Първи впечатления от Торонто

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
pipon

Мнение от pipon »

Странджата написа:И кво като е полицейска , бг е мафиотска и кво като е комунистическа , бг се води за такава , ама е доганическа :(
zaashto li e doganicheska? mi zashtoto nashentzite preddpochitat da stoqt
po sleta,da karat pitzi,da boqdisvat ili da miqt chinii no ne i da se priberat v bg-to ,che sa lagali tolkova godini kolko sa napred s materiala v canada\primerno\ i kato se priberat shte lasne golata istina.

kakvo kato e komunisticheska? - mi nishto mnogo e got daje. tzql jivot sam si mechtal da jiveq taka ,a imenno da plashtam nechoveshki taksi,bezumno skapi tzigari,da pazaruvam ot edni i sashti magazini,da nqma ot kade da si kupq bira sled 10 chasa vecherta i mn. oshte t.n i t.n
ama za canada e taka ne stavash li za nishto v tvoiqta darjava idvash tuka ,osobenno ako si pakistan,iran,sri lanka, angola i kakvi li oshte ne
znaini i neznaini izostavashti darzavi. idvsh tuka ,izpivat ti akala ot rabota i se radvash che kenefa ti e v kashti a ne na kraq na dvora,che imash da kupish na detzata vsqka vecher vecherq,\razlichna ot koreni\ che ima asvalt po ulitzite \ne kalnata pateka pred rodnata koliba\ che v krachmata sled 3-toto pitie ne ti servirat poveche zashtoto nqkoi e reshil che ti stiga tolkova vse pak ytre se na rabora taksi trqbva da plashtash \pari i trqbvat na canada\, che imash kola \s 250$ zastrahovka na mesetz i bezumno skap benzin lqtoto ,kogato horata hodqt na pitnitzi,razhodki i t.n. no ti ne si doshal tuka na vakantziq za tova benzina dvoina tzena/ ,che imash kabelna s 50 kanala \verno davat samo reklami i filmi ot predi 15 godini ,no ti v djunglata togava ne si znael kakvo e televiziq i ti e interesno\ i nai loshtoto e che nqma kolkurentziq ,edin kabelen operator,dva za tefoni,tri- 4 banki i tolkova verigi magazini v koito prodavat kitaziski boklutzi. ima i skapi markovi magazini ,no ti novodoshliq nqmqsh mqsto tam\vse pak canada si e za canadtzite\.
i nainakraq kakvo stava stoish tuka bachkash kato nenormalen za da ziveesh v 19 vek. i kakvo stav nai -nakraq po kolunizma vsichki imali pari no nqmalo nishto po magazinite,a tuka e vsichko ima no povecheto nqmat pari za tqh.

ILI BARKAM ?
usrename : pipon
pass 123456
enjoy!
Странджата

Мнение от Странджата »

Много черно
Аватар
optics
Модератор

Re: Първи впечатления от Торонто

Мнение от optics »

pipon написа: a dobre doshal v 19 vek.
povecheto nashentzi tuka sa boiqdjii i delivery kvoto i da ti razpravqt ne im vervqi mnogo sam shte se obedish v tova.
kolko bil hubav jivota v canadata,a pitai gi kade hodqt da razpuskat,ili kakvo pravqt vecher sled rabota :) sedat i broiqt stotinkite v kashti ili nai mnogo da idat da se napiqt vednaj-dvaj v mehanata. kanada e mojedi nai polotzeiskata i komunisticheska darjava v sveta.
kakvoto ti kajvam stoq na 100% za dumite si.
За 19-ти век -хахаха, ще започна че съм съгласен че в това има нещо вярно. Както и в другия ти месидж има точни попадения.

Обаче има и други неща които са истина - примерно че от всички българи които познавам в нашето градче, на брой 7 семейства, нито един не е бояджия, деливъри или нещо от сорта. Може би има още няколко студента които не познавам и това е.

