на един хвърчащ лист.
Така ,че никой не ти се подиграва в опита ти да се изтъкнеш колко си напред с материала/типична българска черта/ ,а само леко се бъзикаме.
Ти всъщност в коя област си ,та така упорито настояващ ,че твоят случай е най правилният за търсене на работа.Ако дадеш малко по вече подробности може и да не ти се надсмиваме.
Щото повярвай ми душа в моята област ,ако ще и на всички менъжери на всички възможни фирми да им се обадя и да си пратя резумето ,нямам ли мин.1,2,3 и повече канадски реален стаж,според изискванията им и не отговарям ли на куп други условия ,никой няма да ми даде даже и шанс за среща да ме пробват колко струвам ,камо ли да ме извикат ей така за работа само по написаното от мен на един хвърчащ лист.
Така ,че никой не ти се подиграва в опита ти да се изтъкнеш колко си напред с материала/типична българска черта/ ,а само леко се бъзикаме.

Единствения сайт дето бачка за мен е www.monster.ca .За текущата работа сами ме намериха и ми изпълниха всички условия. Най-интресното е че техния head-hunter ме намери по някакво старо резюме на този сайт и чак ми беше издирил телефона през 411-старият не беше вече валиден.
Аз използвах този сайт - http://vancouver.craigslist.org/
Мъжът ми този - http://www.bctechnology.com/
т.е. намерихме си работа по обяви от горните сайтове.
Успех в процедурата за имиграция и в търсенето на работа после!
Мъжът ми този - http://www.bctechnology.com/
т.е. намерихме си работа по обяви от горните сайтове.
Успех в процедурата за имиграция и в търсенето на работа после!
Не, Бате, типичната българска черта е да се заяждаш с някои които е успял да направи нещо макар и минимално, а пък ако го стъпчем с подигравки съвсем да мълчи още по-типично ще е. Информацията ми е точно по темата на авторката, вие какво разисквате е отделен въпрос. То каквато и да е темата вие непременно ще разисквате какво ли не още в нея.
А пък като гледам канадците как се самоизтъкват и за най-малката глупост която направят - голяма работа че съм казала че съм си намерила бързо работа. що го приемаш като изтъкване, а не като информация и помощ към питащата. В крайна сметка аз съм анонимна никoй не ме знае и никoй аз не познавам от форума че да му се хваля.
А и не съм казала че това е най правилния начин, казвам че е начин, които работи. Фирмата ни е 300 човека, мен генерал manager не ме интересува нито пък той се интересува от такива като мен. Трябва ти шефа на отдела никoй по-нагоре. Тук за разлика от Бг имат доста правопощия дори и да не са на върха в йерархията - в смисъл че назначават и уволняват и регулират заплати.
А пък като гледам канадците как се самоизтъкват и за най-малката глупост която направят - голяма работа че съм казала че съм си намерила бързо работа. що го приемаш като изтъкване, а не като информация и помощ към питащата. В крайна сметка аз съм анонимна никoй не ме знае и никoй аз не познавам от форума че да му се хваля.
А и не съм казала че това е най правилния начин, казвам че е начин, които работи. Фирмата ни е 300 човека, мен генерал manager не ме интересува нито пък той се интересува от такива като мен. Трябва ти шефа на отдела никoй по-нагоре. Тук за разлика от Бг имат доста правопощия дори и да не са на върха в йерархията - в смисъл че назначават и уволняват и регулират заплати.
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Anju, цялата ирония е насочена към абсурдния факт, че в 21 ви век и приналичието на Интернет, рекрутъри , отдели на човешките ресурси и прочие неща, човек трябва да ходи на место или да се обажда по телефона неканен и нечакан.
Не знам от кога четеш форума, но преди време се дискутираше и още по изтънчена техника за самопредлагане. Тя е известна като кърлингов нетуърк или метода на Вор (по името на откривателя му ).
Накратко казано, търсещият работа издирва чрез някакви неведоми полудетективски способи името, на "подходящия " човек. Търсещият открива в кой спортен клуб членува набелязаната жертва и се записва на същото място. Изучава старателно навиците на жертвата и дебне за сгоден момент да се представи. После следват почерпки, лаф моабет по време на които някакси помежду другото Търсещият "светва" жертвата на какво е способен. Оттам нататък всичко е от лесно по-лесно.
Не знам от кога четеш форума, но преди време се дискутираше и още по изтънчена техника за самопредлагане. Тя е известна като кърлингов нетуърк или метода на Вор (по името на откривателя му ).
Накратко казано, търсещият работа издирва чрез някакви неведоми полудетективски способи името, на "подходящия " човек. Търсещият открива в кой спортен клуб членува набелязаната жертва и се записва на същото място. Изучава старателно навиците на жертвата и дебне за сгоден момент да се представи. После следват почерпки, лаф моабет по време на които някакси помежду другото Търсещият "светва" жертвата на какво е способен. Оттам нататък всичко е от лесно по-лесно.