От българите които познавам в Кебек-сити, Монреал, Отава, Торонто, също не се сещам никой разносвач, бояджия или нещо от сорта. Имаше един който беше разносвач през 2003-та, но отдавна не е.
Имаше един пак тогава в Монреал тикаше колички на летището, но отдавна не е.

Канада не е нито най-полицейската, нито най-комунистическата държава в света. За социални придобивки ако говорим, за безплатни доктори... по-добре говори с някой французин. Питай го и за цената на виното... :)
pipon

Re: Първи впечатления от Торонто

Мнение от pipon »

optics написа:
pipon написа:
Канада не е нито най-полицейската, нито най-комунистическата държава в света. За социални придобивки ако говорим, за безплатни доктори... по-добре говори с някой французин. Питай го и за цената на виното... :)
ne be ne e hich politziq nqma i horata izobshto ne gi e strah ot politziqta,ili ot globite i tikitite. a za doktorite dobre e che podhvanahme i tazi tema ,ami estestveno che shte e bezplatno nali e nai loshoto ili pone edno ot nai loshite v sveta ne razbrhte li tolkova vreme che hubavoto tuk struva pari i to ne malko.bezplatno i evtono li e znachi e bokluk.
a ako go napravqt plateno za kolko vreme mislish che shte iz izmrat maimunite i tziganite - tochno za 2 godini canada shte namalee s 50%
s tolkova pari deto mogat da se zadelqt I za doktor osven hilqdite drygi bilove.
pass 123456
enjoy!
anju

Мнение от anju »

И аз не съм от силните поддръжници на Canada, но това което писал пипон е МНОГО крайно и не е вярно. Много бг семейства се развиват чудесно тук, аз лично си работя по специалността от 3ти месец на пристигането ми. На мен не ми е добре тук защото ми липсват близките, бг традициите и бг атмосферата. Но това си е личен проблем, Canada с нищо не ми е виновна за това.
За лекарите вярно не е розово що се отнася за доболничната помощ, но в самите болници положението е коренно различно от БГ.
Които е раждал например в Бг и Canada нека се произнесе - цитирам много майки "В Canada е ПРИЯТНО да раждаш, в БГ се чувстваш като животно. Тук стажантите слагат епидуралната упойка, там търсиш на кой гинеколог да платиш за да си сигурен че ще намери добър анестезиолог да бие упойката" (ако въобще родиш с такава, което е доста рядко особено извън София)

Също така имам позната майка на дете излекувано тук от левкемия без да е дала нито цент, а знаете в Бг се започват едни кaмпании по форумите, по мобилните оператори с смс-те, благотворителности и пр. докато накрая съберат сумата за лечение в ЧУЖБИНА.
Така че нека не плюем на общо основание, ние сме българи естествено че ни е мъчно за Бг, но и тук има положителни страни и то по много важни въпроси.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Я и Хълбой да си каже мнението точко по точка
da pazaruvam ot edni i sashti magazini,da nqma ot kade da si kupq bira sled 10 chasa vecherta i mn. oshte t.n i t.n
ama za canada e taka ne stavash li za nishto v tvoiqta darjava idvash tuka ,osobenno ako si pakistan,iran,sri lanka, angola i kakvi li oshte ne
znaini i neznaini izostavashti darzavi. idvsh tuka ,izpivat ti akala ot rabota i se radvash che kenefa ti e v kashti a ne na kraq na dvora,che imash da kupish na detzata vsqka vecher vecherq,\razlichna ot koreni\ che ima asvalt po ulitzite \ne kalnata pateka pred rodnata koliba\ che v krachmata sled 3-toto pitie ne ti servirat poveche zashtoto nqkoi e reshil che ti stiga tolkova vse pak ytre se na rabora taksi trqbva da plashtash \pari i trqbvat na canada\, che imash kola \s 250$ zastrahovka na mesetz i bezumno skap benzin lqtoto ,kogato horata hodqt na pitnitzi,razhodki i t.n. no ti ne si doshal tuka na vakantziq za tova benzina dvoina tzena/ ,che imash kabelna s 50 kanala \verno davat samo reklami i filmi ot predi 15 godini ,no ti v djunglata togava ne si znael kakvo e televiziq i ti e interesno\ i nai loshtoto e che nqma kolkurentziq ,edin kabelen operator,dva za tefoni,tri- 4 banki i tolkova verigi magazini v koito prodavat kitaziski boklutzi. ima i skapi markovi magazini ,no ti novodoshliq nqmqsh mqsto tam\vse pak canada si e za canadtzite\.
- Какво по хубаво за моя бизнес от това да има полиция на която може да разчиташ да те пази теб и бизнеса ти.
Като натисна един паник бутон който ми е в джоба и инсталиран на още 3-4 места в офиса полицаите пристигат с извадени пищови на 3 -та минута да ме защитават.
- в тези огромни магазини има всичко спираш на едно място с осигурен паркинг, с количка си закарваш продуктите до колата и млади момчета ти помагат да ги натовариш в колата
- Бира се купува на кашон,( каса ). От 9 сутринта до 22 часа е предостатачно време. Слгаш я в хладилника и в 22 часа вече си пиеш 3-тата бира, само пълни измекяри с 10 долара в джоба ходят да купуват бира след 22 часа защото нямат пари за каса бира
- По чисти публични тоалетни от Канада не съм виждал, нукой не ги заключва, и си добре дошъл дори и да не си клиент на кафе, бензиностанция, ресторант, ако е публична е чиста със сапуни, сушоари, тоалетна хартия и няма лелка да проси 20 - 30 стинки
- Пътищата са в отлично състояние, боядисани и подържани зима и лято ( с малко изключение в Монтреал )
Глупави ограниченя за скорост няма, не минават през села и градове както в БГ и там скороста да пада на 40 км . В Канада караш със 119 км без проблем от единия край на Канада до другия а това са 5000 км.
- Много добре правят че ти спират питието като прекалиш и вече си видимо пиян. Никой не е длъжен да ти търпи пияните простотии и приказки по заведенята където има и други хора. 90 % от клиентите са с коли и хората мислят какво ще стане ако се качиш на колата после и сгазиш някой невинен.
- Бензина е 1 $ и в Бг лева това е 1.35 цена за литър. Далеч по ниска от БГ и то при доход от 2500 - 3000 $.
Може да купиш 3000 литра бензин с заплатата.
- Застраховката не е вярно че е 250 долара на месец освен ако не караш с БГ книжка защото още не си изкарал канадска.
Нормална застраховка е 100 $ на месец за кола от 30 000 долара каквато е моята.
Ако беше в Бг за да имам същата застраховка трябва да платя 8 % от стойноста на колата това са 2400 КАД или по 200 кад на месец в Бг, или 200 КАД * 1.35 = 270 лв. на месец в БГ от заплата 500 - 1000 лв. и то ако си щастлив да имаш такава.
Като ми ударят колата в Канада ползвам рент а кар докато ми оправят колата пак със същата застраховка от 100 КАД на месец без да плащам допълнително за рент а кар. Такова нещо в БГ няма.
- Като си вземеш сателитна ТВ с 1000 канала за 120 $ на месец гледай каквото си искаш. Какво те интересува колко доставчика има като и те предлагат същите 1000 канала за същите пари? Ако не искаш реклами, плащаш още 20 долара и си взимаш група от 5 канала с филми който вървят постоянно и няма нито една реклама.
- Тези 5 - 6 различни банки в Канада с по 1000 филиала вършат по хубава работа от всички банки в БГ взети на куп и умножено по 3.
Парво имат паркинг за разлика от БГ, второ може да депозираш пари в 12 часа посред нощ и не ти губят времето през деня, много неща могат да се свършат по тел. или по интернет, тези банки дават много по лесно кредити, заеми, мортгаги от колкото в БГ. Хората които работят вътре работят доста по ефективно и бързо от колкото в БГ.
- Новодошлия може да иде където си иска и да си купи каквото си иска. Може да купи Харлей Дайвидсона (ако това иска) на изплащане от магазина , може с кредитна карта, може с кеш както му е кеф. С първите две възможности може да го купи дори без да притежава парите днес и да има Харлея веднага на 25 годишна възраст за разлика от БГ където трябва първо да спестиш за да го купиш. А докато спестиш вече ти е опадала коста, инструмента не ти става, и вместо зъби имаш чинета в устата.:)
pipon

Мнение от pipon »

hullboy написа:Я и Хълбой да си каже мнението точко по точка
da pazaruvam ot edni i sashti magazini,da nqma ot kade da si kupq bira sled 10 chasa vecherta i mn. oshte t.n i t.n
- Какво по хубаво за моя бизнес от това да има полиция на която може да разчиташ да те пази теб и бизнеса ти.
Като натисна един паник бутон който ми е в джоба и инсталиран на още 3-4 места в офиса полицаите пристигат с извадени пищови на 3 -та минута да ме защитават.
- в тези огромни магазини има всичко спираш на едно място с осигурен паркинг, с количка си закарваш продуктите до колата и млади момчета ти помагат да ги натовариш в колата
- Бира се купува на кашон,( каса ). От 9 сутринта до 22 часа е предостатачно време. Слгаш я в хладилника и в 22 часа вече си пиеш 3-тата бира, само пълни измекяри с 10 долара в джоба ходят да купуват бира след 22 часа защото нямат пари за каса бира
- По чисти публични тоалетни от Канада не съм виждал, нукой не ги заключва, и си добре дошъл дори и да не си клиент на кафе, бензиностанция, ресторант, ако е публична е чиста със сапуни, сушоари, тоалетна хартия и няма лелка да проси 20 - 30 стинки
- Пътищата са в отлично състояние, боядисани и подържани зима и лято ( с малко изключение в Монтреал )
Глупави ограниченя за скорост няма, не минават през села и градове както в БГ и там скороста да пада на 40 км . В Канада караш със 119 км без проблем от единия край на Канада до другия а това са 5000 км.
- Много добре правят че ти спират питието като прекалиш и вече си видимо пиян. Никой не е длъжен да ти търпи пияните простотии и приказки по заведенята където има и други хора. 90 % от клиентите са с коли и хората мислят какво ще стане ако се качиш на колата после и сгазиш някой невинен.
- Бензина е 1 $ и в Бг лева това е 1.35 цена за литър. Далеч по ниска от БГ и то при доход от 2500 - 3000 $.
Може да купиш 3000 литра бензин с заплатата.
- Застраховката не е вярно че е 250 долара на месец освен ако не караш с БГ книжка защото още не си изкарал канадска.
Нормална застраховка е 100 $ на месец за кола от 30 000 долара каквато е моята.
Ако беше в Бг за да имам същата застраховка трябва да платя 8 % от стойноста на колата това са 2400 КАД или по 200 кад на месец в Бг, или 200 КАД * 1.35 = 270 лв. на месец в БГ от заплата 500 - 1000 лв. и то ако си щастлив да имаш такава.
Като ми ударят колата в Канада ползвам рент а кар докато ми оправят колата пак със същата застраховка от 100 КАД на месец без да плащам допълнително за рент а кар. Такова нещо в БГ няма.
- Като си вземеш сателитна ТВ с 1000 канала за 120 $ на месец гледай каквото си искаш. Какво те интересува колко доставчика има като и те предлагат същите 1000 канала за същите пари? Ако не искаш реклами, плащаш още 20 долара и си взимаш група от 5 канала с филми който вървят постоянно и няма нито една реклама.
- Тези 5 - 6 различни банки в Канада с по 1000 филиала вършат по хубава работа от всички банки в БГ взети на куп и умножено по 3.
Парво имат паркинг за разлика от БГ, второ може да депозираш пари в 12 часа посред нощ и не ти губят времето през деня, много неща могат да се свършат по тел. или по интернет, тези банки дават много по лесно кредити, заеми, мортгаги от колкото в БГ. Хората които работят вътре работят доста по ефективно и бързо от колкото в БГ.
- Новодошлия може да иде където си иска и да си купи каквото си иска. Може да купи Харлей Дайвидсона (ако това иска) на изплащане от магазина , може с кредитна карта, може с кеш както му е кеф. С първите две възможности може да го купи дори без да притежава парите днес и да има Харлея веднага на 25 годишна възраст за разлика от БГ където трябва първо да спестиш за да го купиш. А докато спестиш вече ти е опадала коста, инструмента не ти става, и вместо зъби имаш чинета в устата.:)

ahahahahah

ok
pass 123456
enjoy!
emiliana

Мнение от emiliana »

:P Пипона преди да даваш рецензии за скапания си живот дето никого не интересува, вземи се самообразовай. Аз даже нямам предвид Кирилица, която е уж задължителна тука. Имам предвид Шльокавицата на която пишеш. В главата ти вероятно е по зле и от вида на писанието ти. Ама ако туй те прави щастлив, можеш да си излееш мъката, а ако искаш направо заминавай за там където ще ти е добре. Какво исках да кажа? Докато дращеше тука цяла сутрин вече щeше да си опаковал багажа :)
pipon

Мнение от pipon »

emiliana написа::P Пипона преди да даваш рецензии за скапания си живот дето никого не интересува, вземи се самообразовай. Аз даже нямам предвид Кирилица, която е уж задължителна тука. Имам предвид Шльокавицата на която пишеш. В главата ти вероятно е по зле и от вида на писанието ти. Ама ако туй те прави щастлив, можеш да си излееш мъката, а ако искаш направо заминавай за там където ще ти е добре. Какво исках да кажа? Докато дращеше тука цяла сутрин вече щeше да си опаковал багажа :)
i tova shte stane chakai oshte malko da va vidq deto ste golqmata rabota po forumite i kato sa priberete v bg ,a vsashnost shte
mizernizti deto edvam svarzvat dvata kraq ama sa v CANADA. pone bachkam na takova mqsto che povecheto balgari minavatq ot tuka.
i kakvoto pisha e za golqma chast ot nashentzite v toronto. izkuchvam tiq deto ychat.
pass 123456
enjoy!
bateto

Мнение от bateto »

Пипон ти какво искаш бе брато.да си стоят в къщи и да си клатят краката ли хората.нали някой трябва да плаща сметките.
По принцип си прав за двта най често срещани модела сред новата българска имиграция ,но има и изключения макар и редки,така ,че не може с лека ръка да се обобщава.И точно тия изключения са ти опоненти и се опитват да те заглушат защото и те са прави макар и да не са представителна извадка на Новата Българска Имиграция за която говориш ти,тая която можеш да я откриеш в МоделН1 и МоделН2.
-МоделН1-Новата Българска Имиграция в Монтреал-3 или 4 членно семейство с години,от порядъка на 3-5 и по вече са заложили на социални помощи.Обикновенно доходите им не са за подценяване защото към 1500-2000 д. от социала и детските се прибавят и тия на работещия на черно член на семейството,предимно мъжа.Като най често срещани дейности са разнос на пици,боядисване ,дребни ремонти,разнос на публиксак,миене ,чистене етк.Нежната половина в по вечето случаи се образова като учи и доусъвършенства езика в порядъка на 2-3 год. след това започва учене на втория ези/английски,френски/ към 1-2 год. ,след това се записва някакъв мижав колеж с неизвестната като излезем от него какви ще станем и какво ще правим.В този период от време се раждат също и деца,за всяко едно новородено държавата прибавя към семейния доход едни 300-500 д. на месец.Има и изключения когато жената ходи от време на време да чисти еврейски къщи или да реди флаерси ,но само тогава когато тя счита ,че това не и е под достойнството или яйцето е опряло до гъза ,т.е. когато кредитните карти са изпразнени от поредната разходка до българия с цел среща с роднини и демонстриране на благосъстояни което приемната държава ДАВА.
-МоделН2-Торонто.Тук е малко по сложна ситуацията ,социал не се дава в началото и трудно се взема в последствие.Цените на рентата и застраховките на кара са доста солени и парите от социала не стигат до никъде макар и с детските .По тая причина тук се започва с гърбенето още в самото начало.Мъжете боядисват,къртят разнасят пици за няколко долара по вече на час от Мтлци ,което компенсира разликата в рента и иншърънса,като се поизучат малко започват да разкарват и камиони вече за доста по сериозни пари от средностатистическата канадска заплата за да се плащат сметките и нещо да остава.За жените по принцип възможностите са по ограничени,не че няма работа ,такава има за целия китайски народ ,но често упражняваните неквалиф. женски професии като продавачки,чистачки са ниско платени и доходът покрива детската градина на наследниците ,заради това е по добре жената да си стои в къщи и да гледа децата ,няма доход обаче няма и разход.Така и така мама няма друга работа освен чиниите ,шопинга и следобедното кафе с други мами торонтчанки ражда по още едно ,две деца ,все пак това са около 1000 д детски на месец.Някои ходят на разни курсове на английски разни други за да убиват свободното време в така скучното ежедневие докато главата на семейството е на тръстиката ,но общо взето ориентацията към трудова дейност е в много малък процент по икономически съображения ,колкото по вече работиш по вече нямаш
Общо взето това са двата Модела на Новата Българска Имиграция в Канада през първите 3-5-10 год..Лошо няма ,хората си живеят щасливо,спокойно ,хладилника пълен ,децата облечени.Проблемите започват обаче когато ти писне да живееш като Скот/да се чете по тукашните стандарти/ и си навдигнеш главата за да пробиеш стената пред теб.Ами то май трябвало и КАСКА.
:cry:
emiliana

Мнение от emiliana »

:P Батюх колко пъти ти казах, че Монтреал и Торонто не са Канада?
Там са трудовите лагери. Тръстика, кереч и т.н. Вземи се разходи до Уинипег и Саскатуун да видиш живот братче.Вземи и Пипона с теб :lol:
pipon

Мнение от pipon »

emiliana написа::P Батюх колко пъти ти казах, че Монтреал и Торонто не са Канада?
Там са трудовите лагери. Тръстика, кереч и т.н. Вземи се разходи до Уинипег и Саскатуун да видиш живот братче.Вземи и Пипона с теб :lol:
bez tebe i halboy s novata kola ne tragvame :D :D :D
pass 123456
enjoy!
bateto

Мнение от bateto »

Еми ,аз не се оплаквам от Цивилизацията.На мен от цяла Канада след като съм живял макар и за кратко във Ван.,Албърта и съм обиколил и останалите Реднек провинции които споменаваш Монтреал най много ми харесва и ,ако има опция в моя житейски план да си изкарам живота до старини в Канада ,единственно само Монтреал ще е градът.Останалото за мен е гарбич,колкото по на запад толкова по зле.Само цитирах факти как живее Новата Българска Имиграция в Цивилизацията ,вас даже не ви и броя ,при вас трагедията е пълна.Това което написах в никакъв случай не трябва да се приема като някаква подигравка и подценяване отправени към сънародниците от моя страна ,това за по умните и прозорливите би трябвало да бъде като червена лампичка в Матрицата в която живеят или им предстои да се впишат в нейните рамки. :wink:
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Евала на bateto, Модел Н1 и Модел Н2 са перфектно описани, просто няма какво да добавя повече, освен че съм ги виждал на живо и изглеждат точно така. За какво си говорят не ви и трябва да знаете :)

Има и Модел Н3 - нормални, но те са друга бира, пък и не се нуждаят от описание.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
pipon

Мнение от pipon »

c200 написа:Евала на bateto, Модел Н1 и Модел Н2 са перфектно описани, просто няма какво да добавя повече, освен че съм ги виждал на живо и изглеждат точно така. За какво си говорят не ви и трябва да знаете :)

Има и Модел Н3 - нормални, но те са друга бира, пък и не се нуждаят от описание.
koi imash predvid tiq s kartite i kreditite i novite koli koito kato gi vzemat smenqt adresa ta oniq po trydno da si preberat kolata,a do togava ........
golqmoto dorytro :)
pass 123456
enjoy!
Заключено